Μνημόσυνο για τους ήρωες του πραξικοπήματος τελέστηκε στην Λευκωσία
Τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λευκωσία μνημόσυνο των όσων έπεσαν για την προάσπιση της πατρίδας, της Δημοκρατίας, της τάξης και της νομιμότητας, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών την 15η Ιουλίου του 1974 με στόχο την πτώση της Κυβέρνησης Μακαρίου.
Στο μνημόσυνο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου του Β’, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στυλιανός Νάσης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβεντζίδης.
Παρέστησαν επίσης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Χρίστος Στυλιανίδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, η Βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης και συγγενείς των πεσόντων κατά το πραξικόπημα.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία,Χαράλαμπος Λόττας, ο οποίος είπε ότι μνημονεύουμε αυτούς που πλήρωσαν την 15η Ιουλίου, με την ίδια τους την ζωή, τα πιστεύω τους, την αφοσίωσή τους στην δημοκρατία, την αγάπη τους για την πατρίδα.
Ο κ. Λόττας χαρακτήρισε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου «νοσηρό δημιούργημα» ανθρώπων με «αλλότρια κίνητρα» για την Κυπριακή Δημοκρατία και αναφέρθηκε και σε συνεργάτες τους στην Κύπρο αλλά και οι «αφελείς» που τους πίστεψαν ενώ ευθύνες για την εξέλιξη της κατάστασης το 1974 απέδωσε και στην διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Λόττας είπε ότι κάποιοι στην προσπάθειά τους για ανατροπή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, εκμεταλλεύτηκαν, τα«αγνά αισθήματα» Κυπρίων και την πίστη τους για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα,μετατρέποντάς τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν το κακό που θα έκαναν στον τόπο τους σε συνεργούς συνενόχους τους στα δόλια σχέδια τους. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση διάλυσης που δημιουργήθηκε αλλά και ο εσωτερικός διχασμός έτυχαν εκμετάλλευσης από τους ξένους με αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή της συνέπειες της οποίας βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Ο κ. Λόττας τόνισε την ανάγκη να πάρουμε διδάγματα από τους ηρωικούς νεκρούς του πραξικοπήματος και να βαδίσουμε σε κοινή πορεία διασφαλίζοντας έτσι ότι οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ακατάλυτοι και απαραβίαστοι ενώ έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψουμε ίδιες οι παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του πραξικοπήματος.
Καταλήγοντας ο κ. Λόττας είπε ότι δεν αντέχουμε άλλες μαύρες επετείους και γνωρίζουμε το χρέος μας το οποίο και θα πράξουμε για μια Κύπρο ενιαία με τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλισμένα για όλους τους νόμιμους πολίτες της, χωρίς στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα.
Ακολούθως οι επίσημοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι στο μνημόσυνο των πεσόντων περπάτησαν μέχρι και τους τάφους των ηρώων του πραξικοπήματος. Εκεί, έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρισάγιο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, υπό τα πένθιμα εμβατήρια της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας. Τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και έπειτα η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.
Σχόλια Facebook