Η Ομογένεια και η Κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ώρα που η οργανωμένη ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με μηνύματά της προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τοποθετείται με πατριωτικό παλμό, διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας και με διεκδικητικούς στόχους στο πλευρό της νέας ελληνικής (πολυκομματικής) κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», υπάρχουν, δυστυχώς, ορισμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Νέα Υόρκη που μεμψιμοιρούν από ιδιοτέλεια. Mια ιδιοτέλεια που έχει διασπάσει και έχει οδηγήσει σε «αδράνεια» το δυναμικότερο και πολυανθρωπότερο κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού.

Η Οργανωμένη Ομογένεια, όπως, κατά ένα μέρος της, εκφράζεται σε θεσμικό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλία Τσεκερίδη, τον συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Περιφέρειας ΗΠΑ, κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο, τον πρόεδρο του Ελληνο-αμερικανού Εθνικού Συμβουλίου κ. Παύλο Κοτρότσιο και τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Πίτερ Παπανικολάου, προκρίνει  και ζητά την ενεργοποίηση των στενών δεσμών με τη γενέτειρα,  για «εποικοδομητική συνεργασία με σκοπό η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά».

Ο Συντονιστής ΣΑΕ Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος

Ομογενειακές θέσεις

Η ομογένεια,  όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα των προαναφερθέντων θεσμικών εκπροσώπων της που ελήφθησαν στην ελληνική Κυβέρνηση, στοχεύει:

1. «Στην ενότητα, αποφασιστικότητα και τόλμη, που θα φέρει ρίξεις με το παρελθόν, και θα οδηγήσει  την Ελλάδα σε μια καινούρια εποχή οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργικότητας».

2. «Να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί μία λύση ευνοϊκή για τα συμφέροντα του τόπου μας, που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, με ορατά αποτελέσματα και για το λαό της Ελλάδας. Η διασφάλιση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων, είναι άλλη μία σοβαρή παράμετρος…».

3. «Η Ομογένεια της Αμερικής, όπως και στο παρελθόν, είναι εδώ, έτοιμη για κάθε βοήθεια που θα της ζητηθεί από την Αθήνα, με σωστό προγραμματισμό και δράση που θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού Έθνους».

4. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες διχόνοιες. Ο Ελληνισμός στο σύνολό του, Ελλάδα, Κύπρος και Ομογένεια, πρέπει να δώσουν μαζί τη μάχη για οικονομική πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία και διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλίας Τσεκερίδης

Και άλλα θέματα

Στα θέματα αυτά, που επισημαίνουν οι φορείς, θα πρέπει, κατά την άποψη έγκυρων ομογενειακών πηγών, να προστεθούν και:

α) Η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων.

β) Η δημιουργία ή ενός ικανού, αποτελεσματικού και έγκυρου οργανισμού εκπροσώπησης της Ομογένειας, ή, έστω, η ριζική αναδιαμόρφωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η εκλογή ηγεσίας του.

γ) Η ρύθμιση ζητημάτων όπως είναι το φορολογικό, το στρατολογικό κ.α.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Παύλος Κοτρότσιος

Ζητούνται λύσεις

Η νέα υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση σ΄αυτά τα ζητήματα. Και να κλείσει τ΄αυτιά της σε «παράπονα» που διατυπώνονται από συγκεκριμένο ομογενειακό ΜΜΕ, για την απουσία από τους υπουργικούς θώκους «κάποιου ομογενή υπουργού». Ή στα όσα υποστήριξε περί «δυσφορίας» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη επειδή δεν μπήκε στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξήγητη παραμένει η κρυφή στόχευση του συγκεκριμένου εντύπου που «επέβαλε» την ανάδειξη σε κορυφαίο θέμα αστήρικτων ισχυρισμών γνωστής  για την –συνήθως-  ανθελληνική της τοποθέτηση βρετανικής εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό ο κ. Σαμαράς υπήρξε στόχος Ελλήνων επιχειρηματιών  που σκόπευαν στην (μετά από εκλογική αποτυχία!..) απομάκρυνσή του από την ηγεσία της ΝΔ ενώ δεν προβλέπεται να διατηρηθεί στην εξουσία περισσότερο από δύο χρόνια…

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Πίτερ Παπανικολάου

Ομογενής

Σε ό,τι  αφορά τη θέση της ομογένειας απέναντι στην νέα κυβέρνηση, αυτή δεν έχει να κάνει στο παραμικρό με την μη υπουργοποίηση «ομογενή». Άλλωστε σε πολλές –και στην απελθούσα Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου- είχαμε ομογενείς υπουργούς, η στάση των οποίων, απέναντι στην ομογένεια υπήρξε διαλυτική και προσβλητική.

