“Παιχνίδι” Τουρκίας στα αποκαϊδια της Χίου
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Βρώμικο παιχνίδι πάνω στα αποκαϊδια της Χίου πάνε να παίξουν τουρκικές εφημερίδες διασπείροντας την “είδηση” ότι δήθεν η Τουρκία έσπευσε εξ αρχής να προσφέρει τη βοήθειά της για την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατέκαψαν το νησί και πως η Αθήνα δεν …απάντησε!
Οι προφανείς προθέσεις των Τούρκων, αποκαλύπτονται από τις ίδιες της εφημερίδες της Άγκυρας οι οποίες στηρίζουν το δήθεν ρεπορτάζ στην “πρόταση” του Πρόεδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ντεμιρτάς προς τον Έλληνα Νομάρχη Χίου στον οποίο φέρεται να είπε από την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς, ότι αν χρειάζεται μπορούν να στείλουν βοήθεια αλλά δεν πήραν απάντηση…
Κανείς Τούρκος δημοπσιογράφος (δυστυχώς και πολλοί Έλληνες) ούτε καν μπήκαν στον κόπο να πληροφορηθούν αν η τηλεφωνική “πρόταση” του προέδρου ενός Επιμελητηρίου αντιστοιχεί σε επίσημη πρόταση του τουρκικού κράτους και εάν αυτή η ‘πρόταση” μπορούσε από μόνη της να κινητοποιήσει τις επίγειες και εναέριες πυσβεστικές δυνάμεις τις Τουρκίας και, μάλιστα, προκειμένου να επέμβουν σε μία άλλη χώρα!
Ακόμη …χειρότερα, τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε …προσκλήσεις της γείτονος για βοήθεια προς την Ελλάδα μέσα από to Facebook και το Twitter (!) και σε μία τηλεφωνική κουβέντα του Δήμαρχου του Τσεσμέ Τουτουντζούογλου με το “Νομάρχη Χίου” (σ.σ. από χρόνια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον Νομάρχες αλλά Περιφερειάρχες- ούτε αυτό το έψαξαν οι “καλά” ενημερωμένες τουρκικές εφημερίδες) κατά την οποία λέγεται ότι η απάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν πως η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.
Ιδού πως έχουν τα τουρκικά δημοσιεύματα:
- Η Star και με τον τίτλο « Το πείσμα για την Τουρκία έκανε να γίνει στάχτη η Χίος» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Χιος αφέθηκε στην μοίρα της εδώ και τρεις μέρες με τις φλόγες. Εχει αποτεφρωθεί το 1/5 του νησιού και προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να βοηθήσει.
- Η Taraf αναφέρεται στην πυρκαγιά στην Χίο με τον τίτλο «Η ζημιά για τους παραγωγούς στην Χίο 4 εκ ευρώ» .
- Η Vatan αναφέρεται στην φωτιά στην Χίο και στην ζημία που προκάλεσε στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Η ζημία δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε σε 50 χρόνια» . Στην συνέχεια και με τον υπότιτλο « Απέρριψαν την πρόταση για βοήθεια» αναφέρεται στις δηλώσεις Ντεμιρτάς , τονίζοντας ότι ο Ντεμιρτάς είπε πως και παλαιότερα η Ελλάδα πριν 5-6 χρόνια δεν είχε αποδεχθεί την πρόταση συνεργασίας αλλά και πέρυσι στην πυρκαγιά στην Ρόδο η Ελλάδα είχε απορρίψει την πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια. Εμείς , είπε βλέπαμε από μακριά τις φλόγες και καιγόταν η καρδιά μας. Επίσης γράφει ότι ο Δήμαρχος του Τσεσμέ Τουτουντζούογλου είχε τηλεφωνική επαφή με τον Νομάρχη της Χίου στον οποίο είπε « αν έχετε πρόβλημα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, μπορούμε να έρθουμε αμέσως, αλλά ο Νομάρχης είπε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο».
- Η Posta αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο « Ο γείτονας που κάηκε δεν θέλησε την βοήθεια της Τουρκίας» . Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η φωτιά δεν μπόρεσε να κατασβεστεί ακόμη και ότι έγινε στάχτη το 1/5 του νησιού. Σημειώνεται ότι τούρκοι που σκέφτηκαν πως δεν μπορεί η Ελλάδα να σβήσει την φωτιά, προέβησαν σε εκκλήσεις από το Facebook και το Twitter ζητώντας να βοηθήσει η Τουρκία τον γείτονα, αλλά αποκαλύφθηκε πως η Τουρκία πρότεινε βοήθεια αλλά η Ελλάδα δεν την δέχθηκε.
- Η Cumhuriyet αναφέρεται στην πυρκαγιά στην Χίο με τον τίτλο « Η Χίος καίγεται εδώ και τρεις μέρες»
- Η Haberturk αναφέρεται στην δασική πυρκαγιά στην Χίο και επισημαίνει ότι η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια.
- Η Milliyet αναφέρεται στην πυρκαγιά με τον τίτλο « Η Χίος φλέγεται» Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Τουρκίας για βοήθεια.
- Η Milliyet (έκδοση Σμύρνης) γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Δεν είναι ηλιοβασίλεμα, καίγεται η Χίος» δημοσιεύοντας φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Χίο».
Και μόνον από τα δημοσιεύματα αυτά φαίνεται πόσο ασόβαρος είναι ο ισχυρισμός περί τουρκικής προσφοράς βοήθειας. Κραυγαλέο επιχείρημα το ότι ούτε ένα ΜΜΕ της γείτονος αναφέρεται σε διαμεσολάβηση επίσημου Τούρκου είτε της Κυβέρνησης, είτε του Στρατού, είτε της Πυροσβεστικής!
