Μπαρόζο: «Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και δημοσιονομικά και με ανάπτυξη»
«Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και δημοσιονομικά και με ανάπτυξη» είναι το μήνυμα που στέλνει η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, την Πέμπτη στην Αθήνα, αναφέρουν πηγές της Επιτροπής, τονίζοντας ότι η αποστολή Μπαρόζο είναι μια ευκαιρία να ακουστεί η θέση της ενιαίας Ευρώπης από τα πιο έγκυρα χείλη, σε μια συγκυρία που ακούγονται πολλές αρνητικές φωνές για την Ελλάδα.
Κύριος συνομιλητής του κ. Μπαρόζο κατά την ολιγόωρη παραμονή του εδώ -έρχεται την Πέμπτη, το μεσημέρι και αναχωρεί την Παρασκευή το πρωί- θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συναντά για πρώτη φορά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.
Αναμένεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής θα παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θέση την οποία επιβεβαίωσε και χτες ο πρωθυπουργός ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, παραπέμποντας το αίτημα της αναδιαπραγμάτευσης για ευθετότερο χρόνο, όταν η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα έχει βελτιωθεί από τα απτά αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο κ. Μπαρόζο δεν θα εμπλακεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα θέματα της τρόικας, αλλά αναμένεται κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό να αποτυπωθεί πού βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος και η αξιοποίηση των μέσων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η παρουσία Μπαρόζο στην Αθήνα καταγράφεται μία ημέρα πριν την παρουσίαση από τον κ. Σαμαρά των ελληνικών θέσεων στους επικεφαλής της τρόικας (Παρασκευή, 11:00), ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, θα πραγματοποιηθεί (Πέμπτη, 14:00) η συνάντηση με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Στο φόντο των όσων θα πει στον Αντώνη Σαμαρά ο Ζοζέ Μπαρόζο, παραμένουν τα αρνητικά μηνύματα έξωθεν. Επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως η σημαντική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα καταδειχθεί στην επικαιροποιημένη ανάλυση της τρόικας, καθιστά αναγκαία μια νέα απομείωση χρέους, το κόστος της οποίας θα κληθεί να καλύψει η ΕΚΤ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης χωρίς βοήθειες από το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μπαρόζο, εκτός των άλλων, να σταματήσουν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εμμένει στις εμπρηστικές του δηλώσεις για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή», δηλώνει ο Ρέσλερ στην εφημερίδα Rheinische Post, υπεραμυνόμενος των θέσεών του, ακόμη κι αν αυτές έτυχαν της αποδοκιμασίας ακόμη και εντός του κόμματός του FDP.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει το πακέτο των περικοπών που θα παρουσιάσει στην τρόικα. Πριν και μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επιδίδεται σε μαραθώνιο συναντήσεων με κομβικούς για την υλοποίηση του προγράμματος υπουργούς, ώστε να βρεθούν και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από τα 11,5 δισ. που πρέπει να περικοπούν. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε ήδη την Τρίτη με τους Στουρνάρα, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα, Μηταράκη, Μαυραγάνη και Μουρμούρα, ενώ την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Μέχρι και το βράδυ της Τρίτης το συγκεκριμένο ποσό παρέμενε σε εκκρεμότητα και για το λόγο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαδοχικές συσκέψεις με Υπουργούς πριν την κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής.
Τα ΜΜΕ για την επίσκεψη Μπαρόζο Με τίτλο «Ο Μπαρόζο επισκέπτεται την Ελλάδα για να αμβλύνει τις εντάσεις» η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σχετικά τον ερχομό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. «Ενώ οι δηλώσεις των Γερμανών ιθυνόντων ξανάβαλαν λάδι στη φωτιά, ο πρόεδρος της Επιτροπής πραγματοποιεί μια κατ’ εξαίρεση επίσκεψη στην Αθήνα, σε ένα πλαίσιο έντασης και ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται το σενάριο μια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζεται στον υπότιτλο.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο ουδέποτε επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, που με την επίσκεψή του στην Αθήνα θέλησε να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης προς τη χώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιμένει από την επίσκεψη αυτή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, σε μια στιγμή που έχει έλθει εκ νέου στην επιφάνεια η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η συνάντηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει για την ώρα πραγματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως ο κύριος υπεύθυνος των καθυστερήσεων στις εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξαιτίας των εκλογικών του φιλοδοξιών.
Για τις Βρυξέλλες, η Αθήνα έχει γίνει μια τρομερή σπαζοκεφαλιά, όχι τόσο σε χρηματοοικονομικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο. Ουδείς τρέφει αυταπάτες για τ’ αποτελέσματα της τρόικας σχετικά με τις προσαρμογές που προβλέπει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης. Οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για το πώς θα μπορούσε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς την επιβολή τρίτου πακέτου διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα έχει άμεσα μια διπλή αποστολή: όχι μόνο να αξιολογήσει πόσα λείπουν για τη διάσωση της χώρας, αλλά και να εκτιμήσει αυτά που οφείλονται στην αδυναμία του ελληνικού κράτους και τι προέρχεται από την ύφεση.
Για να εκτονωθεί η συζήτηση, που αναμένεται να είναι θυελλώδης το Σεπτέμβριο, πρέπει να μοιρασθούν οι ευθύνες ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Έλληνες. Για παράδειγμα: είναι άραγε πραγματικά, σφάλμα των Ελλήνων το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις; Αλλά πώς μπορεί να αποκρατικοποιήσει κανείς κάτω από τη μόνιμη απειλή της εξόδου από το ευρώ; Ποιος αγοραστής θα ήταν τόσο τρελός να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας μιλά για «Grexit»;
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταλήγει η Λεζ Εκό, πρέπει από δω και στο εξής να αποδείξει στους συνομιλητές του ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης. Η πρόκληση εστιάζεται στο θέμα της εμπιστοσύνης.
Σχόλια Facebook