“ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ” 68 χρόνια προσφοράς στην Ομογένεια και τη γενέτειρα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η οργανωμένη ομογένεια συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της μέρος του οποίου αποτελεί και η μέριμνα και η φροντίδα για τη γενέτειρα. Αυτό το έργο αποτέλεσε το αντικείμενο του Επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου 2012 στο Καρπενήσι. Τίτλος του: «Των Αποδήμων Ευρυτάνων έργα…» Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΚΕΣΕ).
Το Συνέδριο που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της «Αδελφότητος των εν Κωνσταντινουπόλει Ευρυτάνων», ήταν μία ανατομία των Ευρυτάνων της Διασποράς. Στην πραγματικότητα, όμως, αντανακλά σε έναν βαθμό και την συνολική διαχρονική προσφορά της οργανωμένης ομογένειας προς την γενέτειρα.
Στο συνέδριο, μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο γνωστός Ευρυτάνας ομογενής από την NC των ΗΠΑ, Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στήν “Ιστορία και τη Δράση” της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ». Η Ένωση, στις 23 Οκτωβρίου 2012 γιόρτασε, με τον νυν Πρόεδρό της κ. Ιωάννη Πισλή, τα 68 χρόνια δράσης και προσφοράς στην Ομογένεια και την γενέτειρα.
Υπήρξαν και πολλές ακόμη ομιλίες, αξιόλογες καθ όλα, όπως του επίσης ομογενή Ανδρέα Καμπιτζιώτη «Ευρυτάνες, Υποδειγματικοί Πολίτες, Επιτυχημένοι Επιστήμονες, και οι καλλίτεροι Πρεσβευτές της Πατρίδας στην Αλλοδαπή», της Μαρίας Μποτονάκη- Παναγιωτοπούλου «Χωριό μου δεν σε ξέχασα». Ομιλίες για τοπ “ΒΕΛΟΥΧΙ” πραγματοποίησηαν επίσης και οι Γιάννης Ζούμπος και Βασίλης Τριχιάς.
Την ομιλία αυτή εκφώνησε ο ίδιος ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος (στη φωτογραφία) στις 18 Οκτωβρίου από το βήμα του Συνεδρίου: Την μεταφέρουμε αυτούσια γιατί δείχνει, κατά την άποψή μας, ακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει ή να παραγνωρίζει, στην αλλοδαπή ή στην Ελλάδα, το έργο, την προσφορά και τις δυνατότητες της οργανωμένης ομογένειας καθώς και την αποτελεσματικότητα ομογενών που έχουν προσφέρει στα ομογενειακά κοινά.
”
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Σεβασμιώτατε, Αιδεσιμότατοι, Εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Δημοτικής Αρχής, σεβαστό προεδρείο, Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας!
Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο κ. Κουτσούκη για την οργάνωση και σωστή διεξαγωγή του Συνεδρίου καθώς και να τον ευχαριστήσω για την θερμή του πρόσκληση να παραστώ και να μιλήσω στο παρόν Συνέδριο. Μάλιστα προσδιόρισε ο ίδιος και το θέμα της ομιλίας μου.
Κύριε καθηγητά σας ευχαριστώ πολύ.
Σας μεταφέρω τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Ενώσεως κ. Ιωάννη Πισλή. Το χαιρετιστήριο μήνυμα του ιδίου σας διάβασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Συνεδρίου.
Ανάμεσα σε όλους τους φίλους που βρίσκονται μαζί μας εδώ σήμερα, διακρίνω και τρία μέλη του ΔΣ της Ένωσης στα οποία και θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά. Ο Χρήστος Βαστάκης, ο Δημήτρης Καραδημήτρης και ο Παντελής Βαστάκης.
Το θέμα της ομιλίας μου, λοιπόν, είναι: Η ιστορία και τα επιτεύγματα της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ.
” Εάν το παρόν Συνέδριο γινόταν στις 23 αυτού του μηνός, αντί για σήμερα, θα συνέπιπτε με την 68η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης! Αυτό όμως, μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε όλοι μαζί επί ένα ολόκληρο τριήμερο!
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Η 23η Οκτωβρίου του έτους 1944, ήτανε ιστορική ημέρα για τους Ευρυτάνες της Αμερικής. Εξ ίσου ιστορική, όμως, απεδείχθη και για τους Ευρυτάνες της γενέτειρας.
