ΜΑΝΤΛΕΝ ΒΙΟΝΕ, Η σχεδιάστρια που αγαπούσε την Ελλάδα
Της Ιωάννας Μπέτση
Για την ΡΗΡ
Η μικροσκοπική Γαλλίδα που στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταμόρφωσε τη ραπτική σε υψηλή τέχνη, απλοποιώντας τις γραμμές και χρησιμοποιώντας ανάλαφρα υφάσματα όπως σατέν, σιφόν και μουσελίνα.
Εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα, τη ρωμαική εποχή, η Βιονέ κατάφερε να δώσει ζωή σε πολυτελή υφάσματα, αναδεικνύοντας έτσι τον αισθησιασμό και τη φινέτσα του γυναικείου σώματος μέσα στο ρούχο.
Γεννήθηκε το 1876 στη Γαλλία Από τα έντεκα χρόνια της εργάστηκε ως μοδίστρα και μαθήτευσε κοντά σε παριζιάνους σχεδιαστές.
Το 1900 ανέλαβε το φημισμένο ατελιέ του Ζακ Ντουσέ.
Η Βιονέ άλλαξε τη μόδα, οι τεχνικές που χρησιμοποίησε ήταν πρωτοπόρες και επίσης ο τρόπος κοπής των υφασμάτων που λανσάρισε ήταν κάτι το καινούριο.
Δεν σχεδίαζε ποτέ σε χαρτί. Σε μια μικρή ξύλινη κούκλα που χρησιμοποιούσε ως μοντέλο έφτιαχνε τη μινιατούρα του φορέματος.Τα μοντελα της δε φορούσαν ποτέ παππούτσια και κορσέ. Τα φορέματα αποτελούνταν τις περισσότερες φορές από ένα κομμάτι ύφασμα που αγκάλιαζε τέλεια το γυναικείο σώμα, κολακεύοντάς το.
Σε ηλικία 36 ετών το 1912 άνοιξε το δικό της οίκο μόδας και αργότερα το 1923 εγαινίσε τον οίκο Vionnet στη Νέα Υόρκη.
Στο ατελιέ της στο Παρίσι, ντύνονταν σταρ της εποχής 1920-1930, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, η Κάθριν Χέρμπορν και η Μάρλεν Ντίντριχ. Η Μαντλέν δεν θαμπώθηκε ποτέ της από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν πάντα στα παρασκήνια.
Η τελευταία συλλογή του οίκου παρουσιάστηκε το 1939 και έκλεισε με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1988 η οικογένεια Λυμέν κυκλοφόρησε δύο γυναικεία αρώματα, φουλάρια και τσάντες κροκό με την υπογραφή της διάσημης σχεδιάστριας.
Το 2007 η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη πήρε τα πρωτεία και άνοιξε τον οίκο Vionnet, ανακοινώθηκε επισήμως επικεφαλής και κατάφερε να επαναφέρει στις ευρωπαικές πασαρέλες τα φορέματα με πτυχώσεις.
Ευχαριστούμε τη Βιονέ για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, ύμνησε το γυναικείο σώμα όπως κανένας σχεδιαστής πριν από εκείνη.
Σχόλια Facebook