Χρειαζόμαστε μέτρα και άμεσα
Στουρνάρας: Τα μέτρα πρέπει να “κλείσουν” το συντομότερο δυνατόν – Κεδίκογλου: Δεν τίθεται θέμα συνοχής της κυβέρνησης, όλοι πιέζουμε την τρόικα – Βενιζέλος: Να μη “ματώσουν” τα χαμηλά εισοδήματα – καμία υποχώρηση για συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα – Κουβέλης: Κατηγορηματικά όχι στις περικοπές στα χαμηλά εισοδήματα – Ενστάσεις της τρόικας για εφεδρεία, αμυντικές δαπάνες και έσοδα από φορολογία
Περίπου δυόμισι ώρες διήρκησε η συνάντηση των τριών αρχηγών. Λίγο πριν τις 19:00 οι πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κρίσιμη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και το οικονομικό επιτελείο το οποίο ολοκλήρωσε στις 18:20 το ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας. Το κεφάλαιο των μέτρων δεν έκλεισε και γι’ αυτό ορίστηκε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Tετάρτη στις 19:30. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των αρχηγών, τρόικα και οικονομικό επιτελείο μετέβησαν στο υπ. Οικονομικών για να συνεχίσουν τις διαβουλέυσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
«Συζητάνε τα τεχνικά συνεργεία για τα μέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης τόνισε ότι πρέπει τα μέτρα να «κλείσουν» το συντομότερο δυνατό. «Έντονες ενστάσεις δεν θα το έλεγα. Συζήτηση γίνεται για να καταλήξουμε στο άριστο μείγμα των μέτρων» είπε μετά από σχετική ερώτηση, ενώ συμπλήρωσε ότι λίγα είναι τα μέτρα που δεν έχουν γίνει αποδεκτά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε πως είναι αδιαμφισβήτητη η συνοχή της κυβέρνησης, “όλοι μαζί προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα, η αγωνία μας είναι κοινή προς αυτήν την κατεύθυνση”. “Ολοι προσπαθούμε για το καλύτερο. Δεν υπάρχει καλός και κακός” συνέχισε και έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατα τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Κεδικογλου παραδέχτηκε οτι υπάρχει θέμα για ορισμένα απο τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγηση τους. “Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων” συμπλήρωσε σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας. Επιπλέον πρόσθεσε οτι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εξέφρασε την εκτίμηση οτι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη στη νεα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο Ευ. βενιζέλος από την πλευρά του δήλωσε «Δεν έχουμε κλείσει, γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου και εμείς έχουμε κάνει αντιπροτάσεις γιατί υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση, δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούμε να είμαστε οριζόντιοι στις περικοπές των συντάξεων». Παράλληλα, σημείωσε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετική και πως δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής, αλλά συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Σημείωσε πως «δεν γίνεται να ταλαιπωρείται η χώρα συνεχώς με την απειλή δημοσιονομικών μέτρων», αλλά «χρειάζεται μεταρρυθμιστική πανστρατιά, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αισιοδοξία και προοπτική». Τόνισε ότι «αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση των μέτρων να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν όρια αντοχής», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων, ενίσχυσης της ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας». Συνέχισε, λέγοντας «στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα παίρνοντας πρόσθετα μέτρα, αλλά να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος και να βγούμε από την περιδίνηση της κρίσης σε ένα ξέφωτο, για να γίνει η οικονομία ισοδύναμη και αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη. Τώρα, αποφασίσαμε, εφόσον αποδεχτήκαμε τη λογική του πρωθυπουργού για να έχουμε μια ενιαία γραμμή, να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11,5 δισ.» και χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι μετά από την οριστική απόφαση για τα μέτρα και τη συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα, δηλαδή η παράταση, καθώς και ότι είναι αυτονόητο πως θα εκταμιευτεί στο σύνολό της και το ταχύτερο η δόση.
Επιπλέον, τόνισε ότι μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια, ενώ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες, είναι «να συνεχιστεί η ανόητη συζήτηση περί ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είμαστε στη λεπτή τελική φάση, και ότι συζητήθηκε και η επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι και πως στην επόμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών, την Τετάρτη το απόγευμα, θα προετοιμαστεί η επιχειρηματολογία εν όψει του άτυπου Eurogroup. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ είπε και φέτος αυτά που είπε και πέρυσι και πρόσθεσε ότι «άλλοι ήταν αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρυσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι αυτοί που άλλαξαν την άποψή τους». «Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική γιατί έχουμε όλοι μας, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Κουβέλης κι εγώ, πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας. Και αυτό είναι μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους εταίρους μας και στην τρόικα», κατέληξε.
Από τη μεριά του ο Φ.Κουβέλης δήλωσε «Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Γι’ αυτό και υποστηρίζω και κατέγραψα με κάθε σαφήνεια, για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτε δεν είναι αυτήν τη στιγμή δεδομένο. Ένα είναι βέβαιο, ότι τα μέτρα διεκδικώ να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να μην ματώσουν άλλο τα χαμηλά εισοδήματα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι αυτού του τόπου», επισήμανε. Ο κ. Κουβέλης σημείωσε «Η ύφεση είναι βαθιά. Τα όποια μέτρα, αν δεν συνοδευθούν από άμεσα μέτρα ανάπτυξης, δεν θα έχουν αποτέλεσμα», εκτίμησε. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τρόικα, ανέφερε πως «η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι τα όποια μέτρα και οι όποιες αξιώσεις προβάλλει έχουν ως αποδέκτη μια κοινωνία η οποία είναι τεμαχισμένη».
Δόθηκε νέο ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών για την τετάρτη στις 19:30 και όλα αυτά τη στιγμή που ο χρόνος πιεζει ασφυκτικά.
Συνοπτικά, σε δυο άξονες κινήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησης των τριών αρχηγών. Πρώτον, οι ενστάσεις της τρόικας για μέτρα περίπου 2 δις. ευρώ που αφορούν την εργασιακή εφεδρεία, τα έσοδα από τη φορολόγηση αλλά και τις αμυντικές δαπάνες. Οι δανειστές ζητούν εξειδίκευση των μέτρων διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να απορριφθούν και να ζητηθούν άλλα μέτρα. Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν άμεσα σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα “αγκάθια” είναι δύο – η εργασιακή εφεδρεία και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Δεύτερον, ο Α. Σαμαράς επιθυμεί να βρεθεί ο κοινά αποδεκτός τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση των τριών κομμάτων στο εξής.
Σήμερα Δευτέρα, θα δεχθεί την τρόικα ο πρωθυπουργός ενώ ζητούμενο παραμένει να “κλειδώσουν” τα μέτρα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup στην Κύπρο. Την Παρασκευή, άλλωστε, αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και στόχος του Μαξίμου είναι σε αυτό να περιληφθεί το περίγραμμα των μέτρων.
Οι ενστάσεις της τρόικας για τα μέτρα
Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ολοκληρώθηκε, μετά από 2,5 ώρες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να “κλειδώσει” το συντομότερο δυνατόν». Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο προσήλθε στη συνάντηση με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».
“Έχουμε πολλή δουλειά” φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για μια “καλή συζήτηση”.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Σχόλια Facebook