Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ

Τα επώδυνα μέτρα οριστικοποιούνται τη Δευτέρα
– Διαφωνίες για τις περικοπές στην κλίματα των συντάξεων και τα επιδόματα
– Προς κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών στο Δημόσιο
– Τι θα συζητήσουν οι τρεις αρχηγοί στη σύσκεψη της Δευτέρας

Ενα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και των επιτελείων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη, καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι στη νέα σύσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, θα πρέπει να «κλειδώσουν» τόσο η εφαρμογή των μέτρων για την εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ φέτος όσο και ο σχεδιασμός για τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. που απαιτούνται για τη διετία ’13-’14.

Εως τη Δευτέρα πρέπει να κλείσουν τα επώδυνα μέτρα των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο τραπέζι έχουν μπει πλέον σενάρια και για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και για πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Διαβάστε την σχετική είδηση

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης οδηγήθηκαν στην πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μετά τη διαφωνία που υπήρξε σε σειρά μέτρων που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη, ενώ ο κ. Βενιζέλος μέχρι και χθες επέμενε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για λήψη νέων μέτρων την επόμενη διετία, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τώρα την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, στο μέτωπο του πακέτου των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ, στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τη σκυτάλη έχουν πάρει οι τρεις αρχηγοί που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Οι εισηγήσεις

– κατάργηση το ήδη μειωμένου 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο
– κατάργηση 13ης -14ης επικουρικής σύνταξης
– κλιμακωτές περικοπές 5%-15% στις κυριες συνταξεις
– πλαφόν στις συντάξεις (γύρω από τα 2.300-2.400 ευρώ)
– αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο 67ο έτος από το 65ο που ισχύει σήμερα
– μείωση στο εφάπαξ του δημοσίου από εφέτος

Αλλαγές έρχονται όμως και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο σενάρια ή την καταβολή με βάση εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια ή με βάση στοχευμένες αυξομειώσεις

Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο – Κόβονται και από τις επικουρικές

Την ανάγκη να παραταθεί η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016 υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η συζήτηση εστιάστηκε στην:
-εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012,
– προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών
– προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και
– ολοκλήρωση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Σενάριο
Ο κ. Βρούτσης, που κλήθηκε στη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσίασε εναλλακτικό σενάριο, ανεβάζοντας τόσο το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ από 2.200 που ήταν στην αρχική πρόταση, αλλά και το κατώτατο από τα 1.000 στα 1.400 ευρώ.

Ο υπουργός Απασχόλησης, επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε πάντως ότι στα ενδιάμεσα ποσά θα πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή μείωση που θα ξεκινά από το 5% και θα φτάνει στο 15%.
Περικοπές επιδομάτων. Υπήρξε σημαντική διαφωνία για τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας), καθώς τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως «μείωση μισθού» και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας, κάτι στο οποίο επίσης αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Κατάργηση των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός
Και στο θέμα αυτό υπήρξε κάθετη διαφωνία από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι και αυτό σηματοδοτεί μείωση εισοδήματος που θα έχει αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.

Επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό
Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέτρο το οποίο -σύμφωνα με την πρόταση- θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του ’13 και όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν να ξανα-συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να του προτείνουν και ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην τρόικα.

Το μόνο θέμα που έθεσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς ήταν αυτό του χρόνου. Εξήγησε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι το «πακέτο» θα πρέπει να «κλείσει» τη Δευτέρα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες για να επιστρέψουν το Σεπτέμβριο.

Από χθες το πρωί κυκλοφορούσε για άλλη μια φορά έντονα το σενάριο για νεο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου. Λίγες ώρες αργότερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές του πληροφορίες το θέμα έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100%.

Αυτό θα σημάνει νέο «κούρεμα» της τάξης των 70-100 δισ. ευρώ.

“Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Αλλά επίσης σημαίνει ότι και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν απώλειες. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να σηκώσουν το βάρος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες -ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ- θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση” γράφει χαρακτηριστικά το Reuters.

Βέβαια, αυτό που τονίζεται είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι άνοιξε ο δρόμος αλλά αν δεν ληφθούν γρήγορα δραστικές αποφάσεις η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.

 

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr