«Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες»
Την άποψη ότι «οι περισσότεροι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» εκφράζει στο ΑΜΠΕ η Βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου Ανέτ Γκροθ, με αφορμή σχετικές αναφορές στον γερμανικό Τύπο και παρόμοιες απόψεις που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη γερμανική κοινή γνώμη.
«Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες Βλέπουν περισσότερο τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, την Ισπανία, και τη Γαλλία και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τις αντιδράσεις αυτές. Βλέπουν ότι ο λόγος αυτός δεν μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι στις χώρες αυτές δεν εργάζονται αρκετά. Δεν είναι τόσο ανόητοι πια. Χειραγωγούνται από τα μέσα αλλά και τα μέσα έχουν αλλάξει πλέον. Δεν θα βρείτε άρθρο στις μέρες μας στις γερμανικές εφημερίδες που να δυσφημίζει τον ελληνικό λαό. Οι περισσότεροι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι η γενικότερη οικονομική κρίση είναι η αιτία των προβλημάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το σχόλιο του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ότι η δουλειά που κάνουν 3.000 εργαζόμενοι στην ελληνική αυτοδιοίκηση γίνεται από χίλιους ανθρώπους στη Γερμανία, απαντά: «πιστεύω ότι ο κ. Φούχτελ μετάνιωσε για τη δήλωση αυτή, όμως η συγκεκριμένη αναφορά έγινε σε ένα πλαίσιο σχετικό με την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Δεν είναι άνθρωπος που υποστηρίζει ότι πρέπει να απολυθούν άνθρωποι και να χάσουν τις δουλειές τους».
Για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον Τύπο της Γερμανίας και της Ελλάδας σχολιάζει ότι το πρόβλημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης ελληνικών και γερμανικών φορέων πριν από μια εβδομάδα στην Κολωνία. «Όλοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν απαράδεκτο το κλίμα που διαμορφώνουν τα μέσα και δήλωσαν τη δέσμευσή τους να προσπαθήσουν να το καταπολεμήσουν. Άλλωστε και σε πολιτικό επίπεδο γίνονται αντίστοιχες προσπάθειες. Εμείς από την αρχή προσπαθήσαμε να εκδίδουμε δελτία τύπου και να απολογούμαστε στην ελληνική πρεσβεία για όσα γράφονται. Ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης είναι και η ίδια η ελληνογερμανική συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα. Προσπαθούμε διαρκώς να βρούμε τομείς για συνεργασία», υπογραμμίζει.
Η κ. Γκροθ, στο περιθώριο της ελληνογερμανικής συνάντησης συνομίλησε και με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός». «Με ρωτούσαν για τις απόψεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, την τρόικα και τις περικοπές» τόνισε ενώ κατά τον χαιρετισμό της στη συνέλευση υπογράμμισε ότι «είναι ανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ». Η ίδια σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πως η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα από ό,τι όλη η Ευρώπη και γι΄ αυτό το λόγο θα μπορέσει να της καταβληθεί η επόμενη δόση της χρηματοδότησης.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επισήμανε: «υπάρχουν μεγάλες ιδιωτικές περιουσίες σε λιγότερες από 2000 οικογένειες και υπάρχει μεγάλος συσχετισμός μεγάλου δημοσίου χρέους και συγκέντρωσης πλούτου. Πρέπει να σκεφτούμε πως οι τεράστιες περιουσίες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τη διαχείριση της κρίσης. Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης μπορεί να συμβάλλει στην πιο ισότιμη συμμετοχή στις δυσκολίες».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια Facebook