5 σκέψεις και 1 συμβουλή για τον νέο επιχειρηματία
Του Αλέξη Κομσέλη, ειδικού σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας – Από το MSN.Kariera.gr
Με την καριέρα να είναι πλέον μια δύσκολη υπόθεση, όλο και περισσότεροι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας με την ελπίδα να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Τόσο επειδή με τις νέες τεχνολογίες το επιχειρείν έχει γίνει προσιτό, όσο και επειδή η ανάγκη για εισόδημα δεν αφήνει άλλες επιλογές. Επίσης, το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο εκθειάζει την επιχειρηματικότητα. Από το ένα άκρο όπου πριν μερικά χρόνια η Ελληνική κοινωνία δαιμονοποιούσε το επιχειρείν, έχουμε φτάσει σήμερα να παροτρύνουμε το σύνολο του πληθυσμού “να το τολμήσει”. Επιδοτήσεις και εύκολη χρηματοδότηση ήταν μέχρι πρότινος ένα επιπλέον παρωθητικό εργαλείο. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες αναγκάζονται όμως να κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα με δικά τους κεφάλαια. Αφενός λοιπόν έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους να ωθούνται προς το επιχειρείν και αφετέρου επενδύονται πλέον σε αυτό οι (τελευταίες) αποταμιεύσεις.
Πέντε σκέψεις
Σε αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να σκεφτεί καλά τα παρακάτω:
1. Εκπαίδευση
Η επιχειρηματική εκπαίδευση δεν είναι πανάκεια. Ένα business plan σε μια αίθουσα διδασκαλίας δεν αρκεί για να πετύχει στην πραγματική αγορά ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Είναι μάλλον προτιμότερο να επενδύσουμε σε εκπαίδευση σχετική με το αντικείμενο της ιδέας και, αφού βεβαιωθούμε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη, να επενδύσουμε και σε επιχειρηματική εκπαίδευση. Το επιχειρείν βασίζεται πρωτίστως στη βαθιά γνώση του αντικειμένου δραστηριοποίησης.
2. Ηθική
Όπως κάθε ανθρωποκεντρική και κοινωνική δραστηριότητα, έτσι και το επιχειρείν έχει έναν κώδικα δεοντολογίας. Αν η επιχειρηματική δραστηριότητα δομηθεί σε βάσεις που είναι λιγότερο ή περισσότερο ανήθικες, η προσπάθεια του νέου επιχειρηματία είναι πιθανό να αποτύχει. Κάθε επιχείρηση έχει καθήκον προς τους πελάτες της, τους ανθρώπους της, την κοινωνία και το περιβάλλον. Σκοπός μιας μακροχρόνιας επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν μπορεί να είναι το πρόσκαιρο κέρδος, αλλά η βιώσιμη ανάπτυξη.
3. Συνεργασία
Η επιχειρηματικότητα βασίζεται στη συνεργασία. Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις το ξεκίνημα να είναι ατομικό, όσο όμως μεγαλώνει η επιχείρηση τόσο αυξάνεται η ανάγκη για συνεργασία. Ένα βασικό επιχειρηματικό εργαλείο είναι συνεπώς η ικανότητα του νέου επιχειρηματία να συνεργάζεται αποτελεσματικά.
4. Δικτύωση
Το βασικότερο εφόδιο του νέου επιχειρηματία είναι το δίκτυό του. Σε κάθε νέο ξεκίνημα υπολογίζουμε στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, κεφαλαίων και πόρων με ένα ιδιότυπο δίκτυο γνωριμιών. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα των στενών οικογενειακών σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουν πολλαπλασιαστεί εκδηλώσεις δικτύωσης για νέους επιχειρηματίες. Αυτό που πρέπει να θυμάται ο νέος επιχειρηματίας για τη δικτύωση είναι ότι αφενός ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτήν πρέπει να είναι ανάλογος του κέρδους που αποφέρει, και ότι αφετέρου σε ένα δίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε μόνο αλλά και να δίνουμε. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν τηρήσουμε τα όρια θα βρεθούμε εκτός παραγωγικών δικτύων.
5. Επόμενη ιδέα
Αν ξεκινά ένα επιχειρηματικό πλάνο με μια ιδέα, θα πρέπει να τελειώνει με την επόμενη. Η απουσία της επόμενης ιδέας ή η μη έγκαιρη υλοποίησή της μπορεί να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην νέα επιχείρηση!
Μία συμβουλή: Στις παραπάνω σκέψεις θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πολλές ακόμα. Όμως μεγαλύτερη αξία νομίζω έχει μια συμβουλή: «Αν είναι να επιχειρήσετε κάντε το για εσάς, όχι για να αποκτήσετε κοινωνικό στάτους ή για να ικανοποιήσετε τους γονείς σας».
Σχόλια Facebook