Τα “μέτρα” στο Eurogroup
Τα βασικά σημεία του πακέτου των 11,5 δις ευρώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή στο Άτυπο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στους Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς ούτε κατά τη νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε θετική συμφωνία, για τα επώδυνα μέτρα που ζητάει η τρόικα.
Πάντως, η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, αλλά θα αξιολογηθεί η κατάστασή της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου. « Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζονται με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, όσον αφορά στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί ένα βιώσιμο σχέδιο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα εξυπηρετεί το στόχο για αποχώρηση 150.000 υπάλληλων ως το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τον σχεδιασμό για διαθεσιμότητα, συνταξιοδοτική ωρίμανση αλλά και με τη φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων επιτυγχάνεται και δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός ακόμη και να ξεπεραστεί.
Αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι ενστάσεις της τρόικας όσον αφορά στις δαπάνες στους ΟΤΑ (735 εκατ. ευρώ), την Άμυνα (517 εκατ. ευρώ), και την Υγεία (1,3 δις ευρώ)
Τόμσεν, Μορς και Μαζουχ από τη μια θεωρούν ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι φιλόδοξος και δεν θα επιτευχθεί, από την άλλη λένε πως για να δεχτούν άλλα μέτρα θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω τα κονδύλια που διατίθενται για αυτές τις κατηγορίες.
Μάχη εν τω μεταξύ συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα εξακολουθεί να απαιτεί αναδρομικές περικοπές από τον Ιούλιο για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να περισώσει τουλάχιστον το επίδομα επικινδυνότητας που παίρνουν οι μάχιμοι ένστολοι αλλά και να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά των μειώσεων για ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφάλειας.
Μετά την επιστροφή του από την Λευκωσία ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει κατ’ ιδιαν επαφές με τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας προκειμένου να εξεταστούν οι απαιτήσεις της τρόικας στους τομείς του καθενός.
Από την άλλη η εμμονή της τρόικας να βομβαρδίζει το οικονομικό επιτελείο με όλο και νέα σκληρά μέτρα τα οποία μάλιστα δεν προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση προκαλεί την αποφασιστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού .
Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσία και των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον ενημέρωσε ότι το πακέτο των εργασιακών θεμάτων θα το χειρίζονται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Η επιμονή της τρόικας για νέες παρεμβάσεις στον εργασιακό χάρτη με μείωση αποζημιώσεων, εξαήμερη εργασία και αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού προκαλούν κοινωνικές εντάσεις , με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να εξαγγέλλουν 24ωρη απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου.
Οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές που θέτει η κυβέρνηση για τα εργασιακά δεν ισχύουν και για τα όρια ηλικίας καθώς συνεχίζεται το σκληρό παζάρι με τους δανειστές.
Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει η αύξηση του γενικού ορίου από το 65 στο 66ο ή και στο 67ο έτος, η αύξηση κατά τουλάχιστον δύο χρόνια για όσους σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 58, στα 60 ή στα 62 αλλά και η επίσπευση των μεταβατικών διατάξεων που προβλέπει η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία.
Σχόλια Facebook