Σεμινάριο στην Αθήνα για τα φορολογικά των Αποδήμων Ελλήνων
Του Χρήστου Αθηναίου
“Την ανάγκη υιοθέτησης μιας δικαιότερης και σταθερής φορολογικής πολιτικής για τους Έλληνες του Εξωτερικού από το Ελληνικό Κράτος ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών”, επεσήμανε η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ, μιλώντας στο Φορολογικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Νομική Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η κυρία Σαραντοπούλου κάνει αναφορά στην γενικότερη οικονομική κατάσταση της γενέτειρας και τις σχέσεις με τον Απόδημο ελληνισμό.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σεμιναρίου ανήκει στον κ. Ορέστη Εμμ. Σεϊμένη, Καθηγητή στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την στήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και αφορούσε ζητήματα φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, συνταξιοδοτικά και άλλα συναφή θέματα.
Στο σεμινάριο ο καθηγητής ανέπτυξε και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους των φοροτεχνικών που άπτονται της φορολόγησης ομογενών κατόχων ακινήτων στην Ελλάδα, στη φορολογία εισοδήματος που αποκτούν οι Απόδημοι είτε από ενοικιάσεις ακινήτων είτε από άλλη αιτία, στην Ελλάδα και που υπόκειται σε φορολογία από το πρώτο ευρώ!
Περιέγραψε, ακόμη, όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες στη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων Αποδήμων Ελλήνων, αλλά αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν Έλληνες που αποκτούν συνάλλαγμα στο εξωτερικό ή διατηρούν ακίνητα στην αλλοδαπή.
Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο κ. Σεϊμένης πρόσφατα κυκλοφόρησε βιβλίο-τόμο που αφορά ακριβώς στα φορολογικά των Αποδήμων Ελλήνων σε σχέση με περιουσία τους στη γενέτειρα.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν πολλοί λογιστές, φοροτεχνικοί και φοιτητές, η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εκ μέρους του Συμβουλίου Άπόδημου Ελληνισμού, καθώς και έλλοι επίσημοι.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Δελτίο Τύπου της Γραμματέως ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου αναφέρονται και τα ακόλουθα:
Στην ομιλία της η κυρία Σαραντοπούλου μετέφερε τις ευχές του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη και των μελών του προεδρείου. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ομογενείς ώστε να έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν δημιουργώντας, έτσι, και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. «Αυτό θα συμβάλει και στην δημιουργία πρόσθετου ενδιαφέροντος εκ μέρους των παιδιών των ομογενών για τη γενέτειρα των γονιών τους. Και αυτά, με την σειρά τους, θα προτρέπουν τους ξένους φίλους τους να επισκεφθούν την Ελλάδα, δημιουργώντας, έτσι, ένα νέο ρεύμα Φιλελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να αγκαλιάσει τα παιδιά της, τους Ομογενείς. Εμείς, θα είμαστε στο πλευρό της, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε μία πολύ δύσκολη πορεία».
Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου τόνισε ακόμη ότι η γνώση της επίλυσης σημαντικών περιουσιακών και φορολογικών ζητημάτων είναι ένα αξιόλογο βήμα στην ενημέρωση των Ελλήνων του Εξωτερικού που ήδη κατέχουν περιουσία στην Ελλάδα, ενώ διευκολύνει και όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία να το πράξουν, γνωρίζοντας πλέον επακριβώς τις διαδικασίες, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν. «Οι συναισθηματικοί δεσμοί, είπε, κρατούν τους Ομογενείς κοντά στην Πατρίδα και λειτουργούν ως οδηγός στην απόφασή τους να επενδύσουν τις οικονομίες τους στην γενέτειρα είτε αγοράζοντας ακίνητη περιουσία, είτε συντηρώντας εκείνη που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ομογενείς, που αποτελούν πλέον ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη, συμμετέχουν σε φιλανθρωπικά έργα, νοσοκομεία, εκκλησίες, κοινωφελή ιδρύματα κλπ.»
Η κα Σαραντοπούλου αναφέρθηκε και στην έκδοση με τον τίτλο «Πλήρης Οδηγός» του κ. Ορέστη Σεϊμένη με την συμβολή των κ.κ. Α. Καρποντίνη και Σ. Τζωρτζόπουλου, Επόπτες Ελέγχου της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τον ένα αξιόλογο έργο προς όφελος της Ομογένειας. «Είναι, είπε, ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε Έλληνα του εξωτερικού. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως το Σεμινάριο και η έκδοση εμπεριστατωμένου φορολογικού οδηγού, είναι προς όφελος της Ομογένειας και είμαι βέβαιη οτι θα εκτιμηθεί απο τον απανταχού Ελληνισμό», κατέληξε η Γραμματέας του ΣΑΕ.
Σχόλια Facebook