Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας αποκαλύπτει στην “PHP” τα σχέδιά του για τον εκτός συνόρων Ελληνισμό
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζοντας χθες το πρωϊ, μέσα από το παράθυρο του γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών, την φιγούρα του Λόφου του Λυκαβηττού, προδιέθεσα τον εαυτό μου για ευχάριστη συζήτηση. Βόηθησε σ΄αυτό και η εγκάρδια –αν και άγνωστός μου- υποδοχή. Γνωρίζοντας, ωστόσο το βιογραφικό του κ. Τσιάρα, ένοιωθα, στην αρχή τουλάχιστον, κάπως σαν … μικρόβιο που θα το έβαζε κάτω από το μικροσκόπιο! Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος γαρ, ο πολιτικός ανήρ, στα χέρια και στο μυαλό του οποίου «απήθωσε» τον εκτός συνόρων Ελληνισμό, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Εξερχόμενος του υπουργικού γραφείου, κάπου μια ώρα αργότερα, για ένα πράγμα ήμουν βέβαιος: Πως σε όποια από τις πέντε γλώσσες που μιλάει ο Υφυπουργός είπε στον Πρόεδρο του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκη, που πρόσφατα τον επισκέφθηκε, τα σχέδιά του, ο εξ Αλεξανδρείας Πρόεδρος πρέπει να έφυγε με τη βεβαιότητα ότι το ΣΑΕ, όπως το γνωρίσαμε, όπως το ζήσαμε και όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα, ΤΕΛΟΣ.
«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων, είναι η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, που αφενός μεν υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα και αφετέρου δε επιβάλλει η κρισιμότητα των καταστάσεων στην πατρίδα μας , στην Ελλάδα». Λόγια σταράτα. Και, χαραγμένες εν είδη πυξίδας, οι λέξεις: αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση… Καλύτερα, χειρότερα, ο χρόνος θα δείξει.
Το ΣΑΕ και το όποιο μέλλον του –τέλος Δεκεμβρίου θα εκλεγεί νέο προεδρείο, μέσα στο επόμενο χρόνο θα έχουμε το «αντικατάστατο»- ήταν ένα από τα πολλά θέματα γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στην Panhellenic Post, ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών. Τα άλλα θέματα, που απασχολούν την Ομογένεια, ιατροφαρματευτική περίθαλψη, φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθιέρωση αφορολογήτου ορίου, επιστολική ψήφος κ.λ.π. ο Υφυπουργός τα αντιμετωπίζει με κατανόηση και διάθεση να τα διευθετήσει.
Ο κ.Τσιάρας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των Ομογενών Επειχειρηματιών και του Πρώην Αμερικανού προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα, κάνει λόγο για «μία ελπιδοφόρα πρώτη προσέγγιση του ζητήματος που ελπίζουμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές και δράσεις αυτής της κυβέρνησης θα μπορέσει να καρποφορήσει».
Καλεί τους ομογενείς σε ταξίδι –Νόστου στην Ελλάδα και ζητά από τον Οικουμενικό Ελληνισμό να συνδράμει τη γενέτειρα «…σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη χώρα μας και να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις που θα την καταστήσουν εκ νέου μια χώρα που την υπολήπτονται και την υπολογίζουν όλοι».
Το πλήρες κείμενο της συνεντεύξεως έχει ως ακολούθως:
ΡΗΡ: Κύριε Υφυπουργέ, πιο ρόλο βλέπετε εσείς για την ομογένεια σε αυτήν την οικονομική συγκυρία?
Υφυπουργός Κων. Τσιάρας: καταρχήν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η οικονομική κρίση καθορίζει και την πολιτική ατζέντα, αλλά πολύ περισσότερο τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας στην χώρα μας.
Όπως ξέρετε, μετά από 2 εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχει μια κυβέρνηση θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ειδικού σκοπού εθνικής συνεννόησης. Η Κυβέρνηση αυτή στηρίζετε από 3 διαφορετικά κόμματα. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές, με αποφασιστικότητα και ταχύτητα, αν είναι δυνατόν, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις , που έχει ανάγκη η χώρα άμεσα, προκειμένου να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.
Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο και να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατόν. Η άποψη μου είναι ότι η ομογένεια είναι μια διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την δύναμη αυτή.
Η αξιοποίηση της είναι κυρίαρχη επιλογή προτεραιότητας της πολιτικής μας. Εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες, μέσω των κοινοτήτων, όπου και αν βρεθούν μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την πατρίδα μας.
Πιστεύω, μάλιστα, ότι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα σε κάθε γωνιά της γης μπορούν κάλλιστα να είναι πρέσβεις της χώρας μας απέναντι σε ζητήματα που την αφορούν, απέναντι σε ζητήματα που θα προσδιορίσουν το μέλλον της, ακόμη απέναντι σε καταστάσεις που διαμορφώνουν τοπικά τη κοινή γνώμη σε ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας.
ΡΗΡ: βλέπετε επομένως να γίνεται μία προσπάθεια οργάνωσης της ομογένειας σε ένα επίπεδο ώστε να μπορέσει και αυτή συντονισμένα να βοηθήσει την πατρίδα?
Κ. Τσιάρας: Υπάρχει ένα επίπεδο οργάνωσης που ουσιαστικά έχει επικρατήσει από το παρελθόν, αν θέλουμε όμως να πούμε την αλήθεια και να καταγράψουμε την πραγματικότητα, θα διαπιστώσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη εποχή, ότι χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός της οργάνωσης της ελληνικής ομογένειας και νομίζω μια μεγάλη πρόκληση, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των δικών μας πολιτικών προτεραιοτήτων, είναι η αναδιοργάνωση της Ελληνικής ομογένειας μέσα από ένα άλλο μοντέλο, που αφενός μεν υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα και αφετέρου επιτάσσει η κρισιμότητα των καταστάσεων στην πατρίδα μας , στην Ελλάδα.
ΡΗΡ: Μιλάτε φαντάζομαι, κύριε Υφυπουργέ, για το ΣΑΕ, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Πρόσφατα, μάλιστα, σας επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΣΑΕ, ο κ. Στέφανος Ταμβάκης. Μαθαίνω ότι τέλη Δεκέμβρη θα γίνει και η Παγκόσμια Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη. Έτσι έχουν τα πράματα; Τι είπατε, με τον πρόεδρο του ΣΑΕ, αν, βεβαίως, μπορείτε να μας πείτε;
Κ. Τσιάρας: Κύριε Μαλασπίνα, έτσι περίπου έχουν τα πράματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΣΑΕ ολοκλήρωσε ένα μεγάλο κύκλο. Είδαμε τα πλεονεκτήματα του, είδαμε και τα μειονεκτήματα του. Τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πλούσια εμπειρία που αποκομίσαμε και να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σωστά επισημάνατε , έχουμε ξεκινήσει αυτή την διαδικασία της προσαρμογής του θεσμικού του πλαισίου το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης που είχαν ουσιαστικά εμπεδωθεί ή κυριαρχήσει. Πρέπει τώρα στη σημερινή εποχή, να εστιάσουμε κυρίως στην αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, μια προοπτική που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους Έλληνες την πεποίθηση πως το ΣΑΕ αφενός μεν τους ανήκει, αφετέρου δε τους εκπροσωπεί.
Όπως γνωρίζετε η θητεία του προέδρου έχει παραταθεί ως το 2012.Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να λήξει αυτή η εκκρεμότητα για να μπορέσει το ΣΑΕ να λειτουργήσει υπό νέα, πιο αποτελεσματική μορφή, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ομογενών όσο και του εθνικού κέντρου.
Ο στόχος μας, όπως σωστά το βάλατε νωρίτερα στο ερώτημά σας, είναι η εκλογή νέου προεδρείου του ΣΑΕ που θα γίνει, όπως σας είπα νωρίτερα, τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό θα γίνει μέσα από λιτές περιεκτικές, σύντομες αλλά προς Θεού όχι συνοπτικές διαδικασίες. Η προσπάθεια είναι να γίνουν οι περιφερειακές εκλογές μέσα στον Οκτώβριο και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην κρίσιμη ουσιαστικά τακτική συνέλευση μέσα στον Δεκέμβριο όπου -όπως σας είπα νωρίτερα- θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου που ζουν ομογενείς Έλληνες, δίνοντας όμως κυρίως έμφαση στην νεολαία και αποφεύγοντας πρακτικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, οι οποίες όχι μόνο δεν προσέδιδαν αίγλη στον θεσμό αλλά συνιστούσαν πολλές φορές και παράγοντα απαξίωσής του, πρόκλησης τόσο στον χώρο των ομογενών όσο και στην μητέρα πατρίδα στην Ελλάδα.
