Ζητούν επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
H αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα άρθρο του Γενικού Δ/ντη Έκδοσης της εφημερίδας Μουράτ Γιετκίν με τίτλο « Turkey’s Greeks urge seminary opening” .
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα Κων/λης καλεί την Άγκυρα να προχωρήσει στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την νομική οδό ζητώντας είτε ατομικά είτε συλλογικά από την κυβέρνηση να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουν το ζήτημα αυτό, ως ζήτημα σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας , όμως έπειτα από την «Ε/κ προεδρία» την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Στην συνέχεια αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στους πολιτικούς λόγους που συνδέονται με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης είπε:
« Πληρώνουμε το τίμημα της Κύπρου καθώς και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, αδικοπραγίες κατά των μουσουλμάνων στην Δυτική Θράκη , στην Ελλάδα. (Σ.σ. ΡΗΡ: εντελώς αναληθής ο ισχυρισμός συτός του κ. Γιετκιν) Τώρα, ο π/θ Ερντογάν κάνει αναφορά για το τζαμί στην Αθήνα. (Σ.σ.ΡΗΡ το θέμα βρίσκεται σε διευθέτηση) Δεν έχω καμία αντίρρηση για αυτό , αλλά δεν έχω και καμία αρμοδιότητα επ’ αυτού του θέματος». Επίσης, υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις του π/θ Ερντογάν καθώς και Υπουργών των κυβερνήσεων ΑΚΡ την τελευταία δεκαετία, ο κ Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η υπομονή τους «έχει ήδη εξαντληθεί» καθώς σύντομα δεν θα υπάρχουν ελληνορθόδοξοι ιερείς γεννημένοι στην Τουρκία για να κρατήσουν ζωντανές τις εκκλησίες,.
« Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι η κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επέτρεπαν να συμβεί αυτό (επαναλειτουργία Σχολής). Αλλά τώρα δεν υπάρχουν ορατές αντιδράσεις στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Στο δείπνο που είχα με τον κ Κιλιτσντάρογλου, , ο ηγέτης του κόμματος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP, όχι μόνο αποδέχθηκε τις παρελθούσες αδικίες του κόμματος του κατά την εποχή μονοκομματικής κυβέρνησης( μέχρι το 1950) , αλλά υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Φυσικά προτιμούμε το CHP να υψώσει επίσης την φωνή του για αυτό το θέμα, ωστόσο ( η υπόσχεση Κιλιτσνταρογλου) αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το CHP δεν θα αντιταχθεί σε αυτό το ζήτημα»
Σχόλια Facebook