Την ημέρα αυτή, μια ομάδα συμπατριωτών μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στην πόλη Σάρλοτ της Β. Καρολίνας και συγκεκριμένα στο σπίτι του αείμνηστου Θωμά Καβαλάρη, από τη Δυτική Φραγκίστα.
Σκοπός τους ήταν αφενός μεν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τη γενέτειρα και τους συμπατριώτες τους Ευρυτάνες, για τους οποίους έτρεφαν αισθήματα βαθιάς αγάπης και πόνου. Και, αφετέρου, πώς θα οργάνωναν τους Ευρυτάνες στην νέα τους πατρίδα την Αμερική.
Αυτά τα κέρδισαν και τα δύο!
Εκεί, λοιπόν, πάρθηκε η ιστορική απόφαση για την ίδρυση της Ένωσης «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ». Η πρώτη συνεδρίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα, το 1945 με 136 παρόντα μέλη. Σ΄ αυτή την συνεδρίαση ελήφθη και η σημαντική απόφαση για την ανέγερση του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Φίλες και φίλοι,
Επιτρέψτε μου, με συνοπτικά λόγια να αναφερθώ στο τι είναι σήμερα η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής το Βελούχι, πριν περάσω στο μεγάλο της έργο.
Η Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» σήμερα αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μία απλή οργάνωση.
«ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος ενώνει το ευρυτανικό παρελθόν με το παρόν φωτίζοντας το μέλλον. Είναι μία οργάνωση με 18 Τμήματα, τα περισσότερα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, και με περισσότερα από 1.500 μέλη.
Ο πατριωτισμός και η δραστηριότητα των Μελών της Ένωσης, αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.
Για πολλούς και διάφορους λόγους, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» αποτελεί την νοητή γέφυρα που συνδέει τους Ευρυτάνες ανά τον κόσμο.
Και, ταυτόχρονα, τους ενώνει πνευματικά και δημιουργικά με συνανθρώπους μας άλλων φορέων οι οποίοι, όμως, εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες, τα ίδια φρονήματα και τα ίδια ιδανικά. Γεγονός που διευρύνει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της Ενώσεώς μας.
Τώρα θα αναφερθώ στα έργα της Ένωσης, με χρονολογική σειρά.
Το Πρόγραμμα της Αλληλεγγύης.
Η Ενωση, αμέσως μετά την ίδρυσή της συνέβαλε σημαντικά στην αποστολή αντιβιοτικών φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού στην Ευρυτανία με ειδική επιτροπή για τη διανομή σύμφωνα με τις ανάγκες , αποτελούμενη από τους αειμνήστους ιατρούς, Διονύσιο Μαθέ, Πέτρο Παπασπύρου και Δημήτρη Δέπο.
Επίσης η Ένωση, κάθε χρόνο διαθέτει ένα ποσόν το οποίο χορηγείται σε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν σοβαρή ανάγκη.
Το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Η ανέγερση του νοσοκομείου Καρπενησίου, είναι το σημαντικότερο έργο της Ένωσης το οποίο αποτελούσε αίτημα πολλών γενεών της Ευρυτανίας. Το νοσοκομείο Καρπενησίου, εκείνο το πρώτο όμορφο πέτρινο κτήριο, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου, με το προϊόν εράνου μεταξύ των μελών της Ένωσης.
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του νοσοκομείου Καρπενησίου ξεκίνησαν το 1951. Αποπερατώθηκε δε το 1953. Από τότε, τη λειτουργία και τη διαχείρισή του την έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος.
Το νοσοκομείο, με το πέρασμα των χρόνων και με τις επεκτάσεις του, έχει φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Και με τον γνωστό τίτλο: «Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου».
Εκείνο, όμως, το αρχικό πέτρινο κτήριο, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, πιστεύω και εύχομαι να συμφωνήσετε μαζί μου πώς σωστό και δίκαιο θα είναι να ονομασθεί «Πτέρυγα της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ».
Αυτό άλλωστε, είναι και επιθυμία της Ένωσης.
Πρώτον, διότι είναι δημιούργημα της Ένωσης. Η δε μετονομασία του θα σημαίνει αυτομάτως και αναγνώριση της προσφοράς των ομογενών, από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Και,
Δεύτερο, το έργο αυτό, γνήσια προσφορά αγάπης και πραγματικού ενδιαφέροντος, ήταν για την εποχή εκείνη ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας.
Για την μετονομασία στην οποία αναφέρθηκα πριν από λίγο, ο βουλευτής μας κ. Κώστας Κοντογιώργος και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης συμφωνούν με την ιδέα και επικροτούν την μετονομασία.
Εύχομαι να συμφωνεί τόσο ο αντιπεριφεριάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς καθώς και όλοι εσείς.
Η Προικοδότηση κορασίδων.
Επίσης σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο για την Ένωση, ήταν και η φροντίδα για την προικοδότηση των άπορων κορασίδων στον τόπο μας. Ένα Πρόγραμμα αξίας άνω των 25.000 δολαρίων της εποχής.
Το Πρόγραμμα συσσιτίων.
Σημαντική βοήθεια πρόσφερε στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια το Πρόγραμμα συσσιτίων. Με προσφορά γευμάτων στους μαθητές του Οικοτροφείου Κερασοχωρίου. Το Πρόγραμμα των συσιτίων άρχισε το 1956 και συνεχίστηκε με επιτυχία για περίπου 20 χρόνια.
Το Πρόγραμμα Υποτροφιών.
Το Πρόγραμμα υποτροφιών και τα οικονομικά βοηθήματα θα τα ακούσετε σε λεπτομέρειες από τον καθηγητή κ. Βασίλη Τριχιά. Εγώ θα πω μόνο ότι το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 1962 και η Ενωση έχει προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι σήμερα.
Με αυτή την συνεισφορά, η Ένωση έχει συμβάλει στην δημιουργία του τεράστιου πνευματικού κεφαλαίου γνώσης και εξειδίκευσης, που έχουν αποκτήσει οι νέοι της Ευρυτανίας.
Το Γηροκομείο.
Το Γηροκομείο όπως και το νοσοκομείο Καρπενησίου στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, αποτελούν την κορύφωση και τον χυμώδη καρπό αγάπης των Ευρυτάνων Αμερικής προς τους συμπατριώτες μας και όχι μόνο.
Το Γηροκομείο ήταν ιδέα και έμπνευση μελών της Ένωσης στην αρχή της δεκαετίας του ‘80. Η οποία, με πανευρυτανικό έρανο στην Αμερική, χρηματοδότησε το έργο με το συνολικό ποσόν των 250.000 δολαρίων.
Οι συντονισμένες ενέργειές του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καρπενησίου και η σπουδαία και αποτελεσματική συνεργασία του τότε προέδρου Γεωργίου Αρμάγου, με ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ, καθώς και η σημαντική συμμετοχή του Παναγιώτη Κουστοπαναγιώτη, τότε προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης, έπεισαν το Δήμο Καρπενησίου να δωρίσει το συγκεκριμένο οικόπεδο για το γηροκομείο και στη συνέχεια το ελληνικό κράτος να αναλάβει την ανοικοδόμηση και τη λειτουργία αυτού του ιδρύματος.
Αμέριστη και ενθουσιώδης ήταν η συνεργασία που επέδειξαν και οι τότε δήμαρχοι Καρπενησίου, ο δικηγόρος αείμνηστος Στέλιος Λέφας, ο Τάκης Σερετάκης και ο Ιατρός Γιάννης Παπαδόπουλους.
Το Πρόγραμμα οι Καλοί Σαμαρείτες
«ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ενωση και καλύπτοντας το 50% των εξόδων του Προγράμματος οι «Καλοί Σαμαρείτες», πρόσφεραν για δεκαετίες δωρεάν ιατρική περίθαλψη με κατ΄ οίκον επισκέψεις ιατρών, σε άτομα απομακρυσμένων χωριών της Ευρυτανίας.
Το Πρόγραμμα Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες.
