Έκθεση της τρόικας: Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 32,6 δις μέχρι το 2016
Στην δημοσιότητα βγαίνουν δειλά – δειλά τα περιεχόμενα του προσχεδίου έκθεσης της τρόικας το οποίο βρίσκεται στα χέρια των ηγετών των χωρών μελών αλλά και των υπουργών Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στο προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας αναφέρεται ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014, καθώς και άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από το Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα δυο χρόνια για να μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους και η έκθεση αριθμεί 115 σελίδες.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, δόθηκε στην δημοσιότητα προσχέδιο συμφωνίας του Eurogroup σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.
Το προσχέδιο αυτό, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του, το Σάββατο.
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Να είναι βιώσιμο το χρέος μας νοιάζει
«Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν. Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι’ αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.
Γιούνκερ: Θέλουμε να δώσουμε γρήγορα τα χρήματα στους Έλληνες
O Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, είπε: “Επιθυμούμε εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό”. Διευκρίνησε όμως ότι δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι εστάλη και η έκθεση της Τρόικας.
Το πιο σημαντικό που είπε όμως ο κ. Γιούνκερ ήταν ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει. Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
Μπράβο από Μέρκελ
Την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.
Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο με την έγκριση του πακέτου λιτότητας υπάρχουν όμως πολλά χρηματοδοτικά ερωτήματα να απαντηθούν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ολοι πρέπει να εργαστούν υπό πίεση προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που παραμένουν ανοικτά», σημείωσε η Μαριάνα Κότε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε σήμερα μία τελική απόφαση καθώς στη Γερμανία θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία της Μπούντεσταγκ».
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr
Σχόλια Facebook