Σε εξέλιξη το 28ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον
Με ομιλίες του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ηγετών μεγάλων οργανισμών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και παροικιών του Καναδά και της Βρετανίας, ξεκίνησαν την χθες Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα οι εργασίες του 28ου συνεδρίου της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας για την Ελλάδα και την Κύπρο (συνέδριο ΠΣΕΚΑ.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλπ Κρίστοφερ, στο βήμα.
Το απόγευμα οι πλέον των 100αντιπρόσωποι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την Ελλάδα,από τον Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τους πρέσβεις στην Ουάσιγκτον Παύλο Αναστασιάδη και στον ΟΗΕ Νίκο Αιμιλίου και τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Βασίλη Κασκαρέλη, τον οποίο το συνέδριο τίμησε για τη μακρά του υπηρεσία στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία και τον Ελληνισμό.
Το συνέδριο επίσης έδωσε τιμητική διάκριση στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπιμ, την οποία παρέλαβε η Διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο προέρχεται από τον εποικισμό», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημερώνοντας τους αντιπροσώπους για τα δύο ψηφίσματα που προωθούνται στη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ και που εστιάζονται τόσο στο ζήτημα των εποίκων, όσο και των τουρκικών απειλών σε βάρος της Δημοκρατίας, με στόχο να την αποτρέψει από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική της ζώνη. Το ψήφισμα συγκηδεμονεύουν οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης και Ελιοτ Ενγκελ.
Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο που λαμβάνει χώρα το συνέδριο, σε έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και κάλεσε όλους να μην απογοητεύονται που για 38 χρόνια ούτε ένας πρόσφυγας επέτρεψε στο σπίτι του και ούτε μία ίντσα γης δεν επιστράφηκε.
Χωρίς αυτό που κάνουμε, η Κύπρος δεν θα μπορούσε ακόμη να αντιστέκεται, ούτε να γίνει μέλος της Ε.Ε.», σημείωσε,προσθέτοντας πως όλα αυτά τα χρόνια παραμένουμε ενωμένοι και εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό.
Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην ουάσιγκτον κ. Βασ. Κασκαρέλης.
Ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Αντι Μανάτος, ανέφερε ότι χάρη στις προσπάθειες της ηγεσίας της κοινότητας στην Ουάσιγκτον και των συνεδρίων, τα μέλη του Κογκρέσου υποχρεούνται να τηρούνται ενήμεροι για την Κύπρο και τα ελληνικά εθνικά θέματα.
Ο κ. Μάνατος μίλησε για ένταση των παρεμβάσεων του τουρκικού λόμπι που ξοδεύει πολλά χρήματα, οργανώνει επισκέψεις πολυμελών αντιπροσωπειών πολιτικών στην Αγκυρα και προσφέρουν μεγάλες εισφορές σε πολιτικούς.
«Χωρίς την εδώ παρουσία σας όλα αυτά τα χρόνια η Κύπρος θα ήταν σε δυσχερέστατη θέση», ανέφερε.
Ο κ. Μάνατος έδωσε και ορισμένες εξηγήσεις που σχετίζονται με το πρόβλημα που προκάλεσε η επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγο, λέγοντας ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανησύχησε το ίδιο με μας και θα διασφαλίσει στο μέλλον πριν γίνονται τέτοιες κινήσεις να έρχεται σε συνεννόηση με την ηγεσία της κοινότητας».
Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης, τόνισε την ενότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στο Κυπριακό και τα εθνικά θέματα.
«Κάποιοι προσπαθούν να βάλλουν το Κυπριακό σαν τη σκόνη κάτω από το χαλί. Το έγκλημα που συνεχίζεται να συντελείται στην Κύπρου δεν είναι από αυτά που παραγράφονται».