ΡΗΡ: Καταλαβαίνω από όσα είπατε ότι μιλούμε για έναν οργανισμό -ομπρέλα, οποίος θα είναι πλέον ανοιχτός στην ομογένεια , δηλαδή θα προσκληθούν οι ομογενείς όλοι να συμμετάσχουν σε αυτόν τον οργανισμό. Επομένως με την έννοια αυτή βλέπετε, φαντάζομαι, και την αυτοχρηματοδότηση του οργανισμού αυτού; Και ένα άλλο ερώτημα είναι, στις εκλογές που θα γίνουν θα λάβουν μέρος ως υποψήφιοι και οι παλαιοί εκπρόσωποι, αντιπρόσωποι του ΣΑΕ, θα έχουμε νέο αίμα; Πως το βλέπετε αυτό;
Κ. Τσιάρας: Σας είπα ότι ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2012.Ειναι προφανές ότι αυτό θα γίνει μέσα από τις διαδικασίες που θα εξελιχθούν από σήμερα μέχρι σε εκείνο το σημείο. Όμως είναι υποχρέωση του νέου ΣΑΕ αφενός μεν να μας παρουσιάσει μια δική του πρόταση ενός νέου μοντέλου του οργανισμού, το οποίο όπως σας είπα και νωρίτερα αφενός μεν να λειτουργήσει με αυτοδιοργάνωση και αφετέρου με αυτοχρηματοδότηση είναι ξεκαθαρισμένο αυτό από την δική μας πλευρά.
Θα σας τονίσω ότι και εμείς επεξεργαζόμαστε ένα μοντέλο πρόταση για την λειτουργία του ΣΑΕ, ωστόσο έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΣΑΕ να λειτουργήσει μέσα από τον ρόλο που αρχικά είχαμε προσδώσει. Αυτό προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι την συμμετοχή ενός πολύ μικρού αντιπροσωπευτικού δείγματος, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Είναι υποχρέωση μας μέσα από αυτή την δύσκολη συγκυρία που περνάει η πατρίδα, αφενός μεν μέσα από μια πρόταση ενός <<θελκτικού>> να δώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στο σύνολο των απόδημων Ελλήνων.
Αλλά, από την άλλη πλευρά, να δώσουμε την δυνατότητα ενός κυρίαρχου συγκεκριμένου ρόλου ΣΑΕ, το οποίο θα καθορίζει τα πράματα στις ελληνικές κοινότητες και θα παίζει ρόλο ακόμα και στα εσωτερικά της χώρας. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε κ. Μαλασπίνα δεν μπορεί να συμβεί με τα δεδομένα του παρελθόντος, γι’ αυτό είμαστε μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο βήμα αλλαγών ακόμη και στο ΣΑΕ, οι αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας ενδεχομένως αγγίζουν και άλλες δομές , άλλους φορείς , άλλους οργανισμούς. Θέλουμε ένα ΣΑΕ που να έχει λόγο, θέλουμε ένα ΣΑΕ που να παίζει ρόλο στις οικουμενικές κοινότητες του Ελληνισμού, θέλουμε ένα ΣΑΕ που πλέον θα μπορεί να αναπροσδιορίζεται και να έχει πραγματικά καθοριστική παρέμβαση και στα δεδομένα των Ελληνικών κοινοτήτων και στα δεδομένα της πατρίδας μας.
