Ο Friedrich Schneider κορυφαίος οικονομολόγος για ζητήματα παραοικονομίας επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος ΔΕΣ
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τίμησαν τον φιλέλληνα διακεκριμένο Αυστριακό οικονομολόγο Friedrich Schneider απονέμοντάς του τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος. Στο παρελθόν τον ίδιο τίτλο είχαμε την τιμή να αποδεχτούν η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο κορυφαίος επιστήμονας των Διεθνών Σχέσεων Kenneth Waltz.
Ο Friedrich Schneider είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το έργο του σχετικά με την παραοικονομία και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από την έρευνα του έχει διατυπώσει προτάσεις για την πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και για τη διέξοδο της χώρας μας από την κρίση. Επιπλέον, με δηλώσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει υποστηρίξει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος για όλες τις πλευρές και θα ήταν “ανοησία”. Θέση του είναι ότι η χώρα θα πρέπει να δεχθεί οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες της, όπως επίσης και ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές και η υπερφορολόγηση που πλήτουν τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα χωρίς να φέρνουν αποτελέσματα.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο απόσπασμα από τον επαινετικό μου λόγο κατά την τελετή ανακήρυξης στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Κυρίες και κύριοι,
το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αναγορεύοντας τον συνάδελφό μας Friedrich Schneider επίτιμο διδάκτορα, προσφέρει τον πρώτο τιμητικό τίτλο σε έναν γερμανόφωνο επιστήμονα. Τα Γερμανικά είναι η γλώσσα τόσων μεγάλων στοχαστών όπως ο Κέπλερ, ο Λάιμπνιτζ, ο Καντ, ο Γκαίτε, ο Χέγκελ, ο Μαρξ, ο Νίτσε, ο Βέμπερ, ο Χάιντεγκερ, ο Σουμπέτερ – για να αναφέρω μόνο μερικούς. Είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας σε τόσα πολλά φωτεινά μυαλά από τον γερμανόφωνο κόσμο που συνέβαλαν στην επιστήμη, στη σοφία, στην σκέψη, στον τρόπο σκέψης μας.
Όντας ένα Τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας που μελετά και διδάσκει τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση των Οικονομικών και της Πολιτικής, και ως εκ τούτου έχει βαθιά κατανόηση της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας,είναι, επίσης, ευκαιρία να τιμήσουμε από αυτό το Πανεπιστήμιο, που φέρει το βάρος του ονόματός του, όλους αυτούς τους γερμανόφωνους συγγραφείς που χρησιμοποίησαν ως κύρια πηγή τους – συχνά από το πρωτότυπο Ελληνικό κείμενο, στοχαστές της περιοχής μας, όπως ο Αριστοτέλης, που γεννήθηκε στη γη της Μακεδονίας ή ο Θουκυδίδης του οποίου ο πατέρας γεννήθηκε στη Μακεδονία. Σκέφτομαι, απλά – για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα – τον Albin Lesky, Αυστριακό καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος πρόσφερε την καλύτερη προσέγγιση και επισκόπηση της αρχαίας ελληνικής βιβλιογραφίας.
Είναι, επίσης, ο τρόπος μας για να δείξουμε την αναγνώρισή μας σε πολλούς στον γερμανόφωνο κόσμο – κοινούς ανθρώπους, πολιτικούς, επιστήμονες – οι οποίοι, αντί να υψώνουν το δάχτυλο προς εμάς ή εναντίον μας, έχουν προσφέρει το χέρι τους για αλληλεγγύη και υποστήριξη. Είναι εκείνοι που γνώριζαν ότι ένα οικονομικό πρόβλημα δεν μπορεί να περιορίζεται εντός των ορίων ενός κράτους. Είναι όσοι κατανοούν ότι, ειδικά μέσα σε μία οικογένεια κρατών, η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό. Είναι επίσης αυτοί που κατανοούν ότι η ανάπτυξη είναι καλύτερη από την τυφλή λιτότητα.
Είναι ο τρόπος μας, τέλος, τιμώντας τον καθηγητή Friedrich Schneider – κάποιον που συνέβαλε στη μέτρηση της παραοικονομίας – να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας και την αποφασιστικότητά μας να το αντιμετωπίσουμε.
Ladies and Gentlemen,
the Department of International and European Studies by offering this honorary doctorate to our colleague Friedrich Schneider offers the first Honorary Doctorate to a German speaking scientist. German is the language of so many great thinkers as Kepler, Leibnitz, Kant, Goethe, Hegel, Marx, Nietzsche, Weber, Heidegger, Schumpeter – to mention just a few. It is our way to show our respect to so many bright minds from the German speaking world who contributed to science, to wisdom, to thinking, to our thinking.
Being a Department of the Hellenic Republic that studies and teaches Economics and Politics at the international and European level, and thus having a profound understanding of the political and economic juncture, it is also the opportunity to honor from this University, bearing the burden of its name, all those German language authors who used as their primary source, often from the original Greek text, thinkers of our region, such as Aristotle, born in the land of Macedonia or Thucydides whose father was born in Macedonia. I am thinking, just to give one example – of Albin Lesky, an Austrian Professor of Ancient Greek at the University of Vienna, who gave the best account and overview of the Ancient Greek literature (Geschichte der Griechischen Literatur).
It is also our way to show recognition to those many in the German speaking world – common people, politicians, scientists – who instead of raising a finger to us or against us, they have offered their hand of solidarity and support. It is them who knew that an economic problem cannot be confined within the limits of one state; it is them who understand that, especially within a family of nations, cooperation is better than competition; it is also them who understand that development is better than blind austerity.
It is our way finally, by honoring Professor Friedrich Schneider – somebody who contributed in the measuring of the shadow economy – to recognize the problem that troubles our society, and our determination to deal with it.
Σχόλια Facebook