Εκκλησιάστηκαν ο Κωνσταντίνος και ο γιός του
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου βρέθηκε, χθες, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, με τον γιο του Παύλο, για να τελέσουν τρισάγιο για τους προγόνους τους.
Το αποκάλυψε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
Ο Παναγιότατος, αφού είπε ότι “συγκινήθηκε”, που τον είδε “παρά την μικρή αναπηρία που έχει στο πόδι, να προσκυνά την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστίν και τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου”, μαζί με τον γιο του, μετά το τρισάγιο “στη μνήμη των προγόνων τους, μερικοί εκ των οποίων ήσαν βασικοί παράγοντες στους αγώνες που έγιναν για την απελευθέρωση”, πρόσθε
σε πως, στη συνέχεια, ο τέως επισκέφθηκε και την έκθεση με τα κειμήλια από το 1912 που φιλοξενείται στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
“Εκεί εξέφρασε τη συγκίνησή του με αυτά που είδε και μερικά που ανήκουν στους προγόνους του”, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στους χιλιάδες πιστούς που προσέρχονται για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα του Άξιον Εστίν, που συνεορτάζει με αυτήν του Αγίου Δημητρίου, από κάθε άκρη της γης, “γιατί εδώ έρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και αδελφοί μας ομόδοξοι, που έρχονται με αεροπλάνα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε την 26η Οκτωβρίου, με τον αποκλεισμό απλών πιστών από το προσκύνημα, για να τελεσθεί η Δοξολογία και να παραβρεθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου οι επίσημοι.
“Τους δυσκολέψαμε(σ.σ. τους πιστούς) για λίγο στη Δοξολογία στις 26 του μηνός, αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, επειδή η δοξολογία ήταν επίσημο γεγονός του κράτους, με γεμάτη την εκκλησία”, είπε.
Ευχήθηκε “ο Θεός να τους φωτίζει όλους, αδιακρίτως” τους πολιτικούς, για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση κι υποσχέθηκε ότι η εκκλησία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη: “Θα γίνουν κι άλλα, σιγά-σιγά, με την αρετή της υπομονής και της αγάπης και της αλληλεγγύης. Κάνουμε πολλά πράγματα.
Το είπε κι ο αρχιεπίσκοπος. Κάποιοι που νομίζουν ότι η εκκλησία είναι θησαυρός και λένε διάφορα… Ούτε περιουσία έχουμε, ούτε θησαυρούς κι ό,τι μπορούμε κάνουμε. ΚΙ εμείς που δεν έχουμε οικογένειες κι οι άλλοι ιερείς, με τα συσσίτια που οργανώνουν με τις οικογένειές τους”, είπε.
Για τον παναγιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που προειδοποίησε ότι δεν εγκαταλείπει τον άμβωνα, μας χρειάζεται “πίστη, ελπίδα, ενότητα, αγάπη, αλληλεγγύη, πνεύμα υπομονής και θυσίας. Να πιστέψουμε στα μεγάλα ιδανικά της ορθοδόξου πίστεως και ιστορίας”.
Έστειλε ένα… καλυμμένο μήνυμα, θυμίζοντας ότι σε λίγο θα άρχιζε η παρέλαση που είναι “τιμή και αναφορά σε εκείνους που μας εχάρισαν την εποποιία της Μακεδονίας” και θυμήθηκε τα παιδιά του χρόνια σε χωριό της Ηλείας, όπου η μητέρα του “ήταν δασκάλα” κι έπλεκε τη φανέλα του στρατιώτη, όταν ο ελληνικός στρατός μάχονταν στην Αλβανία κατά των Ιταλών, αλλά και “όταν ήρθαν επιτιθέμενοι οι σκληροί Γερμανοί”.
Όπως εξιστόρησε “κάναμε έρανο στα χωριά της Ηλείας και τα κορίτσια έστελναν τις κουβέρτες από τις προίκες τους να ζεσταθούν οι φαντάροι μας.
Όταν έπλεκαν οι μανάδες μας, τα πουλόβερ να πάνε κατά χιλιάδες στα σύνορα, θυμάμαι ακόμη τις τεράστιες μπάλες από μαλλί, ή στην Πίνδο, να ψήνουν κατά χιλιάδες τα ψωμιά για να πάνε στο μέτωπο.
Και γιατί να φοβόμαστε τώρα; Τώρα που τα ΄χουμε όλα; Φοβηθήκαμε επειδή δε θέλουμε να χάσουμε τα υλικά. Αλλά τα υλικά δεν εξασφαλίζουν αιωνιότητα.
Η στέρηση και η καλή χρήση των αγαθών μας προετοιμάζουν, γιατί δε θα μείνει κανένας μας πάνω στη γη. Εύχομαι να ζήσετε και 80 και 100 κι εσείς και τα εγγόνια σας, να τελειώσει αυτή η περιπέτεια”, κατέληξε.
Πηγή : www.romfea.gr
Φωτογραφια : www.thestival.gr
Σχόλια Facebook