«Οι Ελληνοαμερικανοί – Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού των Η.Π.Α» Μέρος 60ο
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Ενδιαφέροντα άρθρα του Μπάμπη Μαρκέτου (Μπ.Μ.) στον “Εθνικό Κήρυκα” της εποχής.
V. Λύσις Εθνική
(Ο σχηματισμός μεταβατικής Κυβερνήσεως εθνικής ένότητος με Πρόεδρον τον Κωνσταντίνον Καραμανλήν)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1973
Δεν είναι τυχαίον τό γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής διέκοψε την σιωπήν του, μετά τό διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Παπαδοπούλου, επί τη έκτη επετείω της 21ης Απριλίου. ‘Ανέμενεν ο Πρωθυπουργός της Οκταετίας, μαζί με το Πανελλήνιον και τους φίλους της Ελλάδος, να ακούση τι θα είχε να είπη, μετά έξη ολόκληρα χρόνια, ο ηγέτης της ενόπλου Απριλιανής πρωτοβουλίας, με την οποίαν ήνοιξεν η συνεχιζόμενη «παρένθεσις» της ανωμαλίας.
Ίσως να ήλπιζε και ο κ. Καραμανλής κάποιο χαρμόσυνο άγγελμα άπό τας Αθήνας. Άλλ’ απεδείχθη, ήδη, ότι δέν ικανοποιήθη και εκείνος άπό τά όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Και δια πρώτην φοράν, μετά τέσσερα έτη, ωμίλησε δια να υπογράμμιση, προς όλας τας κατευθύνσεις, όσα τό χρέος του, ως δημοσίου ανδρός, και οί τίτλοι του, του επέβαλαν.
«Ηναγκάσθη», είπε, να ομιλήση, διότι αι πρωθυπουργικά! δηλώσεις επεβεβαίωσαν την αντίληψιν ότι η αποκατάστασις της δημοκρατικής ομαλότητος δεν ευρίσκεται εις τας κυβερνητικός προθέσεις, Και διότι συνεσωρεύθησαν «κρίσιμα προβλήματα».
Και εξεδήλωσε, δια μίαν ακόμη φοράν,
ο κ. Καραμανλής, με υψηλόν αίσθημα ευθύνης και σπανίας πολιτικής ωριμότητος, τας ανησυχίας του δια τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την χώραν εκ της παρατάσεως της ανωμαλίας. Την ανωμαλίαν, που ως υπενθύμισε, δέχεται η ιδία η κυδερνώσα την γενέτειραν σήμερον κατάστασις, αφού συνεχώς διακηρύσσει ότι έχει στόχον της την αποκατάστασιν της ομαλότητος.
Αλλ’ αντ’ αυτού, έρχεται ο κ. Παπαδόπουλος, μετά έξη έτη άνετου ανωμαλίας, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξαν η «τάξις» και η «ασφάλεια» που ελάχιστοι επεχείρησαν να διαταράξουν, να διαβεβαίωση τους Έλληνας, ότι η Επανάστασις θα μείνη εκεί που ευρίσκεται, μέχρις ότου επίλυση όλα όσα άπό τά προβλήματα που εκληρονόμησε παραμένουν άλυτα και όλα όσα έχουν δημιουργηθή κατά την διάρκειαν της εξαετίας. Η Πρωθυπουργική διαβεβαίωσις οδηγεί εις το φυσιολογικόν συμπέρασμα ότι η φιλοδοξία των κυβερνώντων να επιλύουν προβλήματα, θα περιλάβη και εκείνα που θα προκύπτουν καθ’ ο διάστημα θα ευρίσκωνται λύσεις δια τα παλαιά και δια τα μεταπριλιανά. . . Αλλά τελειώνουν ποτέ τά προβλήματα;
Ο κ. Καραμανλής ωμίλησε με σύνεσιν και άδολον πατριωτισμόν, με ειλικρίνειαν και ανιδιοτέλειαν, χωρίς κομματικούς υπολογισμούς, εξω από κάθε πολιτικήν, υπό την στενήν έννοιαν, σκοπιμότητα, και με μοναδικόν κριτήριον το συμφέρον του Έθνους, όπως είναι εις θέσιν να τό αντιλαμβάνεται, με την πεΐρα του από την άσκησιν της εξουσίας και μακράν αυτής.
Προέβη και εις τας νέας του αυτάς δηλώσεις ο κ. Καραμανλής δια να υπενθύμιση, και πάλιν, εις τους κυβερνώντας, το πατριωτικόν καθήκον των και δια να κρούση τον κώδωνα δια τους κινδύνους που συνεπάγεται η παράτασις της πολιτικής αβεβαιότητος και της συνταγματικής ακινησίας, πέντε έτη μετά την ψήφισιν του Συνταγματικού χάρτου, που η Ιδία Κυβέρνησις συνέταξε.
