Μετά την Ισπανία σειρά πήρε η Κύπρος η οποία και αυτή υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Αναμένεται στην Κύπρο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο αφορά τους όρους, το ποσό που θα χρειαστεί καθώς και το ύψος του επιτοκίου.
Λίγο μετά τις 18:30 με ανακοίνωση το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου υπέβαλε αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.
Αυτούσια η ανακοίνωση του Προεδρικού
H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).
Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.
Είχε προηγηθεί το πρωί η επίσημη βοήθεια από την ΕΕ της Ισπανίας
Ενώ η Λευκωσία ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι ενημέρωσε σήμερα τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ), η εφημερίδα «Αλήθεια», σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Έτοιμο το Μνημόνιο για την Κύπρο», αναφέρει ότι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη προσχέδιο μνημονίου για δάνειο μέχρι 10 δισεκατ. ευρώ, με αυστηρούς όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Λευτέρη Αδειλίνη, η Κύπρος θα εισέλθει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) «με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θα καταγράφονται επακριβώς σε μνημόνιο συναντίληψης, ώστε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξυπηρέτηση του χρέους τους».
Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν σχολίασε η Λευκωσία, η γερμανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους του δανεισμού, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Κύπρος για να αρχίσει η ροή του χρήματος προς τα κρατικά ταμεία.
Καθίσταται σαφές, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ότι το μνημόνιο δεν θα αφορά μόνο χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και κονδύλια για την ευρύτερη οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, σαφές ότι παρά το μικρό σε σύγκριση με άλλες χώρες μέγεθος του δανεισμού, η Κύπρος θα τεθεί υπό την εποπτεία τρόικας, ανάλογης με αυτήν της Ελλάδος, αφού στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Λευκωσία θεωρούσε ότι, αν έχει στα χέρια της διακρατικό δάνειο, θα διαπραγματευόταν «με άλλον αέρα» τους όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Κατά την εκτίμηση της Λευκωσίας, έχοντας εξασφαλίσει διακρατικό δανεισμό από τη Ρωσία ή την Κίνα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορούν τη λήψη διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρων, όπως το συνταξιοδοτικό, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μέτρα για τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.
Οι 7 συστάσεις της Κομισιόν από πέρσι το καλοκαίρι περιλαμβάνονται ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», στο προσχέδιο μνημονίου που έχει καταρτισθεί. Δεν αποκλείεται, επίσης, να προστεθούν και άλλα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για το νοικοκύρεμα της κυπριακής οικονομίας και τη σταθερή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.
Πάντως, σημαίνουσα ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι η Ένωση δεν έχει στόχο να εξουδετερώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τον εταιρικό φόρο. Δεν το έπραξε άλλωστε ούτε στο μνημόνιο που καταρτίστηκε για την Ιρλανδία, σημείωσε η ίδια πηγή.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα “προς το παρόν” τέτοιο επίσημο αίτημα. Τελικά το αίτημα υποβλήθηκε το απόγευμα.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα. “Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες”, είπε εκπρόσωπός της — αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Πάντως μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές για ένα δάνειο από το Πεκίνο, και πρόσθεσε ότι η τελική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είχε επαφές στο Πεκίνο με την κινεζική κυβέρνηση για παροχή δανείου προς την Κύπρο, αλλά και για απευθείας επένδυση στην Λαϊκή Τράπεζα.
Ο κύριος Συλικιώτης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή.
Νωρίτερα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε “ΒΒ+” από “ΒΒΒ-“, με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο. Δείτε την σχετική είδηση
Η κυπριακή οικονομία βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει πως αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.
Επίσης, επισημαίνεται ότι με την εν λόγω απόφαση του οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης».
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.
Συμπληρώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία για την απόλυτη θωράκιση της υγιούς λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και για την περαιτέρω αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, εξάλλου, ότι η απόφαση του οίκου Fitch αντικατοπτρίζει τη σημαντική αύξηση κεφαλαίων που ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή.
Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr
Σχόλια Facebook