Πρώτη έκδοση ελληνικού βιβλίου στην Πόλη, μετά από μισό αιώνα!

Η πρώτη έκδοση βιβλίου στην ελληνική γλώσσα εκδόθηκε από τον ομογενειακό  Εκδοτικό Οίκο « Ιστος» της Κωνσταντινούπολης μετά από 50 χρόνια.

Ο  ομογενειακός (ρωμαίϊκος) εκδοτικός Οίκος που άνοιξε πριν από 4 μήνες στην Πόλη , εξέδωσε το βιβλίο  «Αναβολές και κατήφοροι» του κ. Χρήστου Αναγνωστόπουλου – ο συγγραφέας είναι γνωστός στην τουρκική κοινή γνώμη ως πατήρ Δοσίθεος . Ο κ. Αναγνωστόπουλοςγεννήθηκε το 1941 στην Χαλκηδόνα, μετέβη αργότερα στην Γερμανία για να εργαστεί στον τομέα φαρμάκων και μετά από 35 χρόνια επέστρεψε στην γενέτειρά του και άρχισε να εργάζεται ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ Αναγνωστόπουλος είπε στην  Sabah – που παρουσιάζει το θέμα – ότι δεν εκδόθηκαν κανένα από τα 4 βιβλία που έγραψε και πρόσθεσε: « Συστάθηκε ο Εκδοτικός Οικος  «Ιστος» και έκαναν καλή δουλειά. Στο βιβλίο μου προσπάθησα να εξηγήσω ότι οι Ρωμιοί της Πόλης έφυγαν όχι από την εχθρότητα, αλλά από την πίεση του εθνικισμού και την κρίση που ζούσαν. Η Τουρκία αλλάζει . Πριν από 50 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν 70-80.000 Ρωμιοί . Τότε δεν μπόρεσε κανείς να διανοηθεί ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο.

 Σημερα είμαστε αριθμητικά πολύ λιγότεροι , αλλά έχουμε ένα ραδιοσταθμό, έναν Εκδοτικό Οίκο και πουλάμε βιβλία. Πρόκειται για μια σπουδαία κατάσταση, για μια γιγαντιαία αλλαγή».

Η Sabah γράφει  – προφανώς σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν υπάρχει καταπίεση των μειονοτήτων και ότι όλοι έχουν πλέον ίσες ευκαιρίες στην Τουρκια-  ότι  Τουρκία ξεκίνησε αρχικά εκστρατεία για να μην τερματιστεί η ζωή ρωμαίϊκης εφημερίδας στην Κων/λη., ότι ην συνέχεια άρχισε η λειτουργία ραδιοσταθμού στην ελληνική και τώρα ότι ο ρωμαίϊκος Εκδοτικός Οίκος  εξέδωσε το βιβλίο του κ Αναγνωστόπουλου. 
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στην παρουσίαση του βιβλίου στο πολιτιστικό κτήριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας την περασμένη Τρίτη παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος ( χωρίς το ”Οικουμενικός” και …”Φαναρίου” για υποβάθμιση …), αρμόδιοι του Προξενείου και μέλη της ελληνικής μειονότητας ( ρωμαίϊκη κοινότητα γραφει).  Ο κ. Χάρης Ρήγας που είναι από τους ιδρυτές του Εκδοτικού Οίκου  « Ιστός» αναφέρθηκε στην σημασία του βιβλίου, όπως και ο συγγραφέας του βιβλίου κ Χρήστος που είπε «Κατά την δεκαετία του ’60 είχε αρχίσει η μετανάστευση των Ρωμιών της Πόλης εξαιτίας του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων. Κάθε φορά που ερχομουν αδειούχος από τον στρατό έβλεπα ότι κάποιος από τους φίλους μου είχε εγκαταλείψει την Τουρκία. Τότε με την ψυχολογία εκείνη άρχισα να γράφω τις κρύες νύκτες στα όρη Ιστράντζα».-