Ικανοποιημένη έφυγε η Τροϊκα από το Υπουργείο Εσωτερικών

Ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασίας παρουσίασε στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ και τους συνεργάτες του η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου και των συνεργατών τους, ενημέρωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων μεταρρυθμίσεων που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το τελευταίο διάστημα.

 Συγκεκριμένα:

 Μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% (περίπου 40.000.000 ευρώ).

  • Εξορθολογισμός δαπανών που αφορούν στη λειτουργία και τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Ανάθεση λειτουργιών αποκομιδής σκουπιδιών σε εξωτερικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους ΟΤΑ από 87.700.000 ευρώ σε 78.000.000
  • Μείωση μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των συμβουλίων με όφελος περίπου 7.000.000 ευρώ.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης επιβεβαίωσε στον κ. Ράιχενμπαχ την απερίφραστη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αμέσως και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τον Οδικό Χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Ανακοίνωσε τη σύσταση και άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης του Υπουργείου Εσωτερικών και των εμπλεκομένων φορέων, που σε συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από τον Οδικό Χάρτη.

 Επεσήμανε τη ζωτική σημασία που έχει η επίτευξη των στόχων του Οδικού Χάρτη, τόσο για την βιωσιμότητα της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών, όσο και για την ελληνική οικονομία.

 Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα στον κ. Ράιχενμπαχ την αναγκαιότητα συνέχισης αλλά και ενίσχυσης των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των αναξιοπαθούντων, που τόσο βίαια έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

 Σε αυτό το πλαίσιο, η επίτευξη του εξορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και με την συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων καταπολέμησης της φτώχειας.

 Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε: «Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους προς όφελος του πολίτη, θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το Υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν να δουλεύουν οι ομάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα καταγραφούν τα αποτελέσματα μας σε πιλοτικά μοντέλα δήμων τα οποία μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα με το χρόνο, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες  και δημιουργώντας νέες σύγχρονες δομές  ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών».

 Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως σε αυτή την προσπάθεια η παρουσία του κ. Ράιχενμπαχ και των μελών της Ομάδας Δράσης είναι σημαντικός αρωγός για την επίτευξη του κοινού στόχου, με δεδομένο ότι μεταφέρουν σύγχρονη ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, χρήσιμη για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα.

 Ο κ. Ράιχενμπαχ αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη φιλοξενία ανέφερε: «Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, κατά τη διάρκεια  της οποίας συζητήσαμε  όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του υπουργείου σας. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που είχατε κάνει αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως και εσείς επισημάνατε, να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο».

 Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ ζωτικό για τη χώρα μας. Γνωστοποιήσαμε  στον κ. Ράιχενμπαχ ότι ο ελληνικός λαός, παρά την οικονομική δυσκολία, καλύπτει ένα πολύ μεγάλος κόστος για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους μετανάστες ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική συνδρομή από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».