Επεσήμανεν ο κ. Καραμανλής τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν κατά τα τελευταία έξη χρόνια και διετύπωσε την καλυτέραν, εκ τών πραγμάτων, εφικτήν και μοναδικήν, ως πιστεύομεν, λύσιν: Επρότεινεν εις την Κυβέρνησιν να καλέση τον Βασιλέα «που συμβολίζει τήν νομιμότητα» και να δώση τήν θέσιν της εις μίαν μεταβατικήν Κυβέρνησιν διαθέτουσαν εκτάκτους εξουσίας, δι’ ωρισμένον χρόνον, δια να οδηγήση τήν χώραν εις την δημοκρατίαν, «μακράν από πάθη και αντεκδικήσεις».
Οι πολλοί, ετόνισεν ο κ. Καραμανλής, πιστεύουν ότι η Κυβέρνησις έφθασεν εΐς το σημείον «που δεν έχει επιστροφήν». Και προσέθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι διαθέτει εισέτι περιθώρια, άλλα λίαν περιωρισμένα. Τό καθήκον της, αλλά και το συμφέρον της, επιβάλλουν να τα αξιοποίηση εγκαίρως και πριν είναι αργά, και δι’’ αυτήν και δια τον τόπον».
Είναι εντυπωσιακόν το γεγονός ότι ή Κυβέρνησις — εν αντιθέσει προς προηγουμένας ανάλογους περιπτώσεις —, δεν απήντησεν ακόμη εις όσα ο εθνικός ανήρ της κατελόγισε και δεν ησχολήθη δημοσίως μέχρι σήμερα — μετά μίαν εβδομάδα — με τας σαφείς, κρυστάλλινος, ρεαλιστικός και πατριωτικός προτάσεις του, αι οποίαι εξασφαλίζουν ομαλήν και ασφαλή μετάδοσιν εις την συνταγματικήν τάξιν, με την εγγύησιν ότι δεν θα επιτραπούν «πάθη» και «αντεκδικήσεις». Είναι προφανές, όμως, ότι οι λόγοι του πρώην Πρωθυπουργού επροβλημάτισαν τους κυβερνώντας. Η σιωπή των είναι χαρακτηριστική της αμηχανίας των. Και η κατάσχεσις των εφημερίδων με τας δηλώσεις του κ. Καραμανλή, ο όποιος ευρίσκεται αρκετάς εκατοντάδας μίλια μακράν των Αθηνών, είναι ενδεικτική αισθήματος ανασφάλειας τών κυβερνώντων.
Η Κυβέρνησις εξετέθη, ήδη, σοβαρώς με την άρνησίν της όχι μόνον να προχώρηση εις την εφαρμογήν του Συντάγματος, αλλά καί με το γεγονός ότι δεν επιτρέπει να ακουσθούν οι λόγοι εκείνων που της υπενθυμίζουν τας ιδικάς της επαγγελίας και τους ιδικούς της στόχους. Απεδείχθη, δια μίαν ακόμη φοράν, ότι η «σκιά» του στρατιωτικού νόμου της εΐναι απαραίτητη, διότι, όταν χρειασθή μεταβάλλεται εις παραπέτασμα που εξασφαλίζει προστασίαν από τας φωνάς διαμαρτυρίας περισσότερον παρά από τας βόμβας της αντιστάσεως. Η σπουδή δια την κατάσχεσιν φύλλων με το «στασιαστικόν», ως εχαρακτηρίσθη, δημοσίευμα καί η μη άσκησις διώξεως κατά των υπευθύνων των εφημερίδων και του συγγραφέως των δηλώσεων, είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα μίας καταστάσεως εχούσης επίγνωσιν του γεγονότος ότι δεν έχει με το μέρος της ούτε το δίκαιον, ούτε την Κοινήν Γνώμην. Καί φαίνεται ότι δεν θα επαναληφθή η περίπτωσις του «”Εθνους».
Οπωσδήποτε, η παρέμβασις του κ. Καραμανλή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής πρωτοβουλίας που ευρίσκει τον πολιτικόν κόσμον της γενέτειρας ηνωμένον καί πρόθυμον να συνεργασθή εις τον σχηματισμόν μιας ισχυράς, ακομμάτιστου και καθαρώς υπηρεσιακής Κυβερνήσεως εθνικής ενότητος, υπό την πεπειραμένην ηγεσίαν του ικανωτέρου, ως τον εχαρακτήρισαν οι Ν. Υ. Times, μεταπολεμικού πολιτικού ηγέτου της Ελλάδος.
