Στη Ρωσία του Πούτιν, δύο χρόνια φυλακή για μία πανκ προσευχή!

Σε δύο χρόνια φυλάκισης η καθεμιά καταδικάστηκαν οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot από δικαστήριο της Μόσχας που της έκρινε «ένοχες για χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος».Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, η Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, καταδικάστηκαν επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

 

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή τριών ετών φυλάκισης στις Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, πρόταση με την οποία συμφώνησε η δικαστής Μαρίνα Σίροβα υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορούμενες δεν έδειξαν καμία «μεταμέλεια», διατάραξαν «τη δημόσια τάξη» και «προσέβαλαν το αίσθημα των πιστών».

«Η Τολοκονίκοβα, η Αλεξίνα και η Σαμούτσεβιτς διέπραξαν μια πράξη χουλιγκανισμού, παραβίασαν τη δημόσια τάξη δείχνοντας προφανή έλλειψη σεβασμού για την κοινωνία. Οι πράξεις των γυναικών ήταν ιερόσυλες, βλάσφημες και παραβίασαν τους κανόνες της εκκλησίας», τόνισε η Μαρίνα Σίροβα.

Η απόφαση έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από το ακροατήριο που την χαρακτήρισαν ντροπή και άδικη.

Οι δικηγόρων των Pussy Riot από την πλευρά τους ζήτησαν την αθώωση των πελατισσών τους, ενώ πριν καν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου μία από τις δικηγόρους των τριών γυναικών, η Βιολέτα Βόλκοβα, είχε προαναγγείλει ότι πρόθεση της υπεράσπισης είναι να ασκήσει έφεση « σε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στα διεθνή δικαστήρια».

Η ανώτατη ποινή για χουλιγκανισμό είναι επτά χρόνια κάθειρξη.

Την απόφαση επέκρινε η Διεθνής Αμνηστία τονίζοντας ότι έχει ως «στόχο να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο τολμήσει να επικρίνει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του».

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τα μέλη των Pussy Riot «αμέσως και χωρίς όρους».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία επέκρινε την καταδίκη των τριών γυναικών επισημαίνοντας ότι η ποινή τους είναι «δυσανάλογη», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε βαθιά απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ συγκεντρώσεις υπέρ των Pussy Riot ξεκίνησαν ήδη στη Ρωσία, ενώ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού από τη Βαρσοβία και το Σίδνεϊ ως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Γύρω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, ενώ είχαν τοποθετηθεί και μεταλλικές μπάρες από την μία πλευρά του δρόμου ως την άλλη ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορέσουν να πλησιάσουν το κτίριο.

Τόσο υποστηρικτές όσο και αντίπαλοι των Pussy Riot έσπευσαν έξω από το κτίριο του δικαστηρίου όταν ξεκινούσε η ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Εθνικιστές και ορθόδοξοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των τριών γυναικών, ενώ ένας εξ αυτών δήλωσε: «Θέλω να καούν στην κόλαση οι Pussy Riot και όσοι τις υποστηρίζουν».

Περίπου 100 άνθρωποι φώναζαν από την πλευρά τους: «Λευτεριά στις Pussy Riot», «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους».

Μεταξύ των υποστηρικτών των τριών γυναικών βρισκόταν ο δικηγόρος και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ηγέτης του «Μετώπου της Αριστεράς» Σεργκέι Ουντάλτσοφ συνελήφθη όταν προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών, όπως και ακόμη δύο διαδηλωτές.