Το έργο μέριμνας και αγάπης της Ένωσης, για τα Παιδιά με Ειδικές Ικανότητες, του νομού μας, ήταν και προσωπική φροντίδα της αείμνηστης Αρετής Κεχριμπάρη, του τότε Νομάρχη Δημοσθένη Τσιαμάκη και του αντιπροσώπου της Ένωσης στην Ελλάδα, Βασίλη Γούλα. Αυτό το έργο εγκαινιάστηκε το 1997 στο 53ο Συνέδριο της Ενώσεως και έκτοτε ανελλιπώς συνεχίζεται με μεγάλη μέχρι και σήμερα επιτυχία.
Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τις 20.000 δολάρια ετησίως.
Με αυτή την οικονομική ενίσχυση που η Ενωση προσφέρει σε κάθε παιδί, ασφαλώς γνωρίζουμε ότι δεν λύνουμε το πρόβλημά τους. Απλώς συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των καταστάσεων.
Οι Πυρκαγιές Πελοποννήσου 2007
Η Ένωση «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» δεν έμεινε αδιάφορη μπροστά στην τραγωδία των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007. Πρόσφερε το ποσόν των 25.000, που ήτανε προϊόν εράνου μεταξύ των μελών της Ένωσης.
Η 25η Μαρτίου, Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Μια, εθνικής σημασίας πρωτοβουλία της Ένωσης «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», είναι η δια νόμου καθιερωμένη ως ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας 25η Μαρτίου.
Σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου λειτουργούν Τμήματα της Ένωσης, την ημέρα αυτή στα Πολιτειακά Κυβερνεία γίνεται επίσημη τελετή με ύψωση ελληνικής σημαίας και με ανακήρυξη της 25ης Μαρτίου ως Ημέρας Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Η Αδελφοποίηση των Πόλεων Καρπενησίου και Asheville NC.
Με πρωτοβουλία και συντονισμένες ενέργειες μελών της Ένωσης, του Γεωργίου Καλτσούνη και των Παναγιώτη και Ανδρέα Αποστολόπουλου καθώς και του τότε αντιδημάρχου Καρπενησίου Λεωνίδα Παπαδόπουλου, της Ροδοθέας Καρφή και του Σταύρου Σιαξαμπάνη, το 2004 πραγματοποιήθηκε το όνειρο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Ο τόπος μας θα είχε να ωφεληθεί πολλά περισσότερα από μία στενότερη συνεργασία των δύο πόλεων με ενεργή συμμετοχή περισσοτέρων νέων ανθρώπων. Πιστεύω πως είναι ακόμη καιρός να αλλάξουμε το κλίμα και να επιτύχουμε τα περισσότερα μέσα από την αδελφοποίηση αυτή.
Τα Βραβεία και οι Αναγνωρίσεις
Το πολύπλευρο και σημαντικό ανθρωπιστικό έργο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», έχει αναγνωριστεί κατά καιρούς και τιμηθεί. Οι σπουδαιότερες αναγνωρίσεις εξ αυτών είναι:
- Ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος από την Ελληνική Κυβέρνηση.
- Το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
- Τιμητική Αναγνώριση παρά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Και πρόσφατα,
- Από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την ανώτατη διάκριση, το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και τον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο.
- Εύχομαι από αυτό το τριήμερο συνέδριο να προκύψουν θετικά συμπεράσματα και στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.
Κλείνοντας, αγαπητοί σύνεδροι, θέλω να επισημάνω ότι «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» προχωρεί σταδιακά και αποτελεσματικά στο έργο του. Για να συνεχισθεί, όμως, η επιτυχής πορεία, θα πρέπει να ενδιαφερθούν και να δραστηριοποιηθούν και άλλοι νέοι Ευρυτάνες με διάθεση να δημιουργήσουν σχέσεις επικοινωνίας και φιλίας με ομογενείς Ευρυτάνες και μέλη του Βελουχιού των Ιδίων αντιλήψεων, έτσι ώστε να διατηρηθεί και να ενδυναμώσει αυτή η γέφυρα που δημιουργικά μας ενώνει για ολόκληρα 68 χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ».
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, το Προεδρείο του 68ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”.
- ΣΗΜ.ΡΗΡ Όσοι ομογενειακοί σύλλογοι, Ομοσπονδίες κλπ. σε όλο τον κόσμο θέλουν να καταστήσουν γνωστό το έργο τους, μπορούν να μας στέλνουν κείμενα στο info@panhellenicpost.com Ευχαρίστως θα τα φιλοξενούμε.
Σχόλια Facebook