Επικαιροποίηση του Μνημονίου ζητά η Αθήνα
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την επικαιροποίηση του Μνημονίου έτσι ώστε να γίνει δικαιότερο και λειτουργικότερο.
Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται “δίκαιη κατανομή των κονδυλίων”.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.
Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.
Διπλωματικός πανικός
Το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν από κοινού χθες στη Σύνοδο Κορυφής οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι προκάλεσαν διπλωματικό πανικό χθες βράδυ, με την άρνηση τους να υπογράψουν το προσχέδιο της συμφωνίας που προβλέπει μέτρα 130 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ενημέρωση από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι έγινε με δύο ώρες καθυστέρηση, καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και ενώ οι ηγέτες βρίσκονταν σε συμφωνία για την απόφαση, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι έκαναν πίσω, αρνούμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή της, εάν δεν έπαιρναν εγγυήσεις ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αμηχανία του Βαν Ρομπάι στη συνέντευξη Τύπου ήταν εμφανής και την κατάσταση κλήθηκε να σώσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά και την άρνηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δήλωση, η οποία ακύρωσε ακόμα την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε στα διεθνή ΜΜΕ.
Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που μίλησε στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας τη στάση της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στη Σύνοδο των 17», είπε λακωνικά ο γάλλος πρόεδρος, αδειάζοντας στην κυριολεξία των Βαν Ρομπάι, ο οποίος νωρίτερα είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός.
Σε πολιτικό επίπεδο οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαριά ήττα» της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε σε απομόνωση στη Σύνοδο Κορυφής και παράλληλη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και ανέλαβε το ρόλο του ρυθμιστή στις δραματικές διαβουλεύσεις.
Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι αποφασισμένος να τεντώσει το σκοινί μέχρι τέλους, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο για να διασωθεί η ιταλική οικονομία, αποφάσεις που αρνείται κατηγορηματικά να λάβει οριστικά το Βερολίνο.
Σε οικονομικό επίπεδο, το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του EFSF και του ESM προκειμένου να αγοραστούν Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά προκειμένου να εγγυηθούν τις δημοπρασίες.
Η χρηματοδότηση αυτή αναμένεται φτάσει στα 500 δισ. ευρώ μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του ESM το 2013, μείον τα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ζητήσει οι Ισπανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο οι δύο χώρες πριν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα βοήθεια από την ΕΕ, όπου θα υπόκεινται σε έλεγχο των συνθηκών της δημοσιονομικής τους πολιτικής.
Παράλληλα, υπάρχει και ο οδικός χάρτης από τους Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιουνκέρ και Ντράγκι για την οικονομική και τη νομισματική ένωση της Ευρώπης, η οποία ενδεχομένως να περιλάμβανεται στο προσχέδιο της συμφωνίας.
Οι ηγέτες αναμένουν μια ενδιάμεση αναφορά τον Οκτώβριο και το τελικό σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο των 17, όπου και αναμένεται σκληρό πόκερ ανάμεσα στους ισχυρούς της ευρωζώνης και μια πρωτοφανής σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.
Σχόλια Facebook