Μόλις μια ώρα διάρκεια είχε η πρώτη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.
Μία ώρα διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Τροϊκανούς και η οποία έγινε στο Μέγαροπ Μαξίμου παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα και όλου του οικονομικού επιτελείου. Νωρίτερα, τα μέλη της Τρόϊκας βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Από το Προεδρικό Μέγαρο και την ορκωμοσία του απευθείας στα… βαθιά! Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών και αμέσως συνάντησε, στο κτίριο του υπουργείου στη Νίκης, τους επικεφαλής της τρόικας.
Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 και ολοκληρώθηκε σχεδόν 1:30 ώρα μετά, περίπου στις 12:40. Οι τροϊκανοί αποχώρησαν αφού ακολουθούσε η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Κρίσιμο θέμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.
Όπως έχουν καταστήσει σαφές οι δανειστές της χώρας, το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ή εν πάση περιπτώσει δείξει στην πράξη ότι τελείωσε οριστικά η περίοδος στασιμότητας αλλά και η περίοδος των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, στόχος του πρωθυπουργού, που αναζητά μια κίνηση-έκπληξη ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (πληροφορίες αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι μπορεί να εντάξει και τη ΔΕΗ στο άμεσο πρόγραμμα) είναι ακριβώς να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να «τρέξει» πιο γρήγορα σε δυο κρίσιμα πεδία: Στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του κράτους. Ωστόσο, η πρώτη σύγκρουση αναμένεται να εκδηλωθεί στο θέμα των απολύσεων.
Ο κ. Σαμαράς αλλά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου και αντιπροτείνουν στην τρόικα τις μετατάξεις των μονίμων υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και τη μη ανανέωση συμβάσεων των συμβασιούχων.
Σε αυτές που θα γίνουν άμεσα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση πιθανώς της ΔΕΗ, του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ, των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ και των Κρατικών Λαχείων, και σε εκείνες που θα προχωρήσουν σε δεύτερη φάση όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΠΑΠ.
Επίσης, στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται η δέσμευση για άμεση κατάργηση-συγχώνευση 60 οργανισμών του Δημοσίου, για αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», για την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και για άμεση προώθηση έργων υποδομής.
Στην ίδια λίστα, περιλαμβάνονται και θεσμικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς που κατείχαν κυβερνητικά αξιώματα από το 1974, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και η κατάργηση προνομίων των βουλευτών.
Στο μεταξύ, σε άρθρο της Wall Street Journal αναφέρεται ότι η τρόϊκα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε κανένα από τα ελληνικά αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση έστω επι μέρους κεφαλαίων του Μνημονίου, σηματοδοτώντας μια στάση “take it or live ti” αναφορικά με τη πακέτο βοηθείας. Μάλιστα αναφέρει ότι θα ζητηθούν νέες περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η αποστολή των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, οι οποίες σημειώθηκαν λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου.
Η συγκεκριμένη στάση αναμένεται να φέρει σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και τρόικα, κατά τη «WSJ», απειλώντας ακόμα και την επιβίωση της εύθραυστης κυβέρνησης συνεργασίας
Σχόλια Facebook