Η Ελλάδα δεν καταθέτει τα όπλα στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μακριά από τις αίθουσες των δικαστηρίων, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO, είναι αποφασισμένη η ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας στον πρόεδρο της International Organizing Committee- Australia- for the restitution of the Parthenon marbles, Εμμανουήλ Κομίνο ( Emanuel Comino), που επισκέπτεται την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως είπε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην Panellenic Post ο κ. Κομίνο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό, «δεν ξέρω πως βγήκε στον Τύπο ότι εγώ θα πήγαινα το Βρετανικό Μουσείο και την βρετανική Κυβέρνηση στα δικαστήρια. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο¨.
Ο κ. Κομίνο μας είπε ότι αυτή ήτανε και η θέση του προηγούμενου Υπουργού Πολιτισμού της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, κ. Παύλου Γερουλάνου. Να μην υπάρξει δικαστική εμπλοκή στην υπόθεση των Γλυπτών.
Εις επίρρωση της θέσεως αυτής, αίτημα (το οποίο είναι ανεξάρτητο από το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα), τέθηκε από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμανλή στην UNESCO προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις για την επιστροφή αδέσποτων θραυσμάτων του Παρθενώνα -τα…περισσότερα από τον γλυπτό του διάκοσμο- από το Βρετανικό Μουσείο προς το Μουσείο της Ακρόπολης.
Να σημειωθεί ότι το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό εξέφρασε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, συνοδεύομενος από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και έδειξε να συμμερίζεται την ανάγκη για την επανένωση του Παρθενώνα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Εμμανουήλ Κομίνο στην ΡΗΡ έχει ως ακολούθως:
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΡΗΡ: Καλώς ήρθατε ξανά στην Ελλάδα…
Κομίνο: Χαίρομαι και ‘γω που σας ξαναβλέπω…
ΡΗΡ: Ακούστηκε –και γράφτηκε- ότι θα προσφύγετε στα δικαστήρια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τώρα μας λέτε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει. Πώς ακριβώς έχει το θέμα;
Κομίνο: Να σας πω: Αυτό, ήτανε μεγάλο λάθος κάποιων δημοσιογράφων. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα κάνουμε δικαστήριο κατά της Βρετανίας και κατά του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό δεν ξέρω πως το γράψανε. Από δύο χρόνια τώρα , από την Γενική Συνεδρίαση της AHEPA Αυστραλίας, είχαμε πει να κοιτάξουμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Είχα πει να κοιτάξουμε, όχι ότι θα κάνουμε…
Τί έγινε, είναι ότι ήλθα εγώ στην Ελλάδα, και μίλησα με τον κ. Παύλο Γερουλάνο ο οποίος ήταν τότε Υπουργός Πολιτισμού. Και μας είπε ότι δεν θέλει κατ΄ ουδένα τρόπο να βρεθεί η Ελλάδα στα δικαστήρια με την Βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.
Επίσης, το Δεκέμβριο του 2010, ήλθα και μίλησα με τον υπεύθυνο για όλα τα αρχαία της Ελλάδος, τον κ. Οικονόμου ο οποίος μας είπε το ίδιο πράγμα».
ΡΗΡ: Γιατί νομίζετε η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να πάει στα δικαστήρια;
Κομίνο: Να ρωτήσετε την Κυβέρνηση…
ΡΗΡ: Δικαστικώς δεν θα διεκδικείσετε τα γλυπτα, πώς σκέπτεσθε να συνεχίζετε τον αγώνα;
Κομίνο: Ο αγώνας είναι αυτό που κάνω εγώ τώρα για 36 χρόνια. Απ΄το 1976 παλεύω. Και τι κάνουμε; Ενημερώνουμε για το θέμα των Γλυπτών όλο τον κόσμο. Έχολυμε ιδρύσει γύρω στα 16 Σωματεία σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό.
Εγώ ίδρυσα και το Συμβούλιο στη Νέα Ζηλανδία, το Μάρτη του 2000. Πήγαινα κάθε χρόνο και μιλούσα στους πολιτικούς, μέσα στη Βουλή. Ο πρόεδρος ήτανε πρώην υπουργός και με σύστηνε και είμαι υπερήφανος να σας πω ότι η νεοζηλανδέζικη Κυβέρνηση στις 25 Μαίου 2007 επέρασε από την Βουλή παμψηφεί να υποστηρίξει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Το ίδιο θα κάνω και στην Αυστραλία γιατί έχουμε πολιτικούς και υπουργούς με το μέρος μας. Θα κοιτάξω να περάσω ένα παρόμοιο ψήφισμα από τη Βουλή. Αλλά να αλλάξει πρώτα αυτή η πρωθυπουργός…
14 Ιουνίου επήγα στο Γιοχάνεσμπουργ στην Ν. Αφρική μετά από πρόσκληση του Γιώργου Μπίζου –ο δικηγόρος που έβγαλε από τη φυλακή τον Νέλσονα Μαντέλα-.
Στις 19 Ιουνίου πήγαμε στο Λονδίνο όπου είχαμε οργανώσει από κοινού με το αμερικανικό Σωματείο του δικηγόρου κ. Μάρκου Ρέππα και τον πρόεδρο της Αγγλίας τον Έντυ ο’ Χάρα, πρώην βουλευτής, και κάναμε διεθνή κινητοποίηση.
Ο ηθοποιός Στ΄Ληβεν Πράϊ πολύ γνωστπός στην Αγγλία κάνει επίσης εκστρατεία,
ΡΗΡ: Πώς νομίζετε ότι μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα;
Κομινο: Να σας πω, Η πείρα μου μού λέει ότι Ελλάδα και Βρετανία πρέπει να καθίσουνε γύρω από ένα τραπέζι και αγαπημένα, φιλικά, να συζητήσουν το ζήτημα και να βρουν λύση.
Το να φωνάζουμε «κλέφτες», «λωποδύτες» τους σημερινούς Άγγλους δεν οφελεί. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμη και μέλη της Βουλής, (66% σύμφωνα με έρευνα του Economist) είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στον Παρθενώνα.
Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε θαυμάσια αντίγραφα ή ακόμη, όπως έχουν δηλώσει ΄Ελληνες επίσημοι, μπορούμε να τους δώσουμε ορισμένα αρχαία για να τα εκθέτουν και να μας επιστρέφουν.
Σήμερα, άλλωστε. Έχουμε ένα θαυμάσιο Μουσείο ώστε να μην στέκει ο παλαιότερος ισχυρισμός πως θα καταστρέψουμ ε τα Γλυπτά…
Άλλωστε έχουμε Έλληνες στο εξωτερικό πολύ πλούσιους οι οποίοι πρόθυμκα θα συμβάλουν οικονομικά στην δημιουργία αντιγράφων με τη μέθοδο του λοέιζερ και που είναι μπορώ να πώ πολύ πιστά αντίγραφα.
ΡΗΡ: Είσθε, επομένως, αισόδοξος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν;
Κομίνο: Είμαι βέβαιος ότι θα γυρίσουνε. Και όπως είπε η συγχωρεμένη Μελίνα Μερκούρη, «κι αν δεν γυρίσουνε τώρα αλλά αργότερα, όταν εγώ θα έχω πεθάνει θα ξαναγενηθώ και γω μαζί με την Μελίνα».
Σχόλια Facebook