ΗΠΑ: Επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας προς την Ασία
Mετα την Ευρώπη-Αν.Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή -Αραβικές χώρες, τώρα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μεγάλη διεύρυνση της αντιπυραυλικής άμυνάς τους στην Ασία για να αντιμετωπίσουν,λέει, την απειλή από τη Βόρεια Κορέα, αλλά όχι λιγότερο, και από την Κίνα.
Η αποκάλυψη έγινε από τεκμηριωμένο άρθρο των Adam Entous – Julian E. Barnes στην WALL STREET JOURNAL όπου επισημαίνεται ότι η διεύρυνση έρχεται σε μια στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, ενώ το Πεντάγωνο ανησυχεί και από την επιθετική πολιτική του Πεκίνου όσον αφορά στη συστάδα νήσων που διεκδικεί και η Ιαπωνία, λόγω των πολύτιμων αποθεμάτων πετρελαίου και μετάλλων στα νησιά. Η Κίνα επαναλαμβάνει ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν από τους γείτονές της.
Οι Αμερικανοί – γράφει η WALL STREET JOURNAL – ανησυχούν επίσης και για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα του Ειρηνικού, καθώς η Κίνα έχει αναπτύξει αντιβαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν ένα πλοίο ακόμη και 1.000 μίλια μακριά.
«Η ρητορική μας επικεντρώνεται στη Β. Κορέα –λέει ο Στίβεν Χίλντρεντ, στρατιωτικός. συμβουλος. του Κογκρέσου- αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κοιτάμε μακροπρόθεσμα τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, που είναι η Κίνα».
Από την Κίνα δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, εκτός από μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, αλλά to the point, ανακοίνωση: «Η Κίνα πάντα πιστεύει ότι τα αντιπυραυλικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη διακριτικότητα, με το σκεπτικό ότι θα προστατεύεται η παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και θα προωθείται η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ όλων των χωρών. Θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές θα σέβονται πλήρως και θα προσέχουν τα ζητήματα ασφάλειας του καθενός, αποφεύγοντας καταστάσεις όπου μια χώρα θα θέτει σε προτεραιότητα τη δική της ασφάλεια, πάνω από την εθνική ασφάλεια των άλλων χωρών.»
Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κινέζος υπουργός ‘Αμυνας.
Ο σχεδιασμός του Πενταγώνου προβλέπει – κατα την αμερικανική εφημερίδα- μεγάλη «βεντάλια» κάλυψης, με την τοποθέτηση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στη νότια Ιαπωνία κι ενός άλλου στη νοτιοανατολική Ασία, πιθανότατα στις Φιλιππίνες. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί γενικότερη αμυντική συνεργασία με συμμάχους στον Ειρηνικό, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα – εμείς προσθέτουμε από εδώ ότι στο τέλος όλα τα αντιπυραυλικά θα διασθνδεθούν!!!!!
Ο κ. Χίλντρεντ λεει ότι μέχρι τώρα αυτές οι χωρες (Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα) εχουν αρνηθεί να συνεργαστούν πλήρως, σε real time ανταλλαγή πληροφοριών, δυσκολεύοντας έτσι τους Αμερικανούς. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε το Πεντάγωνο και στην ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στον Περσικό Κόλπο- έχει γράψει σχετικά το ΟΝALERT.
Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται στο νέο στρατηγικό δόγμα που εξήγγειλε ο Ομπάμα και είναι προσανατολισμένο στην Ασία και τον Ειρηνικό, με ενίσχυση των εκεί αμερικανικών δυνάμεων. Το αμερικανικό Ναυτικό, λέει η WALL STREET JOURNAL , θα αυξήσει από 26 σε 36 τα πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους, και το 60% αυτών των σκαφών θα βρίσκονται στο νότιο Ειρηνικό και την Ασία.Και η βάση στην ιαπωνική Οκινάουα (αν και πρόκειται να μεταφερθεί σταδιακά στο νησί Γκουάμ, λόγω συνεχών προβλημάτων με τους ντόπιους στην Οκινάουα), θα ενισχυθεί από 15.000 σε 19.000 άνδρες που θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν.
Με την ιαπωνική κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη οι συνομιλίες για την τοποθεσία –κάποιο νησί- κι όταν συμφωνήσουν, το νέο ραντάρ μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε λίγους μήνες. Πρόκειται, γραφει, για ένα επίτευγμα της Raytheon, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εισερχόμενης απειλής X-Band, που ανιχνεύει πολύ έγκαιρα την τροχιά επερχόμενου πυραύλου. (Ένα ραντάρ X-Band υπάρχει ήδη από το 2006 στην επαρχία Αομόρι της βόρειας Ιαπωνίας). Ένα τρίτο X-Band μελετάται να τοποθετηθεί κάπου στη νότια Ασία. Το εύρος των 2 ραντάρ (νότιας Ιαπωνίας και νότιας Ασίας) θα καλύπτει Κορέα, μεγάλο μέρος της Κίνας και Ταϊβάν και ακριβώς αυτή η ασπίδα πάνω από την Ταϊβάν είναι που εξοργίζει το Πεκίνο.
Η Κίνα είχε αντιδράσει από το 2006, όταν οι Αμερικανοί έβαλαν το ραντάρ στη βόρεια Ιαπωνία. Η φετινή έκθεση του Πενταγώνου για το κινεζικό οπλοστάσιο αναφέρει ύπαρξη 1.000 έως 1.200 πυραύλων μικρού βεληνεκούς που στοχεύουν σταθερά την Ταϊβάν, ενώ έχουν αναπτύξει και πυραύλους Κρουζ μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλους βαλλιστικούς, ενώ ένας ειδικά μπορεί να πλήξει πλοία εν κινήσει σε απόσταση πάνω από 930 μίλια.Άλλος ένας πονοκέφαλος του Πενταγώνου είναι να καθησυχάσει τις γειτονικές χώρες στον Ειρηνικό που επιθυμούν μεν μια αμερικανική υποστήριξη, ωστόσο φοβούνται την κινεζική επιθετικότητα και δεν είναι τόσο σίγουροι ότι ο αμερικανικός. εξοπλισμός μπορεί να αντιμετωπίσει στα ίσα τον ταχύτατο εκσυγχρονισμό του κινεζικού οπλοστασίου. Μια έκθεση και του ίδιου του Πενταγώνου, το 2010, ανέφερε ότι η αντιπυραυλική της ασπίδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας ρωσικές και κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις.
Πάντως, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, ο αμερικανικός. στρατός κατασκευάζει ήδη 6 THAAD (αμυντικό σύστημα μεγάλου ύψους) που θα υποστηρίζουν την υπόλοιπη αντιπυραυλική ασπίδα.
πηγή:on-alert.gr
Σχόλια Facebook