Ήλθεν η ώρα να χρησιμοποιηθή το εθνικόν κεφάλαιον που αντιπροσωπεύει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το κεφάλαιον τούτο προσφέρεται αυτήν την στιγμήν δια την καλύτερην εθνικήν επένδυσιν και την πιο ανώδυνον λύσιν, τον πιο ενδεδειγμένον τρόπον εξόδου από το πολιτικόν αδιέξοδον. Την αυτήν ο «Εθνικός Κήρυξ» υποστηρίζει από πενταετίας.
Θέλωμεν όλοι να ελπίσωμεν ότι η Κυβέρνησις, αναλογιζομένη τας ευθύνας της έναντι του Έθνους και της Ιστορίας θα θελήσει να πραγματοποιήση τώρα τας υποσχέσεις της αποδεχόμενη την λύσιν Καραμανλή. Η λύσις αυτή εγγυάται την ομαλότητα και την ενότητα των Ελλήνων. Ταυτοχρόνως, αποκλείει την άναρχίαν και ματαιώνει τα σχέδια των Κομμουνιστών που καραδοκούν να δρέψουν τους καρπούς της οργής του λαού, ο οποίος υπολογίζουν ότι θα οδηγηθή, τελικώς, προς νέον διχασμόν και νέαν αιματοχυσίαν…
VI. Αρκούν οι πειραματισμοί!
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974
Τώρα, πλέον, ή ανήσυχη και ταραγμένη σκέψι όλων των Ελλήνων, στρέφεται προς τα γεγονότα του 15θημέρου, που εμεσολάβησε από της ανατροπής της νομίμου τάξεως του κυπριακού κράτους.
Τώρα, μετά την ανακωχήν, ήλθε η ώρα της περισυλλογής. Η ώρα του απολογισμού. Η ώρα της αλήθειας. Χωρίς πάθος, με γνώμονα την μεγίστη εθνική ανάγκη, θα χρειασθή να πράξωμε όλοι μαζί, ό,τι απαιτεί το καθήκον μας για να περιορισθή στο ελάχιστο δυνατό, το μέγα κακό, ενώπιον του οποίου ευρισκόμεθα.
Υπεράνω προσώπων και πραγμάτων, οφείλει να πρυτανεύση ή αντίληψις του χρέους εις εκείνους εις τους οποίους, εξ αντικειμένου, επωμίζει τις ευθύνες η εθνική επιταγή. Αι Αθήναι φέρουν την ευθύνη των όσων έγιναν. Ητύχησαν.
Περισσότερες, τώρα, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ευρίσκονται εις την Κύπρο, θρασύτερες είναι οι αξιώσεις που προβάλλει, τώρα, η Τουρκία. Και ευρίσκεται, δυστυχώς, εις πλεονεκτικήν θέσιν.
Υψίστης σημασίας εθνικά συμφέροντα θα αποτελέσουν αντικείμενον διαπραγματεύσεων, εις συσκέψεις ανωτάτου επιπέδου. Πελώρια προβλήματα αναζητούν την λύσιν των.
Η κυβέρνησις των Αθηνών υπήρξεν, εξ αρχής, ασθενής, ενώ έφερε και το βάρος της κληρονομιάς του διεφθαρμένου Παπαδοπουλικού καθεστώτος. Είναι τώρα ασθενέστερη. Είναι απομονωμένη. Αποτελεί το καθεστώς στο όποιο έχουν την ευχέρεια οι εχθροί και οι άσπονδοι φίλοι της Ελλάδος να καταλογίζουν όλη την ευθύνη. Γιατί όλοι πιστεύουν, ακόμη και οι γνησιώτεροι φίλοι της, ότι εσχεδίασε την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου, καθώς και την δολοφονία του.
Χωρίς πάθος και χωρίς κακία, ή σκέψις όλων των Ελλήνων, στρέφεται τώρα προς την ανάγκην μιας κυβερνητικής αλλαγής. Την θεωρεί, εθνικώς, επιβεβλημένη και δικαιούται να την αναμένη. Και στηρίζεται εις την αντίληψιν ότι οι παράγοντες του καθεστώτος των Αθηνών θα τοποθετήσουν το εθνικόν συμφέρον της Ελλάδος υπεράνω των εαυτών των, οσοδήποτε και αν τούτο μπορεί να είναι δι’ αυτούς ενοχλητικόν, δυσάρεστον, ακόμη και άδικον! Εάν επιθυμούν, είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ότι καλούνται εις μίαν θυσίαν, ενώ εις ουδέν έπταισαν.. .