ΡΗΡ: Μέχρι, λοιπόν, να δημιουργηθεί αυτό το νέο ΣΑΕ, έτσι όπως το οραματίζεσθε…
Κ. Τσιάρας: Είναι πολύ κοντά ο χρόνος, στην επόμενη χρονιά θα έχουμε το νέο ΣΑΕ…
ΡΗΡ: …ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, θα παραμείνει ως έχει, θα αλλάξει και αυτός, θα έχουμε συνέχιση του παράδοξου καθεστώτος, Γενική Γραμματεία με Γενικό Διευθυντή, θα γίνει Γενικός Γραμματέας, θα αλλάξουν τα πρόσωπα, τι θα γίνει;
Κ. Τσιάρας: Γνωρίζετε ότι η ΓΓΑΕ με την μακρόχρονη και πολύτιμη εμπειρία της, αλλά πολύ περισσότερο και τη βαθειά γνώση του χώρου του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την Ομογένεια. Αυτή είναι η άποψή μου. Και είναι ξεκάθαρο αυτές τις λίγες μέρες που βρίσκομαι στη θέση του αρμόδιου Υφυπουργού.
Ειδικά σήμερα, επιθυμούμε δώσουμε την δυνατότητα ενός κυρίαρχου συγκεκριμένου ρόλου ΣΑΕ, το οποίο θα καθορίζει τα πράματα στις ελληνικές κοινότητες και θα παίζει ρόλο ακόμα και στα εσωτερικά της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το γνωρίζετε φαντάζομαι –έχετε ενημερωθεί- εξετάζουμε τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών και των δράσεων. Όπως επισήμανε, άλλωστε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.
ΡΗΡ: Θα μας το εξηγήσετε αυτό;
Κ.Τσιάρας: Η ΓΓΑΕ, όπως και το ΣΑΕ ολοκλήρωσαν έναν κύκλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τώρα πρέπει να προετοιμασθούν κατάλληλά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Είμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, χρειάζεται όλοι να επαναπροσδιορίσουν με τον εαυτό μας και τις δομές της ελληνικής πολιτείας.
ΡΗΡ: Το μοντέλο της τρικομματικής διακυβέρνησης «αγγίζει» και το κομμάτι της ομογένειας, του Οικουμενικού Ελληνισμού; Δηλαδή θα εφαρμοσθεί και εδώ μία πολιτική η οποία θα είναι η συνισταμένη των θέσεων, απόψεων, συγκλίσεων και των τριών κομμάτων;
Κ. Τσιάρας: Ανήκω σε μία νέα γενιά πολιτών. Πεποίθησή μου ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, πως υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι τομείς στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και δραστηριότητα, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να λειτουργούν κάτω από το πρίσμα της όποιας κομματικής αν θέλετε αναφοράς ή της όποιας μικροκομματικής επιδίωξης,
Εκτιμώ ότι τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η εθνική Άμυνα, η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, ακόμη και ο Απόδημος Ελληνισμός ,δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε μία λογική αν θέλετε επιλογών κυβερνητικών που έχουν αναφορά στο κόμμα που κάθε φορά βρίσκεται στην εξουσία. Έπρεπε στην πραγματικότητα να έχουν συγκεκριμένα μία και μόνον εθνική αναφορά και εθνική επιδίωξη. Ως εκ τούτου, το πιστεύω ότι η κυβέρνηση που στηρίζεται από αυτά τα τρία κόμματα, όπως σωστά επισημάνατε, δεν μπορεί παρά να καταστήσει στόχους εθνικούς, ακόμη και σ΄ αυτό το κομμάτι του Οικουμενικού ελληνισμού, αν θέλουμε όλοι αυτή η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, επίτευξη στόχων αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή και πολύ περισσότερο επιτυχίας αυτής της προσπάθειας σωτηρίας της πατρίδας μας με την όποια σχέση μπορεί να ‘χει όλη αυτή η προσπάθεια με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, να πετύχει.