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της ΡΗΡ, είναι καθόλου δεσμευτική και καθόλου επίσημη για το τουρκικό κράτος μια πρόταση από έναν κοινωνικό παραγοντα και συνδικαλιστή. Τέτοιες προτάσεις γίνονται καθημερινά για διάφορα θέματα.
Ο εμφανής σκοπός της τουρκικής προπαγάνδας εστιάζεται στο να παρουσιάσει την Ελλάδα ως “φοβική” χώρα και ως “εθνικιστικά ακραία” που τάχα προτιμάει να γίνει στάχτη και μπούρμπερη από του να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία. Θαρρείς οι δικοί μας αξιωματούχοι είναι τόσο αφελείς που μποροόυσαν ποτέ να πιστεέψουν πως εάν έστελναν οι Τούρκοι δύο-τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα θα κατελέμβαναν τη …Χίο!
Δυστυχώς στο “παιχνίδι” συμπράττουν -προφανώς άθελά τους και από άγνοια- και ελάχιστοι δικοί μας δημοσιογράφοι που έσπευσαν (για αντιπολιτευτικούς κυρίως λόγους) να εκλάβουν ως επίσημη πρόταση του τουρκικού κράτους την όποια κουβέντα του όποιου συνδικαλιστή από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, και άρχισαν τις Φιλιππιάδες!
Πάντως, μιά απάντηση από τα συναρμόδια Υπουργεία Πρόστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας και τους Υπουργούς κκ Δένδια και Παναγιωτόπουλο, θα έβαζε τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Περί εμπρησμών
Στο μεταξύ, για ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες για τις πυρκαιγές σε Χίο και Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.
Τις τρεις τρελευταίες ημέρες, μάλιστα, εκδηλώνονται 100 πυρκαγιές το 24ωρο.
Σχόλιο του ΚΚΕ
«Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και αυτές που κατατρώγουν τη Χίο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αιτία των πυρκαγιών, αλλά ο υπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση πάνε να αποκρύψουν ένα γεγονός, για το οποίο βεβαίως ευθύνες φέρνουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ότι στη Χίο είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας».
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου και στις αρχές Αυγούστου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, είχαν καταγγείλει το γεγονός και πρόσθεσε ότι «επομένως ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που είναι δυστυχώς κι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας – πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου με το επαρκές προσωπικό».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι το κόμμα διεκδικεί άμεσα:
Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, αλλά με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια. Τη μη αλλαγή χρήσης γης και αυτό διότι «ξέρουμε πολύ καλά ότι σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο, έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου να αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού, καθώς η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και ένας κλάδος στον οποίο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα την πυρόπληκτη Χίο και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να δοθεί άμεσα η απαραίτητη βοήθεια του κράτους προς το νησί, τους πληγέντες κατοίκους και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα.
Άλλα πύρινα μέτωπα της χώρας
Σε ένα μέτωπο εξελίσσεται πλέον η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, που καίει δάσος από την Κυριακή. Τη Δευτέρα εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Καμπί καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του. Στο νησί επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άνω Βολίμες, στη Ζάκυνθο, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Στην Πελοπόννησο
Διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως
Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Η μία από αυτές εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στον Αυλώνα Τριφυλλίας, ενώ οι άλλες δύο, στο Σολωμό Κορινθίας και την Τροιζήνα, συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα το καταστροφικό τους έργο.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Σολομού έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως από το 108,2χλμ. έως το 124,6χλμ. και η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς την Τρίπολη, διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Άργους.
Κανένα από τα πύρινα μέτωπα δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, το έργο των οποίων συνδράμουν ένα αεροσκάφος καναντέρ, στο Σολομό, ενώ στον Αυλώνα επιχειρούν δύο καναντέρ και τέσσερα πεζετέλ.
Τα πύρινα μέτωπα στη Μάνη και την Αρκαδία έχουν τεθεί υπό έλεγχο και παρακολουθούνται από δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα και έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.
Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην Αρχαία Νεμέα.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, οι οποίες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, είπε πως πρόκειται για εμπρησμό. Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κι επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση.
Μία ακόμα δύσκολη μέρα
Εξαιρετικά δύσκολη θα είναι και η μέρα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, μεγάλο μέρος των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) καθώς και τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Ζημιές στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας στη Χίο
Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που νωρίτερα παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού επισημαίνει πως είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.
«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους», τόνισε.
Η μαστίχα είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας για την οικονομία του νησιού. Το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Παρότι μαστιχόδεντρα υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα και 1.150.000 μαστιχόδεντρα.
Οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά στη Χίο αφορούν κυρίως μελίσσια και στο νησί βρίσκεται κτηνίατρος του ΕΛΓΑ για την αποτίμησή τους. Δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο δίνονται από ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, μετά την αποτίμηση οι πληγέντες θα πληρωθούν σε διάστημα 10 με 20 ημερών, είπε ο κ. Τσαυτάρης. Επισήμανε, επίσης, πως από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξετάζει επιπλέον δράσεις ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα η πρόκριση στα σχέδια βελτίωσης των πυρόπληκτων περιοχών. Σημαντική βοήθεια, συμπλήρωσε, είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς αρκετοί δικαιούχοι προέρχονται από πυρόπληκτες περιοχές (περίπου 400 είναι από τη Χίο) αλλά και η προκαταβολή των ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα δοθεί τον Οκτώβριο, μετά το πράσινο φως της ΕΕ.
Με στοιχεία και από ΑΠΕ, Onalert, news, newpost, ert, in gr.
Σχόλια Facebook