Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας για την κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γαλλία.
Προς Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Γραφείο Υπουργού
Γενικό Γραμματέα κ. Κυριαζή
Υπεύθυνο Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό κα Λινού
Διευθυντή ΔΙΠΟΔΕ
Προιστάμενο ΔΙΠΟΔΕ
Κοιν. Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών κ. Αλεξάκη
Μασσαλία, 19 Σεπτεμβρίου 2012
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ειδοποιηθήκαμε απο το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες ότι οι αποσπασμένοι σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας εκπαιδευτικοί (Λίλλη, Μασσαλία) καλούνται να καλύψουν τα κενά τα οποία παρουσιάζουν τα σχολεία στο Παρίσι. Επιπλέον, καλούνται να καλύψουν με αυτό τον τρόπο τα κενά άσχετες με τα επίπεδα ειδικότητες, για παράδειγμα δάσκαλοι στα Γυμνάσια και στα νηπιαγωγεία.
Θέτουμε υπόψη σας το γεγονός ότι ο αριθμός των αποσπασμένων στις πόλεις αυτές είναι για την σχολική χρονιά 2012-13 εξαιρετικά περιορισμένος. Ούτως η άλλως, οι συγκεκριμένοι αποσπασμένοι ανανεώθηκαν με τροπολογία που νομιμοποιήθηκε ακριβώς με το πρόσχημα να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων μας και όχι αυτές του Παρισιού. Επιπλέον, τα κενά τα οποία καλούνται να καλύψουν στο Παρίσι αντιστοιχούν σε διδασκαλία η οποία γίνεται ακριβώς την Τετάρτη και το Σάββατο, δηλαδή τις ίδιες ημέρες με το εκπαιδευτικό έργο στις επαρχιακές πόλεις. Επομένως, αν πηγαινοέρχονται οι εκπαιδευτικοί στο Παρίσι, είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικές μονάδες στην υπολοιπη Γαλλία αποδυναμώνονται οριστικά και αμετάκλητα.
Το να θυσιασθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εφαρμόστηκε για πάνω απο 20 χρόνια στο όνομα του συγκεντρωτισμού στην πρωτεύουσα μας φαίνεται άδικο, θίγει άμεσα τα συμφέροντα του Ελληνισμού, τη στιγμή μάλιστα που αφορά πόλεις που έχουν έντονη ελληνική παρουσία. Ζητούμε επομένως να παραμείνουν οι εκπαιδευτικοί στις περιφέρειες όπου υπηρετούσαν, δίχως το Συντονιστικό Γραφείο να διαχειρίζεται το θέμα της γενικότητας που υπάρχει στην απόσπαση (ορίζεται απόσπαση για Γαλλία και όχι για συγκεκριμένη πόλη). Ετσι θα μπορέσουν να εκπληρώσουν το διδακτικό τους έργο σωστά και με ανθρώπινες συνθήκες : η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουνε ταξίδια τριών και τεσσάρων ωρών κάθε εβδομάδα, ειδικάι μάλιστα όταν αυτά πρέπει να γίνουν με δικά τους έξοδα.
Το αίτημά μας είναι απόλυτα θεμιτό και είμαστε πεπεισμένοι ότι προστατεύει τον Ελληνισμό της διασποράς που πάντα θέλει τα παιδιά της να έχουν σχέση και δεσμούς με την Μητέρα Ελλάδα και γι αυτό πιστεύουμε ότι θα τύχει της δέουσας προσοχής.
Αν η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί πλέον παρά μόνο με αυτό τον τρόπο να καλύψει τα κενά, αν πρέπει να δεχτούμε να κλείσουν τα σχολεία μας, τότε δεν μας μένει παρά να σας υπενθυμίσουμε ότι η Ομογένεια μπορεί να κρατήσει μόνη της τα σχολεία της. Είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά μας δίχως άγχος δίχως καθυστερήσεις δίχως αγωνία στο ξεκίνημα καθε χρονιάς. Μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας θα ήταν να εξασφαλίζει βιβλία, να εξασφαλίζει ενα καλύτερο επίπεδο στην εκπαίδευση του Απόδημου Ελληνισμού. Οταν όλα αυτά καταργούνται, νομίζουμε ότι εμείς, οι Ελληνες του Εξωτερικού, είμαστε σε θέση να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας ξανά, ακριβώς όπως τότε που τα πρωτοφτιάξαμε σε κοινότητες και σε εκκλησίες.
Περιμένουμε μια απάντηση απο την Ελληνική Πολιτεία και τους εκπροσώπους της και δηλώνουμε την καλή μας διάθεση για την επίλυση των προβλημάτων που μόλις αναπτύξαμε.
Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας
Δημήτριος Ακαρτζού
Σχόλια Facebook