Προέχει αυτή η επιτέλεσις του εθνικού καθήκοντος. Προπορεύεται η ανάγκη να εκπροσωπηθή η Ελλάς από μίαν μεταβατικήν Κυβέρνησιν Εθνικής Ενότητος. Μίαν Κυβέρνησιν της εμπιστοσύνης και της εκτιμήσεως του Ελληνικού Λαού. Μίαν Κυβέρνησιν που θα είναι ικανή να υπεράσπιση τα εθνικά συμφέροντα, να απόδειξη την τουρκική δολιότητα, να περιορίση στο ελάχιστο τις επιπτώσεις των όσων συνέβησαν. Μίαν Κυβέρνησιν ελεύθερη από το πλέγμα της οιασδήποτε ενοχής, εξουσιοδοτημένη να χρησιμοποίηση τους τίτλους που διαθέτει ο Ελληνικός Λαός, με την δυνατότητα να αντίκρουση αποτελεσματικά τις αξιώσεις των έχθρων της Ελλάδος, Μίαν Κυβέρνησιν που θα ασχοληθή με την επαναφοράν των δημοκρατικών διαδικασιών. Μίαν Κυβέρνησιν με το σθένος που επιβάλλουν οι κρίσιμες στιγμές, με το νέο πνεύμα της ισοτιμίας και της ανεξαρτησίας, του κλίματος που είναι δυνατόν να ύπαρξη, μόνο όταν το μέγα πάθημα αντιμετωπισθή με την πλήρωσι της κυβερνητικής αλλαγής. Μίαν Κυβέρνησιν εθνικής περισυλλογής και εθνικής εγρηγόρσεως. Μίαν Κυβέρνησιν ασφαλή δια την Ελλάδα, τον Λαόν της, την Κύπρον, ακόμη και αυτούς που τόσον, τραγικώς, ητύχησαν.
Δεν ζητούν οι απανταχού Έλληνες κυρώσεις, που είναι δυνατόν να αποτελέσουν παράγοντα και πυρήνα νέου εθνικού διχασμού. Δεν ζητούν το οιοδήποτε χειρότερο. Εΐναι η ώρα της περισυλλογής. Και της φρονήσεως. Η ώρα της θυσίας δι’ εκείνους που καλούνται να διαδραματίσουν τον ρόλο της προσφοράς. Τά έξαλλα κηρύγματα δεν έχουν θέσιν εις τον εθνικό χώρο αυτήν την στιγμή. Αι μικρότητες δεν προάγουν την πολιτικήν και εθνικήν στάθμην του ελληνικού λαού. Και εις αυτό το πλαίσιον, δεν δυσκολευόμεθα να επαναλάβωμεν και να υπογραμμίσω μεν ότι η κυβερνητική αλλαγή επιβάλλεται από λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά, και λόγους τάξεως.
Το καθεστώς των Αθηνών, δεν διαθέτει ουδένα ενεργητικόν, εις μίαν στιγμήν που το Έθνος, συμπαγές, χρειάζεται όλας τας δυνάμεις για να δυνηθή να αντιμετώπιση, αποτελεσματικά, τους κινδύνους που ήδη το περιβάλλουν.
Η σκέψις όλων των Ελλήνων, επομένως και των παραγόντων του καθεστώτος των Αθηνών, οφείλει να είναι σκέψις προσφοράς — θα επαναλάβωμεν — και θυσίας, υπεράνω πάσης εγωιστικής διαθέσεως, παντός αισθήματος κακότητος. Και εις ένα πνεύμα υπερουσίας λατρείας προς την αιωνίαν Ελλάδα, την δόξα της και τον προορισμό της. Χωρίς πάθος, χωρίς φιλοδοξία άλλη, από εκείνη που οδηγεί στη θυσία και στην προσφορά, όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν, και όχι όπως αι ανθρώπιναι αδυναμίαι μας, το φιλόπρωτον και το ασυμβίβαστον μάς παρασύρουν, κάποτε, για να θεωρούμεν ότι το εθνικόν συμφέρον είναι εξάπαντος συνδυασμένο με τας οιασδήποτε προσωπικός μας βλέψεις.
Ώρα περισυλλογής. Και υποταγής στα εθνικά συμφέροντα. Αρκούν τα πειράματα. Αρκετά τα επλήρωσε το Έθνος. Δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια!
ΣΗΜΕ1ΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ: Ως εν τω μεταξύ μεταδίδει το «Ρώϋτερ» εξ Αθηνών (βλέπε σχετικήν ειδησεογραφίαν), δυνάμεθα, ήδη, να πιστεύωμεν ότι, επί τέλους, φαίνεται ότι επικρατεί εις την αντίληψιν των ιθυνόντων το μήνυμα της εθνικής επιταγής που αυτήν την στιγμήν σημαίνει προσφοράν και θυσίαν από όλας τας πλευράς.
Σχόλια Facebook