Εθισμένοι οι Έλληνες έφηβοι στο Διαδίκτυο
Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο Crime.gr και στον δημοσιογράφο Μάκη Μανώλη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος ο οποίος… τονίζει τη δραματική αύξηση που παρατηρείται στους Έλληνες έφηβους, αναφορικά με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ο Δρ. Σιώμος με αφορμή την έρευνα που πραγματοποίηθηκε σε 12 χώρες και σε μαθητές απο 12 εως 18 ετών, αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της δικής του ομάδας στην Ελλάδα, το ποσοστό εθισμού στους εφήβους ανέρχεται στο 8,2%, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα όπως στη νήσο Κω, το ποσοστό φτάνει το 16%, το οποίο συναγωνίζεται τα ποσοστά Ασιατικών χωρών που είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή όλων καθώς όπως υποστηρίζει τα ποσοστά θα αυξηθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά η συνέντευξη :
Κύριε Σιώμο πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο εθισμός στο διαδίκτυο; – Κοιτάξτε, πρόκειται για έναν εθισμό που ξεκινά από μικρή ηλικία, έχει υψηλή συσχέτιση με άλλες ψυχικές διαταραχές και προοδευτικά μπορεί να έχει συνέπειες σε ψυχολογικό επίπεδο και σε κοινωνικό επίπεδο – περιορισμό κοινωνικών συναναστροφών, προβλήματα με την εργασία, οικογενειακά προβλήματα και γενικότερα μία αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του ατόμου.
Στην Ελλάδα πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση; – Στην Ελλάδα, τα πρώτα δείγματα που είχαμε από την κεντρική Ελλάδα δείχνουν ένα ποσοστό εθισμού της τάξης του 8,2%, που ήταν τη δεδομένη χρονική στιγμή το υψηλότερο ποσοστό που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη. Σε κάποιες ακριτικές περιοχές όμως, όπως για παράδειγμα στη Νήσο Κω, είδαμε μετά από διαχρονική μελέτη τη διετία 2008 – 2010 μία αύξηση του ποσοστού στο 16%. Αυτό το ποσοστό όχι μόνο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αλλά συναγωνίζεται ασιατικές χώρες που εμφανίζουν αντίστοιχα ποσοστά.
Που οφείλεται ο εθισμός αυτός στους νέους; – Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το φαινόμενο. Η συμπεριφορά ενδοοικογενειακά για παράδειγμα. Μερικές φορές οι γονείς προτρέπουν, ως επιβράβευση, τα παιδιά να ασχοληθουν με ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Ο εθισμός παρατηρείται συνήθως στις οικογένειες που δεν υπάρχουν όρια χρήσης, όμως ακόμα και να υπάρχουν όρια, συναντούνται κάποιες δομές προσωπικότητας παιδιών, οι οποίες είναι περισσότερο επιρρεπείς. Για παράδειγμα, τα παιδια με υπερκινητικό σύνδρομο ή σύνδρομο διάσπασης προσοχής είναι επιρρεπή σε σχέση με τον υπόλοιπο γενικό πλυθησμό στο να αναπτύξουν τη διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα με κατάθλιψη στα οποία το διαδίκτυο και διαδικτυακά παιχνίδια λειτουργούν ασυναίσθητα ως ένα είδος αυτοθεραπείας.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; – Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετές παρεμβάσεις και ενημερωτικές ημερίδες στα σχολεία με σκοπό την επιμόρφωση και των παιδιών αλλά και τον γονέων σχετικά με το θέμα. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως άλλο εθισμός στο διαδίκτυο και άλλο ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι πρακτικές ασφάλειας που εφαρμόζουν κάποιοι γονείς δεν προστατεύουν από τον εθισμό. Θα πρέπει να αντιληφθεί η κοινωνία πως υπάρχει το προβλημα αυτό. Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις υποτιμούν τη σχέση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες και αυτό είναι το σημαντικό. Το διαδίκτυο δεν είναι κακό, η κακή χρήση του είναι. Αυτή τη στιγμή το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται ως διαταραχή και σε αυτό έχει ευθύνη και η επιστημονική κοινότητα. Αν αντιμετωπιστεί σωστά θα βρεθουν τρόποι αντιμετώπισης του.
Πιστεύετε οτι το φαινόμενο θα εκτονωθεί ή οτι τα επόμενα χρόνια θα γίνει μεγαλύτερο; – Στην επιστημονική μου ομάδα υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με τη μελέτη μας φαίνεται οτί υπάρχει μία αναλογική αύξηση του ποσοστού χρήσης του διαδικτύου με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Αυτά πάνε μαζί. Όσο αυξάνεται η χρήση τόσο αυξάνεται και ο εθισμός σε απόλυτους αριθμούς.
Πηγή: crime.gr
Σχόλια Facebook