Και έκτη αίσθηση στις γεύσεις…
Μια “έκτη αίσθηση” στη γεύση, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη, ανακάλυψαν οι αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας διεξοδικά τη γλώσσα.
Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει μόνο….τέσσερις βασικές γεύσεις: τη γλυκιά, την πικρή, την ξινή και την αλμυρή.
Το 2000 όμως εντοπίστηκαν ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση, η οποία ονομάστηκε ουμάμι (umami). Η συγκεκριμένη γεύση περιγράφεται ως πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που δίνει αίσθημα πληρότητας. Η νοστιμιά της οφείλεται στο όξινο γλουταμινικό νάτριο το οποίο προστίθεται στα τρόφιμα ως βελτιωτικό γεύσης.
Η νέα, λιπαρή γεύση Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, με επικεφαλής τις καθηγήτριες Νάντα Αμπουμράντ και Γιανίνα Πεπίνο εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια των λιπών. Η γευστική ευαισθησία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο- ίσως αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη. Ελπίδες για καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή αυτή θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν μετά από σειρά μελετών, 2 στους 10 έχει ενός είδους “γονιδιακή ευαισθησία” στην παχυσαρκία. Πιο αναλυτικά, όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, όσοι άνθρωποι διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα CD36 και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλους, είναι οκτώ φορές πιο ευαίσθητοι στην παρουσία του λίπους σε σχέση με όσους έχουν το μισό CD36.
Η ύπαρξη ή όχι του υποδοχέα εξαρτάται από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, που ρυθμίζει το CD36 και αυτό το γεγονός πιθανώς επηρεάζει -χωρίς οι άνθρωποι να το καταλαβαίνουν- τι είδους τροφές καταναλώνουν και σε ποιες ποσότητες. Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι όταν αυτά τροποποιούνταν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, τότε δεν έδειχναν πια προτίμηση στις λιπαρές τροφές. Μάλιστα τα ζώα που δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, δε μπορούν να χωνέψουν εύκολα το λίπος.
Σχόλια Facebook