ΡΗΡ: Επομένως, μήπως είναι ώρα να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί και το όραμα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, μιας και κυβερνούν και τα τρία κόμματα μαζί; Γιατί στο παρελθόν είχανε διαφωνήσει σε Νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας…
Κ. Τσιάρας: Θέσατε τον δάκτυλο επί τον Τύπο των ήλων, με το συγκεκριμένο ερώτημα! Το ξέρετε πάρα πολύ καλά, και το επισημάνατε και εσείς, ότι η ΝΔ περιελάμβανε και περιλαμβάνει στο Πρόγραμμά της τη δυνατότητα ψήφου για τους Απόδη μους Έλληνες…
ΡΗΡ: Το Σύνταγμα ορίζει…
Κ.Τσιάρας: Ακριβώς. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους Απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές. Όπως γνωρίζετε, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στο Κοινοβουλευτικό Σώμα, για την ψήφιση ενός σχετικού νόμου. Πρέπει ,με πολλή μεγάλη προσοχή και με ένα διάλογο που είμαι διατεθειμένος να ξεκινήσω, να προετοιμάσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτως ώστε όταν αυτό το συγκεκριμένο θέμα επανέλθει προκειμένου να υιοθετηθεί ως δυνατότητα, να τύχει και της εθνικής αποδοχής, διότι καταλαβαίνεται δεν μπορεί να έλθει πάλι στο Κοινοβούλιο και να απορριφθεί.
ΡΗΡ: Η ψήφος μόνον επιστολική, οφείλει να είναι…
Κ.Τσιάρας: Μα ούτως ή άλλως η άλλη δυνατότητα υπάρχει… Άρα μιλάμε για την επιστολική ψήφο. Δεν μιλάμε για κάτι άλλο.
ΡΗΡ: Ας περάσουμε σε θέματα πιο πρακτικά, το φορολογικό, είναι ένα ζήτημα το οποίο πολύ απασχολεί τους ομογενείς όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Το καθεστώς να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισόδημα, να μην μπορούν να δηλώσουν ως πρώτη κατοικία το μόνο διαμέρισμα που έχουν στην πατρίδα, έστω και εάν μένουν στο ενοίκιο στο εξωτερικό! Αυτά θεωρούν ότι τους αδικούν και πως θα έπρεπε διαφορετικά να αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον ισότιμα με τους λοιπούς συνΕλληνες.
Κ.Τσιάρας: Όπως το λέτε, είναι. Θέσατε ένα ερώτημα που πιστεύω ότι απασχολεί ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων ομογενών. Και παρά το γεγονός, όπως σας είπα και νωρίτερα, ότι βρίσκομαι πολύ λίγες μέρες στη συγκεκριμένη θέση, δεν σας το κρύβω ότι ως ζήτημα με έχει απασχολήσει και έχω προσπαθήσει να το προσεγγίσω από κάποιες πλευρές.
Πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων τους και καθιέρωση αφορολογήτου ορίου. Όπως επίσης και να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αυτό το που είναι απαραίτητο, ένα σαφές θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση και αξιοποίηση των επενδύσεων των ομογενών στην Ελλάδα, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών για την απρόσκοπτη άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ομογενών.
Εκτιμώ ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν όλες αυτές οι προβλέψεις που θα αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Πιστεύω, όμως, και μου δίνετε μια ευκαιρία να το πω, ότι υπάρχει ένας τομέας που η συνεισφορά των ομογενών θα μπορούσε να είναι καθοριστική. Και ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο Τουρισμός.
Θα έλεγα ότι με την κατάλληλή ενημέρωση οι ομογενείς τόσο σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή μέσα από τους οργανωμένους φορείς τους όσο και ατομικά μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Και αυτό μπορεί να γίνει κυρίως μέσα από δύο συγκεκριμένους άξονες:
- Μέσα από μία προσπάθεια μας, την οποία, επαναλαμβάνω, προτίθεμαι να αναλάβω, να πείσουμε όλους τους ομογενείς να επιστρέψουν στην Ελλάδα έστω σαν ένα ταξίδι Νόστου επιστροφής, αλλά
- Να πείσουν ακόμη και τους φίλους τους, ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεσθε ότι θα ήταν μια πολύ χρήσιμη βοήθεια αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρας μας, η επιστροφή ενός πολύ μεγάλου αριθμού ομογενών Ελλήνων.
