«Πως να διαλύσετε το ευρώ… Σε βάζει σε πειρασμό Άνγκελα;»
Η Άνγκελα Μέρκελ και τα σχέδιά της για την ευρωζώνη βρίσκονται για άλλη μια φορά στο εξώφυλλο του Economist. Και πάλι είναι άκρως ευφάνταστο…
Η Γερμανίδα καγκελάριος προβληματισμένη. Φοράει ένα από τα αγαπημένα της σκουρόχρωμα ταγιέρ. Έχει δίπλα της ένα φλιτζάνι καφέ και ένα ποτήρι ουίσκι. Κοιτάει στο άπειρο και στα χέρια της κρατάει ένα βιβλίο για τους… τρόπους που μπορεί κανείς να… διαλύσει την ευρωζώνη.
Αυτό είναι το εξώφυλλο του Economist. Όπως και το κείμενο, καλεί τη Γερμανία να δράσει επιτέλους κατά της κρίσης στην ευρωζώνη.
«Συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν γεμάτη ρίσκα και πανάκριβη, όπως και το να περιμένει κανείς να εμφανιστεί μία λύση» γράφει περιοδικό και προτείνει τη δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης και αμοιβαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου χρέους, «Περίπου αυτό που σκέφτεται η κυρία Μέρκελ, αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί», επισημαίνει.
«Η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να έχει κουραστεί να της επιρρίπτουν αδυναμία στη Γερμανία και να την λένε Ναζί στις χώρες που προσπαθεί να διασωθούν», γράφει ο Economist. Και χαρακτηρίζει την Γερμανίδα καγκελάριο πρακτική γυναίκα γι’ αυτό και «υπάρχει ο πρακτικός λόγος να ξεκινήσει σχέδια ετοιμότητας για μία διάλυση: το ότι φαίνεται όλο και πιο πιθανή».
Και ξανά, ένα από τα σενάρια είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη όμως κι αν δοθεί ένα «ενοχικό», όπως γράφει, πακέτο βοήθειας στην Αθήνα για να μπορεί να «ζήσει» εκτός ευρωζώνης, το άμεσο κόστος θα ήταν, θεωρητικά διαχειρίσιμο. Αλλά, επισημαίνεται, ο ασκός του Αιόλου που θα άνοιγε με την απόδειξη ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο θα προκαλούσε πανικό που θα βύθιζε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία.
Τότε, γράφει το περιοδικό, η καγκελάριος δεν θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί την περίφημη «σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία» ως αντάλλαγμα για νέα στήριξη, αλλά θα αναγκαζόταν να υπογράψει λευκές επιταγές.
Υπάρχει και το σενάριο να βγουν εξ αρχής και οι πέντε χώρες από το ευρώ (μόνο η Ιταλία θα μπορούσε να μείνει λόγω χαμηλού εξωτερικού της χρέους) αλλά το κόστος θα έφτανε το 11,5 τρισ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό.
Ένα ευρύτερο ανάλογο σχέδιο θα έβγαζε εξαρχής και τις πέντε παραπάνω χώρες (η Ιταλία μπορεί να μείνει λόγω του) -αλλά το άμεσο κόστος θα έφτανε ίσως το 1,15 τρισ. ευρώ, υποστηρίζει ο Economist.
«Εφόσον κανένα από αυτά τα σενάρια δεν είναι ελκυστικό, υπάρχει καλύτερος τρόπος;» αναρωτιέται το περιοδικό.
Και καταλήγει ο Economist: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της καγκελαρίου. Εάν η κυρία Μέρκελ δεν πιέσει προς τα εμπρός τώρα, θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μίας ακριβής διάλυσης νωρίτερα και μία πραγματικά καταστροφικής αργότερα».
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr
Σχόλια Facebook