Και ο κ. Λαρυγγάκης αναφέρθηκε στην ένταση της προπαγανδιστικής δραστηριότητας του τουρκικού λόμπι που αγγίζει κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στο ζήτημα της παρουσίας των Τουρκικών Αερογραμμών σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Για την ελληνοαμερικανική κοινότητα υπογράμμισε την ανάγκη να δραστηριοποιείται τοπικά, διατηρώντας στενή επαφή με τους βουλευτές και γερουσιαστές.
Ο συντονιστής ΗΠΑ του ΣΑΕ,Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αφού χαρακτήρισε το Κυπριακό σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα, εξήρε το ρόλο των οργανισμών της ηγεσίας της κοινότητας στην προώθηση όλων των εθνικών θεμάτων. Ο κ. Σπυρόπουλος εξήρε τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών όλων των οργανισμών που προωθούν τα εθνικά θέματα στην Ουάσιγκτον ώστε η φωνή μας να είναι δυνατή και οι προσπάθειες αποτελεσματικές.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, υπογράμμισε πως για να επιτύχουν οι στόχοι μας απαιτείται το μήνυμά μας να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο και όλοι μαζί ενωμένοι.
Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Κυπριακής Ομοσπονδίας με την ΠΣΕΚΑ, καθώς και στους στόχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Πρέπει να κατορθώσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μας και να δραστηριοποιηθούμε στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων με χρήματα και ψήφους. Εμπλακείτε, δραστηριοποιηθείτε και ας ελπίσουμε ότι θα κατορθώσουμε να κάνουμε τη διαφορά για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Πανμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Κώστας Χατζηστεφανίδης, εξέφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης στις προσπάθειες των Κυπρίων να απαλλαγούν από την 38χρονη κατοχή και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μακεδονικών οργανώσεων της Αμερικής, σε συνεργασία με μέλη του Κογκρέσου για την προώθηση ψηφισμάτων. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί παρά την κινητοποίηση του λόμπι των Σκοπίων και της μεγάλης βοήθειας που έλαβε από το τουρκικό λόμπι, οι προσπάθειές τους εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, απέτυχαν.
Στις δραστηριότητες των οργανισμών τους αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος του Lobby for Cyprus της Αγγλίας,Γιώργος Χριστοφόρου, των Κυπρίων της Φλόριδας Πίτερ Θεοφάνους, του Ντιτρόιτ Βασίλειος Σάιμον και ο πρόεδρος του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου,Γιώργος Ντόβελος.
Ο Νίκος Μουγιάρης, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, εξήγησε τη λειτουργία του νεοσύστατου οργανισμού, που ξεκίνησε από το Σικάγο και έχει στόχο να εξαπλωθεί σ’ όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Απώτερος στόχος είναι για κάθε μέλος της Βουλής και της Γερουσίας να αντιστοιχούν δύο μέλη του οργανισμού τα οποία θα διατηρούν μαζί του προσωπική σχέση, θα τον ενημερώνουν τακτικά το κυπριακό και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα και θα ενισχύουν οικονομικά εκστρατείες φιλικών πολιτικών. Αναφέρθηκε επίσης στους σύγχρονους τρόπους δικτύωσης με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων του διαδικτύου.
Παράλληλα ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας επιτροπής πολιτικής δράσης που θα κάνει λόμπι.
Στο γεύμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του συνεδρίου τιμήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ.
Αποδεχόμενος το Βραβείο με εμφανή συγκίνηση, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε στη σύντομη ομιλία του ότι έχει γι’ αυτόν ιδιαίτερη αξία, διότι προσφέρεται από καρδιάς και προέρχεται από άτομα που είχε το προνόμιο να συνεργαστεί μαζί τους για πολλά χρόνια και να συνάψει βαθείς και στενούς δεσμούς φιλίας.
Αφού αναφέρθηκε στη μακρά διπλωματική του πορεία και τις αξίες που πάντα τη διέκρινε – την ειλικρίνεια,την εντιμότητα και τον πραγματισμό – ο Πρέσβης της Ελλάδος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη να πραγματοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, ώστε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα και να καταστήσει το σύστημα λειτουργικό. Η Ελλάδα, είπε, για να προστατέψει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα της Κύπρου, για να αλλάξει την αρνητική της εικόνα, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ώστε να έχει εκ νέου ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στo ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντάνιελ Σμίθ.
Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνο-αμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα την κυπριακή για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια στην αποστολή του και συνεχάρη τον ομόλογό του Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα κ. Dan Smith, ο οποίος τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο.
Στο χαιρετισμό του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, που διάβασε η Διευθύντρια Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Καθλίν Αλεγκρόν, ο κ. Σμιθ στάθηκε αποκλειστικά στην κατάσταση στην Ελλάδα.
“Περνάνε δύσκολες στιγμές οι Ελληνες, όμως έχουν ξεπεράσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στο παρελθόν. Με έχει εντυπωσιάσει το θάρρος κι η αποφασιστικότητα των Ελλήνων κι έχω μεταβιβάσει σ’ αυτούς την ελπίδα μας ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με ισχυρότερη και πιο δυναμική οικονομία».
Αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, κατέληξε, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της, της ζωτικότητα και ευρηματικότητα του ελληνικού λαού».
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριδας, Κώστας Μπιλιράκης, μίλησε για το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε από κοινού με το Δημοκρατικό Ελιοτ Ενγκελ, για το Κυπριακό και κάλεσε την κοινότητα να επικοινωνήσει με τους αντιπροσώπους της στο Κογκρέσο για να υπάρξει μεγάλη υποστήριξη. Πρόβλεψε πάντως σκληρή αντίδραση από το τουρκικό λόμπι.
Μιλώντας στους αντιπροσώπους ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης είπε πως μόνο μία ενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρος μπορεί να εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ για την περιοχή. Κάλεσε επίσης τους αντιπροσώπους να συνεχίσουν και να υπερδιπλασιάσουν τις προσπάθειές τους κι ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου να ασκήσουν πιέσεις στους υποψηφίους.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, υπογράμμισε τη σημασία της διεξαγωγής του συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, για την υπόθεση της Κύπρου. Αναφέρθηκε στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες.
«Ασχετα ποιος είναι ο συνομιλητής απέναντί μας, η τουρκοκυπριακή πλευρά δρα βάσει των οδηγιών της Αγκυρας».
Ανέφερε ότι η ρίζα των δυσκολιών είναι οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες που ασπάζονται οι δύο πλευρές,με την τουρκική να προωθεί δύο χωριστές οντότητες με χαρακτηριστικά ανεξαρτήτων κρατών.
Σχετικά με την επίδραση των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων, είπε πως δημιουργούν κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ.
Στο συνέδριο προβλήθηκε ντοκιμαντέρ παραγωγής των κατεχομένων δήμων της Κύπρου, με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Τουρκία και ακολούθησαν ομιλίες, του δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, της Κερύνειας Γλαύκου Καριόλου και Λευκονοίκου Μιχάλη Πήλικου. Μίλησε επίσης η δημοτικής σύμβουλος Μόρφου, Ουρανία Πελετιέ.
Το βράδυ, τους συνέδρους δεξιώθηκε στην πρεσβεία της Κύπρου ο Πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης.
Χαιρέτισαν –μεταξύ άλλων – ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, που παρά τα 90 χρόνια υποσχέθηκε να μην καταθέσουμε τα όπλα και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής,Τζον Σαρμπάνης, εξήρε τη συμβολή του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην προώθηση του κυπριακού και των υπολοίπων εθνικών θεμάτων και συνέστησε υπομονή και επιμονή.
«Θα υπάρξουν στιγμές που θα παρουσιαστεί ευκαιρία. Τότε όμως να πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αδράξουμε».
Η σημερινή μέρα (Πέμπτη) περιλαμβάνει συναντήσεις στο Κογκρέσο με επιφανή στελέχη σημαντικών επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχόλια Facebook