Επομένως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, είναι οι πολιτικές. Και ως προς το τελευταίο, η πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη του γνωστού στην ομογένεια υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ΡΗΡ, είναι ελπιδοφόρος.  Για το θέμα της ψήφου των ομογενών ο κ. Υπουργός είπε στην ΡΗΡ: «…Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να φέρει και πάλι πρόταση νόμου για δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ομογενών από τον τόπο κατοικίας τους. Για να τεθεί ένα τέλος σε ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της Μεταπολίτευσης. Και να νιώθουν οι Έλληνες της διασποράς, πραγματικοί πολίτες της πατρίδας τους».

Ευτυχής Συγκυρία

Είναι ευτυχής συγκυρία που και στο άλλο συναρμόδιο Υπουργείο, των Εσωτερικών, Υπουργός είναι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ομοίως  ικανός πολιτικός, φίλα και αυτός προσκείμενος προς την ομογένεια και ο οποίος σε συνεργασία με τον κ. Αβραμόπουλο μπορούν να προωθήσουν –στην ώρα του- το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων, που αποτελεί πάγιο παλαιό αίτημα των Αποδήμων Ελλήνων.

 Και άλλα πρόσωπα

Άλλωστε, κοντά στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται ικανοί βουλευτές, με άριστη γνώση του ομογενειακού χώρου, όπως είναι ο βουλευτής Επικρατείας  κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, αλλά και ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, που θεωρείται βέβαιο ότι  θα συνδράμουν τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο σε ομογενιακής υφής θέματα.
Καθώς επίσης στην Ελλάδα διαβιούν και γνωστοί ομογενείς με πολιτική και διοικητική εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες , όπως ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, που επίσης, εάν του ζητηθεί, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί, όπως έχει κάνει για δεκαετίες σε θέματα που βοηθούν τη γενέτειτα. Επίσης η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, παγκόσμιος Γραμματέας του ΣΑΕ, αλλά και άλλοι ομογενείς, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού.
 Ευτυχώς, εν συγκρίσει με το καλό που μπορούν να κάνουν στη γενέτειρα και στη σωτηρία της πατρίδος που επιβάλλεται, όλοι οι προαναφερθέντες, η επιρροή του συγκεκριμένου έντυπου είναι μηδαμινή.

*Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από παλιαότερη παρέλαση στη Νέα Υόρκη. Ως πηγή φέρεται το axortagos.gr ενώ έχει χειρόγραφη υπογραφή Ilias Kets N.Y.

Σχόλια Facebook

Website Comments

  1. Ν.Μιχαηλίδης
    Απάντηση

    Με λύπη μου βλέπω να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επίσημων ομογενών μας σαυτή την πολύ δύσκολη για την γενέτειρα στιγμή. Κατά την γνώμη μου οι Ομογενειακές μας οργανώσεις θα πρέπει να προβάλλουν το πάγιο αίτημα της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου ώστε να αποτραπεί μελλοντικά να ψηφίζουν αλλογενείς λαθρομετανάστες και να αλλοιωθεί το ελληνοχριστιανικό φρόνημα της Χώρας. Παράλληλα όλοι οι Ελληνες να απαιτήσουν η Πολιτεία να τηρεί την ίδια διαδικασία για τους μετανάστες που τηρούν οι ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του πληθυσμού.Παράλληλα οι ομογενειακές οργανώσεις μας να ασκήσουν πίεση στις αεροπορικές εταιρείες του τόπου μονίμου διαμονής τους να μην απομονώσουν συγκοινωνιακά την Ελλάδα -όπως επιχειρείται να γίνει- και εμπρακτα να αυξήσουν τα ταξίδια τους στην γενέτειρα.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαθέτουμε την ωραιότερη πατρίδα του κόσμου με την μοναδική πολιτιστική και ελληνοχριστιανική παράδοση. Αξίζει ο τόπος αυτός από όλους να υποστηριχθεί.

Σχολιάστε