ΡΗΡ: Υπάρχει η σχετική διάθεση και δραστηριοποίηση των ομογενών, κύριε Υπουργέ και καλό θα είναι να ενισχυθεί. Έρχονται, λοιπόν, στην Ελλάδα οι ομογενείς ως επισκέπτες, και επειδή άνθρωποι είμαστε, τους συμβαίνει ένα ατύχημα. Τι κάνουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Κ. Τσιάρας: Όπως σας είπα, είναι ζητήματα που μου έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εδώ. Υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως για τους Έλληνες ομογενείς πρέπει να ισχύσει μια διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με οιοιδήποτε άλλο. Επεξεργαζόμαστε- και επιτρέψτε μου μία αναφορά, – πρόσφατα βρέθηκα στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θεσσαλών, από όπου και κατάγομαι. Και ήταν ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας . Επεξεργαζόμαστε όλοι μαζί κάποια δυνατότητα προφανώς νομοθετικής παρέμβασης ούτως ώστε όλοι οι ομογενείς να έχουν την ιατρική, ιατροφαρμακευτική νοσοκομειακή περίθαλψη που για οποιοδήποτε λόγο μπορούν να χρειαστούν ευρισκόμενοι στην πατρίδα,
Είναι ένα από τα ζητήματα που θα λύσουμε πάρα πολύ σύντομα.
ΡΗΡ: Θα επισκεφθείτε την ομογένεια; Ποιο είναι το πρόγραμμα σας;
Κ. Τσιάρας: Είναι βέβαιο ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα αποδήμου ελληνισμού έχει υποχρέωση να επισκεφθεί την ομογένειας,. Να δει από κοντά τον τρόπο ή αν θέτε το ρόλο των Ελλήνων του οικουμενικού Ελληνισμού όπου κι αν βρίσκονται, να γίνει δέκτης όλων των προβλημάτων ή των αιτημάτων που μπορούν να υπάρχουν και βέβαια μέσα από το ρόλο του να προσπαθήσει να τα λύση.
Αντιλαμβάνεσθε ότι μέσα από αυτή την λογική είναι στις προθέσεις μου να επισκεφθώ την ομογένεια. Νομίζω ότι μετά από ένα διάστημα ενημέρωσής μου σχετικά με ζητήματα που την απασχολούν και με ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε διαφορετικά σημεία του κόσμου όπου υπάρχουν Έλληνες ομογενείς, θα είμαι σε θέση να ξεκινήσω αυτές τις επαφές ευρισκόμενος όπου βρίσκονται Έλληνες ομογενείς. Θέλω να πιστεύω ότι μετά το τέλος Αυγούστου, όπου είναι μία περίοδος και κατά βάση χαλαρή με πολύ συγκεκριμένες αναφορές, θα υπάρχει ένα πρόγραμμα επισκέψεών μου μέχρι το τέλος του χρόνου σε συγκεκριμένα σημεία όπου θα πρέπει και να υπάρχει παρουσία της Ελλάδος από τη μια μεριά αλλά, ταυτόχρονα, και η ανάγκη της επικοινωνίας και της αμφίδρομης σχέσης με τον ομογενειακό ελληνισμό.
ΡΗΡ: Θα υπάρξει κάποια μεθόδευση για να προωθηθούν εξαγωγές ελληνικών Προϊόντων στις ξένες αγορές και κατά βάση στους ομογενείς;
Κ.Τσιάρας: Σε αυτόν τον τομέα, κύριε Μαλασπίνα, θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολύ γρηγορότερα βήματα στο παρελθόν. Όπως αντιλαμβάνεσθε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα από τα μεγάλα ζήτημα είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας και της ελληνικής αγοράς, Άρα λοιπόν, είναι μείζον ζητούμενο το να υπάρξει μια τέτοιου είδους εξέλιξη όπως τη θέσατε νωρίτερα, είναι μέσα στις προτεραιότητες όπως τις έθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας και μέσα από τις Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται να τονίσει πως η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και η καλλιέργεια των σχέσεων με τον οικουμενικό Ελληνισμό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή.
Αντιλαμβάνεσθε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλές κινήσεις οι οποίες προϋποθέτουν ένα συντονισμό δράσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του επιτελείου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου όλα αυτά που επαναλαμβάνω δεν φροντίσαμε στο παρελθόν να τα μεγιστοποιήσουμε ως οφέλη, ως προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, να τα καταφέρουμε τώρα.
Βεβαίως όσο και εάν ακούγεται ευχολόγιο ή όσο και αν ακούγεται ως επανάληψη προσδοκιών, θα σας πω ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχουν περιθώρια αυτά τα οποία λέγονται από την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιηθούν. Εάν δεν υλοποιηθούν, η χώρα θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, πολύ δυσκολότερη από αυτή που περιμένει κανείς.
Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε για να σώσουμε τη χώρα και να ξαναδώσουμε στην πατρίδας μας την αίγλη και τη θέση που είχε στο παρελθόν.
ΡΗΡ: Η πρόσφατη επίσκεψη του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Μπιλ Κλίντον με την συνοδεία ομογενών Επιχειρηματιών, πόσο ενθαρρυντική υπήρξε;
Κ. Τσιάρας: Εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική. Βρέθηκα και εγώ στις εκδηλώσεις αυτές, που Ελληνο-Αμερικανοί και Αυστραλοί κυρίως επιχειρηματίες μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ήλθαν σε μια επικοινωνία με επιχειρηματίες της Ελλάδος και την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Όπως σας είπα, είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του ιδίου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, γι’ αυτό και ο ίδιος πρωτοστατούσε σε αυτές τις επαφές που εκτιμούμε ότι μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές «επόμενης μέρας» για την ελληνική οικονομία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι όλοι τους -και στις προσωπικές επικοινωνίες που είχα μαζί τους, μας θέσανε ορισμένα ζητήματα. Τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν.
ΡΗΡ: Ζητήματα όπως;
Κ. Τσιάρας: Δηλαδή, οι γρήγορες διαδικασίες που πλέον έχουν γίνει καθολικό αίτημα από τα όλο τον κόσμο και αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, το λεγόμενο fast track, πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα για την ελληνική αγορά. Το δεύτερο, ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά βεβαίως τη φορολογία άλλα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες προκειμένου άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό και τη καρδιά τους την Ελλάδα να επιστρέψουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Είναι μία ελπιδοφόρα θα έλεγα πρώτη προσέγγιση του ζητήματος που ελπίζουμε μέσα στο επόμενο Τρίμηνο, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές και δράσεις αυτής της κυβέρνησης θα μπορέσει να καρποφορήσει.
ΡΗΡ: Ένα μήνυμα για τους Ομογενείς μας;
Κ. Τσιάρας: Γνωρίζω ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη χώρα μας και να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις που θα την καταστήσουν εκ νέου μια χώρα που την υπολήπτονται και την υπολογίζουν όλοι, να ζητήσουμε το χέρι της δικής τους βοήθειας.
Σε μια πρακτική που από το παρελθόν δεν έφερε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ερχόμαστε να προτείνουμε μια άλλη σχέση και να δείξουμε ότι πλέον με βήματα που θα καταστήσουν τη χώρα μας σοβαρή, χρειαζόμαστε και τη δική τους επιστροφή, τη δική τους συμβολή, τη δική τους βοήθεια.
Σ΄’ αυτή την προσπάθεια η δική τους συμβολή και η δική τους βοήθεια μας είναι περισσότερο χρήσιμη από ποτέ.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τσιάρας
Ο Κώστας Τσιάρας γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1966. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.
Ο Κώστας Τσιάρας ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Σ.Ε.Π.Φ.Υ.) Καρδίτσας (1992-1993). Επίσης είναι μέλος πολλών επιστημονικών Συλλόγων: ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και ιδρυτής του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας. Διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΝΔ Καρδίτσας (1991-1994) και παράλληλα υπεύθυνος Ποιότητας Ζωής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας.
Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, καθώς και στις εκλογές του 2009 και του Μαϊου και Ιουνίου του 2012 πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Έχει διατελέσει Υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), για την συνεργασία των χωρών στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και στην Μαύρη Θάλασσα. Από τον Ιούλιο του 2012 με απόφαση του Πρωθυπουργού κ.κ. Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εξωτερικών.
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο στο επάγγελμα και έχουν ένα γιο και μία κόρη.
Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και γνωρίζει Ρωσικά και Ιταλικά.
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας με τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μαλασπίνα.
I noticed that the journalist talked only about SAE and the Minister did not mention any other Organization like the Pan Macedonian, Pan Pontian etc.
Your comments
Dr. Antonios Papadopoulos
Past Supreme President of the US Pan Macedonian Association