Οι διαμαρτυρίες σχετικά με την ταινία είναι ειρηνικές στη Σερβία, την Ελλάδα και την Τουρκία
Η ισλαμική οργή για μια ανεξάρτητη ταινία που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ έγινε αιτία για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαμαρτυριών στην Αθήνα, την Τουρκία και τη Σερβία το Σαββατοκύριακο, αλλά οι διαδηλώσεις απέφυγαν τη βία που έχει αμαυρώσει κάποιες διαμαρτυρίες σε άλλες χώρες.
Έως και 500 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά στην Ιστανμπούλ την Κυριακή (23 Σεπτεμβρίου), φωνάζοντας συνθήματα, ενώ βάδιζαν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Στην Αθήνα, τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που προσπάθησαν να βαδίσουν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε κεντρική πλατεία, σύμφωνα με το πρακτορείο τύπου The Associated Press. Συνελήφθησαν έξι άτομα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Σέρβοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην μουσουλμανική περιοχή Σαντζάκ στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Νόβι Παζάρ, την Παρασκευή (21 Σεπτεμβρίου), σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία, ανεμίζοντας πανό με μηνύματα, όπως “Ο Προφήτης είναι μέσα στην καρδιά μου”. Άλλοι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και της Βοσνίας.
Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από το τρέιλερ μιας ανεξάρτητης ταινίας, της “Innocence of Muslims”, στο δαδίκτυο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε καμία σχέση με το βίντεο, η παραγωγή του οποίου είχε γίνει από ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία.
Τουλάχιστον 49 άτομα σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους τρεις κατά τη διάρκεια επίθεσης στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ θεωρούν τους θανάτους αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης.
Ο μουφτής του Σαντζάκ Μουαμέρ Ζούκορλιτς δήλωσε ότι η ισλαμική κοινότητα υποστήριξε τις διαδηλώσεις, αλλά δεν υποστηρίζει τη βία. “Η ισλαμική κοινότητα στη Σερβία δεν έλαβε μέρος στην οργάνωση της διαμαρτυρίας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξή της, καθώς οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται για παρόμοιες προσβολές”, δήλωσε ο Ζούκορλιτς στο Β92.
Εν τω μεταξύ, κάποιοι αναλυτές είπαν ότι η ιερατική υποστήριξη των διαμαρτυριών είχε πολιτικά κίνητρα.
“Οι διαμαρτυρίες στη Νόβι Παζάρ είναι περισσότερο μέρος της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αυτή ήταν μια ευκαιρία για ορισμένες πολιτικές επιλογές να αποδείξουν ότι οι μουσουλμάνοι Σαντζάκ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου παν-ισλαμικού κινήματος. Φυσικά, οι Μουσουλμάνοι στη Σερβία αποτελούν μέρος του λεγόμενου βαλκανικού ή ευρωπαϊκού Ισλάμ, το οποίο είναι πολύ πιο κοσμικό και πιο κοντά στο δυτικό πολιτισμό και τις αξίες του. Ως εκ τούτου, οι διαμαρτυρίες στη Νόβι Παζάρ ήταν ειρηνικές και με σαφή εγχώρια πολιτική ατζέντα”, δήλωσε ο Ντράγκαν Πόποβιτς, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής, στους SETimes.
Ενώ κάποιοι κάτοικοι του Σαντζάκ είπαν ότι είχαν αγανακτήσει με την ταινία, καταδίκασαν κάθε απάντηση που περιλαμβάνει βία. “Δεν μπορείς να διορθώσεις μια αδικία με μια άλλη”, είπε η Εμίνα Μπίσεβατς, πωλήτρια, στους SETimes.
Εν τω μεταξύ, κάποιοι νέοι της περιοχής, δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία της Παρασκευής είχε χρησιμεύσει για να αποσπάσει προσωρινά την προσοχή από τα προβλήματα της περιοχής.
“Αυτό είναι ένα από τα θέματα που απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα πραγματικά υπαρξιακά προβλήματα. Το είδος της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Νόβι Παζάρ την Παρασκευή δεν θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε άλλες πόλεις της νοτιοδυτικής Σερβίας”, είπε ο Αντμίρ Βέλιοβιτς, νέος εργαζόμενος από την πόλη Πριεπόλιε, στους SETimes.
Το παρόν δημοσιεύθηκε στους SETimes.com.
Λεζάντα πρώτης σελίδας: Μουσουλμάνοι διαδηλωτές προσεύχονται κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα την Κυριακή (23 Σεπτεμβρίου). [Reuters]
Σχόλια Facebook