Στήριξη στο Πρόγραμμα Ελληνικών σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας
Στόχος του Πανεπιστημίου Monash είναι η ενδυνάμωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών και η περαιτέρω ανάπτυξή του ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και με βασικό ερευνητικό αντικείμενό τους την Ελληνική γλώσσα και το πολιτισμό, να το κάνουν. Αυτή ήταν η κοινή δήλωση ακαδημαϊκών, διοικητικών στελεχών του Προγράμματος και εκπροσώπων της παροικίας, μετά από συνάντηση εργασίας που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
Εκ μέρους της παροικίας, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο συντονιστής Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου στη Μελβούρνη, κ. Βασίλειος Γκόκας, ο υπεύθυνος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας για εκπαιδευτικά θέματα, Θόδωρος Μάρκος, και η Καίτη Αλεξοπούλου, εκπρόσωπος της οργάνωσης Φίλων Ελληνικών στο Monash.
Στην συνάντηση το πανεπιστήμιο εκπροσώπησαν η πρύτανης του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Rae Frances, και η υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών, Rita Wilson.
Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το μέλλον του τμήματος στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα έγινε και σχετική αποτίμηση της πορείας του κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Να υπενθυμίσουμε ότι με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του φετινού ακαδημαϊκού έτους, το Τμήμα Ελληνικών έχασε έναν από τους καθηγητές του, τον κ. Αλέξανδρο Γιανναδάκη, που παραιτήθηκε. Η θέση, όμως, πληρώθηκε άμεσα από την αποσπασμένη από την Ελλάδα φιλόλογο, κ. Καλλιόπη Κουρούπη.
Κατά τη συνάντηση τα διοικητικά στελέχη του Τμήματος ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της παροικίας για την έμπρακτη οικονομική στήριξη του Προγράμματος. Να αναφέρουμε ότι στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, είχε αναλάβει πρωτοβουλία και είχε συγκεντρώσει κάποια χρήματα για τη μισθοδοσία του κ. Γιανναδάκη και τα είχε διαθέσει στο Πανεπιστήμιο.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι προκειμένου το Πρόγραμμα να συνεχίσει, πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να θεσπιστούν νέα μαθήματα με τελικό στόχο την καθιέρωση ανάλογου τίτλου σπουδών που θα δίνει την δυνατότητα στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές των οποίων ο ερευνητικός άξονας θα είναι η Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός.
Τέλος, συμφωνήθηκε να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου, της Ελληνικής Κοινότητας, των Αρχών του Τμήματος, αλλά και των φοιτητών προκειμένου να συνδράμουν όλοι με τον τρόπο τους στην αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του προγράμματος.
ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook