Ο Κυπριακός Tύπος, 4 Νοεμβρίου 2012
Τα ακανθώδη ζητήματα και τα στενά χρονικά περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναφορικά με τη συνομολόγηση μνημονίου, νέες δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών και τα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου, υπό τη σκιά των τουρκικών εκκλήσεων προς ξένες εταιρείες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυριακάτικος Τύπος. Άλλα θέματα είναι οι έρευνες στην Κύπρο για τις μίζες των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, η λύση που προκρίνεται για το πρόβλημα των κατόχων αξιογράφων και η έκκληση της Λευκωσίας για ψυχραιμία έναντι των δημοσιευμάτων περί ανεπαρκών αντιπροτάσεων προς την Τρόικα.
Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ούτε ένα ευρώ πριν το Φλεβάρη», γράφει πως κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η Κύπρος να μην λάβει χρήματα από το πακέτο στήριξης πριν από το Φεβρουάριο, λόγω της εμπλοκής που έχει παρουσιαστεί στο ζήτημα της Ελλάδας. Ακόμη γράφει για σενάρια περί αποφυγής της Κυβέρνησης να υπογράψει το μνημόνιο και αυτό να υπογραφεί είτε από τον επόμενο Πρόεδρο είτε από τον νυν Υπουργό Οικονομικών. Η «Α» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, ο οποίος αναφέρει ότι «θα σωθούμε όλοι μαζί ή θα πνιγούμε όλοι μαζί».
«Με συνετή διαχείριση η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης» τιτλοφορεί «η Σημερινή» το πρωτοσέλιδο θέμα της και φιλοξενεί συνέντευξη του Κύπριου καθηγητή Μιχάλη Οικονομίδη του Πανεπιστημίου του Houston, ο οποίος λέει ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια πλούσια χώρα με το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά όχι όπως πορεύεται σήμερα, ενώ λέει ότι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αποτελεί καλή ιδέα. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση αναμένει τον καθορισμό της ημερομηνίας καθόδου της Τρόικας. Επίσης γράφει ότι η Τουρκία καλεί τις εταιρείες πετρελαίου να μην συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Σκληρή μάχη Μαλά-Λιλλήκα», γράφει ότι η είσοδος στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών εξελίσσεται σε ντέρμπι καθώς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, ο Ν. Αναστασιάδης διατηρεί το προβάδισμα και αυξάνει τα ποσοστά του κατά 1,5 μονάδα, ο Σ. Μαλάς παραμένει στα ίδια ποσοστά, ενώ ο Γ. Λιλλήκας εκτοξεύεται κατά 5,6 μονάδες, πλησιάζοντας τον κ. Μαλά. Αλλού γράφει ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελεί θέμα-αγκάθι για συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς παραμένει η μεγάλη διαφορά στον υπολογισμό του ποσού, μεταξύ 6 και 12 δις ευρώ. Ακόμη, φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος λέει ότι το άλυτο Κυπριακό αποτελεί πληγή για την Ελλάδα.
«Πλήρης έρευνα και διαφάνεια» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα της η «Χαραυγή», με τον ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση να ζητά πλήρη έρευνα και διαφάνεια για το ποιοι, πώς και σε ποια έκταση ευθύνονται για την τραγική κατάσταση του τραπεζικό τομέα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι δεν υπάρχει καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στο φυσικό αέριο και ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια θωράκισε πολιτικά και διπλωματικά τη χώρα. Επίσης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση συστήνει μέγιστη ψυχραιμία απέναντι σε δημοσιεύματα που είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την ψυχολογία της αγοράς.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο «Στο έλεος ενός ατελούς συστήματος», γράφει ότι η συνεχιζόμενη κράτηση ενός πιθανού θύματος εκμετάλλευσης εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης για πέραν των τριών εβδομάδων αναδεικνύει τις ατέλειες του εγχώριου συστήματος εργοδότησης, το οποίο προστατεύει τον εργοδότη και εξευτελίζει τα θύματα διακίνησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τσιμεντένιοι πάσσαλοι για αποτροπή της στάθμευσης στην Κάτω Πάφο αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και πιθανόν να ευθύνονται για το θάνατο μιας Βρετανίδας. Επίσης γράφει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα επανέρχεται στο Κάτω Μανχάταν.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Εξαντλείται ο χρόνος, στερεύει το χρήμα», γράφει ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα καθίσταται πλέον ασφυκτικά πιεστικό, με το χρόνο να εξαντλείται και τα αποθεματικά του κράτους να λιγοστεύουν. Σε άλλο θέμα αναφορικά με μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γράφει ότι οι εισαγγελικές Αρχές της Κύπρου έχουν προχωρήσει σε ανοίγματα λογαριασμών για εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην Υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη, ενώ άφαντος παραμένει ο Σύρος Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση. Επίσης γράφει ότι προκρίνεται η λύση της διανομής δωρεάν μετοχών στους κατόχους αξιογράφων.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη», στο πρώτο θέμα της με τίτλο «Εμπαίζουν το λαό Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ», φιλοξενεί συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου που λέει ότι το κόμμα του δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση τη χώρα να μπει σε μνημόνιο. Αλλού γράφει περί «αλαλούμ για το Eurogroup» καθώς απορρίφθηκαν οι αντιπροτάσεις της Κύπρου. Αναφέρεται επίσης στο σχέδιο δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα, γράφοντας ότι εκατοντάδες ώρες παρακολούθησης και η αντικατάσταση όπλου αποτέλεσαν τα συστατικά της εξιχνίασης της υπόθεσης
cna.org.cy
Σχόλια Facebook