Η επίσκεψη Μέρκελ και η ελληνική πραγματικότητα
ΑΝΑΛΥΣΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αν η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έβγαλε κάποιο μήνυμα, αυτό ήταν πως η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλά πράγματα ακόμη να κάνει και να διορθώσει. Πράγματα που απαιτούν χρόνο. «Τίποτε δεν γίνεται με ένα νόμο ή με μία απόφαση», είπε. Με την έννοια αυτή τάχθηκε –χωρίς να το πει- υπέρ του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση. Είναι αυτό ένα πρώτο κέρδος από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ.
Ένα δεύτερο κέρδος είναι το γεγονός ότι η επίσκεψη Μέρκελ είναι η πρώτη ισχυρού πολιτικού ηγέτη της Ευρώπης που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια… Έσπασε, έτσι, ένα άτυπο εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη χώρα από τους ευρωπαίους ηγέτες. Και αυτό δεν είναι λίγο…
Βεβαίως μένει να μάθουμε (αν μάθουμε) τα όσα συζήτησαν Σαμαράς και Μέρκελ στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους είτε μέσα στο αυτοκίνητο είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στο Χίλτον, όπου συνάντησαν και συζήτησαν με 12 Ελληνογερμανούς επιχειρηματίες οι οποίοι τους εξέθεσαν την όλη κατάσταση από τη δική τους οπτική γωνία.
Όμως το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, με εξαίρεση την μονίμως αρνητική προς ό,τι ελληνικό, «Φαινάνσιαλ Τάιμς», (σ.σ. εστίασε στο …εχθρικό κλίμα, από τους διαδηλωτές, της επίσκεψης) παρουσίασαν την επίσκεψη Μέρκελ και τις δηλώσεις Σαμαρά με θετικό πνεύμα, δείχνει ότι η Ελλάδα έπαψε να θεωρείται το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο, το ισχυρότερο μήνυμα το έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ όχι προς τους Έλληνες, αλλά προς τους συμπατριώτες της Γερμανούς. Αναφερόμενη στα μέχρι σήμερα «επιτεύγματα» της Ελλάδος, χάρη στις θυσίες του λαού, η κυρία Μέρκελ κάλεσε τους συμπατριώτες της να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για να βγει από την κρίση. Και αξίζει τη βοήθειά τους.
«Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ» είπε η κυρία Μέρκελ δίνοντας το στίγμα του ενδιαφέροντός της ενώ παράλληλα καλούσε –εμμέσως πλην σαφώς- τους συμπατριώτες της και ενόψει των γερμανικών εκλογών, να «κατανοήσουν» ότι πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα διότι το ευρώ είναι κοινό νόμισμα και επομένως όταν ένα μέλος του κακοπαθαίνει και τα υπόλοιπα μέλη υφίστανται τις συνέπειες.
Η κυρία Μέρκελ και οι συνεργάτες της, ανεβαίνοντας στο αεροπλάνο που τους μετέφερε πίσω στο Βερολίνο (7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος) είχαν διανύσει ένα πλήρες εξάωρο συζητώντας, ακούγοντας και σημειώνοντας πράγματα γύρω από το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος.
Είναι βέβαιο ότι το κλίμα δεν είναι όπως ήταν πριν το ταξίδι Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς, που ενημέρωσε αμέσως μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα διαμειφθέντα, νιώθει ήδη περισσότερο στέρεο το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Αυτό παρά και την επίδειξη δύναμης του κ. Τσίπρα και του ΚΚΕ στους γύρω από το Σύνταγμα δρόμους της Αθήνας.
Το συμπέρασμα είναι, νομίζουμε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανασκουμπωθεί για τα καλά. 84 διαρθρωτικά μέτρα μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες (μέχρι 18 Οκτωβρίου όπου θα συνέλθει το επόμενο Συμβούλιο κορυφής) προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση, μοιάζει εξωπραγματικό. Ωστόσο αν έτσι δεν γίνει, θα υπάρξει πρόβλημα.
Επομένως, η επίσκεψη Μέρκελ βοήθησε αρκετά. Δεν έλυσε, όμως, κανένα προβλήμα. Αυτό μόνον η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Αρκεί να μην εφησυχάσει.
Σχόλια Facebook