Ανακαλύφθηκε σωματίδιο, σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς

Την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου, που θα μπορούσε να είναι  το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την  επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος, ανακοίνωσαν  σήμερα επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο CERN, στην Ελβετία.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο, σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς» ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.
«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που περιμέναμε πολλά χρόνια και επιβραβεύει τη γιγαντιαία προσπάθεια διακοσίων χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στο πείραμα και η οποία ξεκίνησε το 1994. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πετύχαμε τον στόχο μας» δήλωσε ο Μανώλης Φλωράτος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί περισσότερα χαρακτηριστικά του σωματιδίου.
Ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».
Οι ερευνητές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αρκούμενοι να σχολιάσουν πως υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του μποζονίου που ανακαλύφθηκε και του αποκαλούμενου «σωματιδίου του Θεού».
«Ακόμη, πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε τη λέξη “ανακάλυψη” σε εισαγωγικά. Δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο», Θεόδωρος Γέραλης.
Το μποζόνιο του Χιγκς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των φυσικών επί πολλά χρόνια και έχει υπάρξει το αντικείμενο πάμπολλων ερευνών από το 1964, όταν η ύπαρξή του θεμελιώθηκε θεωρητικά από έξι διαφορετικούς φυσικούς, με πρώτο ανάμεσά τους τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς.
Πρόκειται για ένα στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο, το οποίο θεωρητικά είναι «υπαίτιο» για το ομώνυμο κβαντικό πεδίο που προσδίδει μάζα σε όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Χωρίς μάζα, το σύμπαν θα είχε μία πολύ διαφορετική μορφή από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς δεν θα υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες ή ακόμη μόρια και άτομα.
«Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», δήλωσε ο Ραλφ- Ντίτερ Χόαγιερ, γενικός διευθυντής του CERN, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του σύμπαντος.
«Εάν και όταν ένα νέο σωματίδιο ανακαλυφθεί, τα πειράματα ATLAS και CMS θα χρειαστούν χρόνο να επιβεβαιώσουν εάν αυτό είναι το επί μακρόν αναμενόμενο μποζόνιο Χιγκς, η τελευταία υπολειπόμενη συνιστώσα του Καθιερωμένου Προτύπου της σωματιδιακής φυσικής ή εάν αυτό είναι μια πιο εξωτική μορφή ενός μποζονίου που θα μπορούσε να ανοίξει την πύλη σε νέα φυσική» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση του CERN.
Η σημερινή ανακοίνωση στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό, όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο.
«Η υψηλή τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το πείραμα και η εκπαίδευση που αποκτήθηκε στη διαδρομή για αυτό τον μεγάλο στόχο είναι το πραγματικό κέρδος για την επιστήμη, την κοινωνία και την ίδια την ανθρωπότητα» είπε ο κ. Φλωράτος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα και συνεισφέρει 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου.

Πηγή: Newsit.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Η τυχόν επιβεβαίωση της ύπαρξης του ¨μποζονίου του Χιγκς ” είναι βέβαιο ότι θα επιλύσει μια σειρά από  σημαντικά προβλήματα στην προσπάθεια  επιβεβαίωσης της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.  Το ερώτημα είναι, θα προσφέρει απαντήσεις και στο μείζον ζήτημα της Ύπαρξης ή μη Ύπαρξης του Θεού; Και με ποιόν τρόπο; Τί λένε επ αυτού οι Θεολόγοι;

Ποιά είναι η γνώμη σας, φίλοι αναγνώστες;