Κύθνος, why not?
Τόσο κοντά στον Πειραιά (μόλις τρεις ώρες) και το Λαύριο (δύο περίπου ώρες), η Κύθνος, γνωστή με την ονομασία Θερμιά, είναι ένα αυθεντικό στο μεγαλύτερο μέρος του Κυκλαδονήσι, ένας τόπος ιδανικός για ολιγοήμερες αποδράσεις ή πολυήμερες διακοπές. Οι διατηρητέοι οικισμοί της Χώρας και της Δρυοπίδας, με μικρές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλους, αποτελούν θαυμάσια οικιστικά σύνολα.
Τα γραφικά Λουτρά με τις φημισμένες ιαματικές πηγές και τη μαρίνα (εδώ συγκεντρώνονται πάρα πολλά εκδρομικά σκάφη) και ο παραθεριστικός οικισμός της Κανάλας με την εκκλησία της Μεγαλόχαρης Παναγίας Κανάλας, προστάτιδας του νησιού, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Πετρόχτιστες καμάρες, πεζούλια και ξερολιθιές, γραφική πλακόστρωτη πλατεία και λουλούδια στολίζουν την εκκλησία της Παναγίας της Κανάλας, που δεσπόζει στον οικισμό και έχει όμορφη θέα στη θάλασσα. Στην εκκλησία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας («Παναγία του Πάθους», Kρητικής Σχολής), που βρέθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, μέσα σε ένα κανάλι.
Αγία Ειρήνη, Άγιος Στέφανος, Νάουσα, Κουρί, Ζογκάκι, Λεύκες, Καλό Λιβάδι, Άγιος Δημήτριος, Φλαμπούρια, Επισκοπή και Απόκρουση είναι λίγες μόνο από τις αμέτρητες επιλογές των παραθεριστών του νησιού με τις πολυάριθμες παραλίες και τις δαντελωτές ακρογιαλιές. Στο Μέριχα, το λιμάνι της Κύθνου με την αξιόλογη τουριστική κίνηση, δένουν αρκετά ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα και αλιευτικά σκάφη. Σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της Κύθνου είναι, ασφαλώς, η μοναδική Κολώνα, παραλία που οφείλει την ονομασία της στη χαρακτηριστική λουρίδα άμμου που συνδέει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο.
Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας είναι η περιοχή του Bρυόκαστρου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Κύθνος. H παραθαλάσσια τειχισμένη πόλη κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.X. ώς τον 6ο/7ο αι. μ.X. Mεταξύ άλλων, έχουν εντοπιστεί λείψανα του τείχους, ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης. Aνασκαφικές έρευνες από τον αρχαιολόγο Aλέξανδρο Mαζαράκη – Aινιάν έφεραν στο φως το ασύλητο άδυτο και τον αποθέτη ιερού που αποτελούνταν από δύο οίκους (δίδυμος ναός με δύο βωμούς) και οικοδομήθηκε κατά τους Aρχαϊκούς Xρόνους (αρχές 7ου αι. π.X.).
Βόρεια των Λουτρών, και σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων περίπου (και 45′ από μονοπάτι), θα δείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή του Κατακέφαλου. Eδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σώζονται η πύλη, ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας (ερειπωμένη, με φθαρμένες τοιχογραφίες) και της Kεραλεούσας, κοντά στην είσοδο του κάστρου.
Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας και ταξιδέψτε στην Κύθνο για ένα ονειρεμένο, γεμάτο Σαββατοκύριακο ή και για περισσότερες μέρες. Why not?
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζατε για την Κύθνο, το ξεχωριστό αυτό νησί των Δυτικών Κυκλάδων.
ΠΗΓΗ: In.gr
Σχόλια Facebook