Αποχωρήσεις και σχέδια έκτακτης ανάγκης από ξένες εταιρείες
Άρον άρον φαίνεται ότι φεύγουν οι ξένες εταιρείες από την Ελλάδα, προκειμένου να προλάβουν μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, σειρά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τις τελευταίες δεκαετίες, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους φοβούμενες τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Grexit. (Σημείωση Panhelleic Post: Σε περίπτωση εκλογικής νίκης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας).
Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Coface, θυγατρική της επενδυτικής τράπεζας Natixis, ανακοίνωσε ότι σταματά τις εγγραφές νέων ασφαλιστικών συμβολαίων για εξαγωγές προς την Ελλάδα, καθώς δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανακτήσει τις πληρωμές από Έλληνες εισαγωγείς.
Την ίδια ημέρα και η Euler Hermes, η μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης εμπορίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την κάλυψη για τα φορτία που εισάγονται στην Ελλάδα φοβούμενη την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Για άλλες όμως χώρες ανοίξανε… τα φτερά τους και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου η Singapore Airlines, η οποία δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα για περίπου 40 χρόνια. Λίγες μέρες νωρίτερα η αμερικανική Delta γνωστοποίησε πως από το φθινόπωρο θα διακόψει τα δρομολόγια Αθήνα- Νέα Υόρκη, ενώ σε αντίστοιχη απόφαση κατέληξε και η Ryanair η οποία από τις 2 Οκτωβρίου αναστέλλει όλα της δρομολόγια προς Κω και Ρόδο.
Επίσης, η British Airways ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου προς τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου 2012, ενώ η TAP Air Portugal ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου της από Αθήνα για Λισαβόνα στις 28 Οκτωβρίου 2012 που εκτελεί 3 φορές την εβδομάδα.
Σε ετοιμότητα για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ
Την ώρα που μεγάλες πολυεθνικές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά, άλλες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, γίνεται αναφορά στην βρετανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Dixons που έχει 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας, «ο σχεδιασμός μπορεί να φανεί ως κινδυνολογία, αλλά είναι καλό να είναι κανείς προετοιμασμένος». Η Dixons είναι η νούμερο 2 ευρωπαϊκή εταιρεία στην εμπορία ηλεκτρονικών ειδών και στη χώρα μας συνεργάζεται με την εταιρεία «Κωτσόβολος».
Ο Διευθυντής της εταιρεία Dixons, James, λέει ότι η εταιρεία έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης να κλείσει το προσεχές χρονικό διάστημα τα 69 καταστήματα που της ανήκουν εξ’ ολοκλήρου και τα 29 που λειτουργούν με franchise, για να προστατευτεί από την απειλή οποιασδήποτε πολιτικής αναταραχής και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στη νέα δραχμή.
Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι και η BMW είναι ήδη προετοιμασμένη για το χειρότερο, βλέποντας μόλις το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων της να μην πηγαίνουν καλά και το ετήσιο κέρδος από την Ελλάδα να έχει μειωθεί περισσότερο από 75%.
Παράλληλα, η εταιρεία Vodafone είναι έτοιμη για άτακτη αποχώρηση αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, ενώ σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι και η χρηματιστηριακή Newedge, αναμένεται να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά.
Τέλος, η HSBC έχει ήδη προετοιμάσει τη λειτουργία των συστημάτων της και στα 15 καταστήματα που έχει στην Ελλάδα, να περάσουν στη δραχμή, σε περίπτωση που η χώρα μας φύγει από το ευρώ.Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Ίαν ΜακΚέιν «έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα ΙΤ» ενώ και το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί επάνω στη λειτουργία αυτών.
Αγγελική Κιλιντζόγλου
ΠΗΓΗ: moneypost.gr
Σχόλια Facebook