Η Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της βίας και των απειλών
Η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, αναφέροντας ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Σε επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μνημόσυνο Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου1821 και των πεσόντων της Μανσούρας το 1964, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση”, προσθέτοντας πως με το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών ”επιδιώκεται το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας και η αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος».
Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε, δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.
“Επιδιώκουμε τη λύση,εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό» σημείωσε και παράλληλα ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.Αυτό να μην το περιμένει κανείς. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία».
Ο Υπουργός Αμυνας συνεχίζοντας είπε ότι «αυτή την περίοδο, με αφορμή την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τουρκία και πάλιν εκτρέπεται. Απειλεί,προκαλεί, παρανομεί, συμπεριφέρεται με θράσος και αλαζονεία και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Η στάση της είναι απαράδεκτη. Και σαν τέτοια απορρίπτεται από τους ευρωπαίους εταίρους και δημιουργεί αρνητικό και ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα εναντίον της».
Τόνισε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επηρεάζεται και σημείωσε ότι «εμείς θα ασκήσουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με υπευθυνότητα και σύνεση και θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».
Αν η Τουρκία, είπε, δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Κύπρο, το πρόβλημα θα είναι της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες.
«Είναι καιρός η Τουρκία να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Η κατοχή, ο εποικισμός, ο επεκτατισμός και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων είναι βαθύς αναχρονισμός και συγκρούονται μετωπικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο ΥΠΑΜ, και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την πολιτική της βίας και των απειλών και να συνεργαστεί ουσιαστικά να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα».
Είπε ακόμα ότι μέσα σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες ”εμείς θα συνεχίσουμε ν’αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης”.
Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα και είπε ότι «δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε ατελείωτες αντιδικίες και ασταμάτητες αντιπαραθέσεις. Οι σύγχρονες κοινωνίες προχωρούνε μπροστά μέσα από το διάλογο, τη σύνθεση, τη συναίνεση, ανέφερε.
Αναφέρθηκε τέλος στους ήρωες της Μανσούρας και της Τηλλυρίας και είπε ότι πέθαναν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Σχετικά με τα θέματα της Κληρονομηθείσας Διάταξης, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση Προγράμματος «Υγείας για Ανάπτυξη», για την περίοδο 2014-2020,στην πρόταση απόφασης για σοβαρές διασυνοριακές απειλές υγείας, στην πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Κλινικές, στην πρόταση Οδηγίας σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης και η συμπερίληψή τους στα εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας και στις προτάσεις Οδηγίας για Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και κατάργησης της πρότασης Οδηγίας για «invitrodiagnosticιατροτεχνολογικά προϊόντα».
Σε σχέση με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ο κ. Μαλάς είπε πως το Υπουργείο του, «εστιάζοντας στο γεγονός ότι η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί μία πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπινων οργάνων για σκοπούς μεταμόσχευσης στην Ευρώπη, στοχεύει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, στην ανάδειξη του θέματος της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων σε κοινοτικό επίπεδο, κυρίως μέσω της πρόσκλησης για συντονισμένες ενέργειες στον τομέα αυτό».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή»,είπε, «για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις στον τομέα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων στην ΕΕ, προβαίνει σε ενέργειες για θέσπιση μηχανισμού για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Για το σκοπό αυτό, προωθήθηκε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και σχετικό σχέδιο δράσης για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων για την περίοδο 2009-2015. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012».
Για τις σοβαρές Διασυνοριακές Απειλές κατά της Υγείας, είπε ότι «το θέμα της αντιμετώπισης των σοβαρών απειλών υγείας σε διασυνοριακή βάση αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα καίρια ζητήματα τόσο των κρατών μελών όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η εμπειρία και τα διδάγματα προηγούμενων ετών όπως στην περίπτωση της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1 και στο πιο πρόσφατο παράδειγμα της επιδημίας E-coli,αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ικανότητας και της ανάπτυξης των αναγκαίων μηχανισμών συνεργασίας ώστε να καλύπτονται όλοι οι τύποι σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας και την αναγκαιότητα συμπερίληψης των πτυχών της πρόληψης και της επικοινωνίας». Αναφορικά με την Υγιή Γήρανση κατά τη διάρκεια του Κύκλου Ζωής, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το θέμα αυτό απασχόλησε και προηγούμενες Προεδρίες επιτυγχάνοντας σειρά αποτελεσμάτων και διαπιστώσεων,μία εκ των οποίων αποδεικνύει την άμεση σχέση της προώθησης της υγείας από την παιδική ηλικία για υγιή γήρανση.
Στο μεταξύ, ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ή/και επηρεάζουν σήμερα την παροχή φροντίδας υγείας στις χώρες της ΕΕ, έχει προγραμματίσει δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην ανίχνευση και την αναπαραγωγή«βέλτιστων πρακτικών» οι οποίες έχουν αποδειχθεί ως καινοτόμες προσεγγίσεις παροχής ποιοτικής φροντίδας υγείας με χαμηλό κόστος.
Σχόλια Facebook