Από τα βάθη της Ανατολής στη ζωή μας
Της Ιωάννας Μπέτση
Για την PHP
Πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια περίπου στην Κίνα ανακαλύφθηκε το τσάι.
Οι ιστορίες που κυκλοφορούν γι’αυτό είναι αρκετές για το που παρασκευάστηκε αρχικά.
Μία από αυτές αναφέρει ότι ο Sheng Nong ένας κινέζος ηγέτης που είχε ιατρικές γνώσεις ανακάλυψε το τσάι σαν φυτό φαρμακευτικό το 2737 π.χ.
Στην αρχή το τσάι χρησιμοποιήθηκε ως προσφορά και ως φάρμακο κατά τη δυναστεία Χαν.
Αργότερα κατά τη δυναστεία Μινγκ, το εμπόριο τσαγιού πήρε ένα ανώτατο μερίδιο στην οικονομία του κράτους. ¨Ενας βουδιστής μοναχός πήγε το τσάι στην Ιαπωνία τον 6ο αιώνα και το 16ο αιώνα ένας πορτογάλος ιεραπόστολος το εισήγαγε στην Ευρώπη.
‘Ετσι ξεκίνησε η ιστορία του τσαγιού που το καθιέρωσε ως διεθνής ποτό. Το τσάι εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και σε λιγότερο από χίλια χρόνια η ζήτησή του και ιδιαίτερα από την Αγγλία ήταν μεγάλη.
Τα ταξίδια στην Κϊνα αυξήθηκαν και μετέφεραν τεράστια φορτία τσαγιού στην Ευρώπη. Μέχρι το 1826, το τσάι πουλιόταν πάντα χύμα.
Ο John Horniman δημιούργησε την ίδια χρονιά μία συσκευασία, όπου το τσάι βρισκόταν σφραγισμένο σε μολύβδινο πακέτο. Αργότερα ο Thomas Sullivan ένας εισαγωγέας πό τη Νέα Υόρκη, τοποθέτησε το τσάι σε μικρές μεταξωτές σακούλες και έστειλε δείγματα στους πελάτες.
Η ιδέα άρεσε και προωθήθηκε στην αγορά όπου και κυκλοφορεί σφραγισμένο. Μετά από τέσσερεις χιλιάδες χρόνια, η κατανάλωση και η παραγωγή του τσαγιού συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το πράσινο τσάι δρα αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και έχει ευεργετικές ιδιότητες χάρη στις κατεχίνες του.
Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την καρκινογένεση στο δέρμα.
Έχει συνδεθεί με τη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα μείωση του λίπους και αλλαγή της σύστασης του σώματος. επίσης η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της τερηδόνας.
Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camelia Sinensis και είναι πλούσιο σε συστατικά όπως πολυφαινόλες (καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών), τανίνες (αντισηπτική δράση-μόλυνση-ερεθισμοί), βιταμίνη C (δυνάμωση ανοσοποιητικού+αντιοξείδωση).
Σήμερα το πράσινο τσάι θεωρείται το “φάρμακο” του 21ου αιώνα κι ας έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.
Σχόλια Facebook