Αμερικανικές “πλάτες” για επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ με δηλώσεις της από τη σύνοδο των G20 στο Μεξικό περί στήριξης των συζητήσεων για αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Μέρκελ. Όπως αναφέρει το euro2day.gr, η Lael Brainard, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για θέματα Διεθνών Σχέσεων, ουσιαστικά έβαλε ”πλάτες” στο να ανοίξουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.Οι δηλώσεις της εκθέτουν την Μέρκελ που από το Μεξικό επανέλαβε ενοχλημένη πως δεν δέχεται οποιαδήποτε χαλάρωση του Ελληνικού προγράμματος.
Χωρίς να χρησιμοποιήσει την ”απαγορευμένη”, από την Μέρκελ, λέξη ”επαναδιαπραγμάτευση, η αμερικανίδα υφυπουργός ουσιαστικά ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. ”Πάντα στα προγράμματα σταθερότητας υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται να δώσουμε παραπάνω χρόνο, αναγνωρίζοντας πως τα οικονομικά αποτελέσματα δεν βγήκαν ακριβώς όπως τα προβλέπαμε αρχικά. Υπάρχει ικανό περιθώριο και για τις δυο πλευρές να ξανακαθίσουν στο τραπέζι, αναγνωρίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται σε πιο δύσκολη κατάσταση.Οι βασικές μεταρρυθμίσεις θα είναι σημαντικές, όμως υπάρχει και μια χρονική διάσταση και μια διάσταση αναγνώρισης ότι η ανάπτυξη ήταν ισχνότερη του αναμενόμενου ”.
Μάλιστα η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ φτάνει στο σημείο να δικαιολογήσει την Ελλάδα, δηλώνοντας πως όλα ”κόλλησαν” λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. ”Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ αναγνώριση ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί εδώ και αρκετό καιρό, εν μέρει διότι είχαν μια παρατεταμένη πολιτική διαδικασία και δεν έχουν κυβέρνηση.Η Ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να κινηθεί προς τα εμπρός για αυτήν την περίοδο κατά την οποία δεν μπορούσε να υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης, και να βρει έναν τρόπο για να προχωρήσει ο οποίος θα συνάδει με τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις”.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι η υπεύθυνη ηγεσία των ΗΠΑ ενδιαφέρεται και συμπαρίσταται την Ελλάδα,όταν το ΔΝΤ-ελεγχεται κυρίως από τις ΗΠΑ- με τις όχι τόσο επιτυχημένες επεμβάσεις του ευθύνεται για καταστάσεις που βλάπτουν τους λαούς. Αλλωστε οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και οι ελληνικής καταγωγής ψηφοφόροι δεν αποτελούν αμελητέο μέγεθος.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγων που δικαιολογεί την θετική στάση της ηγεσίας των ΗΠΑ. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης ώστε να μειωθεί η σχέση 1,47/1 δολλαρίου-ευρώ,όπως είχε διαμορφωθεί. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενίσχυση του δολλαρίου,που ευνοεί ΗΠΑ λόγω εκλογών και Ευρωζώνη λόγω εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Στο σχέδιο όμως της παγκόσμιας επίθεσης στον αδύναμο κρίκο δεν είχε αντιμετωπισθεί -κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί οικονομία και κοινωνία βάσει σχεδίου- η οικονομική εξουθένωση μιας Χώρας με ουσιαστική συμβολή στον β΄παγκόσμιο πόλεμο,αντίσταση επώδυνη κατά του κομμουνισμού και μοναδική πολιτιστική ιστορία.Ετσι φαίνεται να σημειώνεται μια σημαντική στροφή αποκατάστασης της συμπεριφοράς τόσο της αμερικανικής όσο και της ευρωπαϊκης πλευράς.