Οι Παμμακεδονικές ξεσηκώνονται κατά των θέσεων Τσίπρα για σύνθετη ονομασία

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κάθετα και κατηγορηματικά αρνητική είναι η θέση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων σε όλο τον κόσμο αναφορικά με τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ότι εάν εκλεγεί, θα επιδιώξει λύση του Σκοπιανού, αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. (https://www.panhellenicpost.com/archives/8581)

Αναλύοντας τους άξονες του Κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που εξέλθει νικητής από τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε, αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ότι θα επιδιώξει να συνάψει μορατόριουμ με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και, αφετέρου, για το Σκοπιανό, δήλωσε:

«Θα επιδιώξουμε λύση κοινά αποδεκτή μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Θα προτείνουμε σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις, με Γεωγραφικό προσδιορισμό» είπε.

Μόλις έγινε γνωστή δήλωση αυτή, η Παμμακεδονική Αμερικής, που πριν λίγα εικοσιτετράωρα ολοκλήρωσε τις εργασίες του Συνεδρίου της (26 και 27 Μαϊου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας, όπου επανεκλέχθηκε το ίδιο Προεδρείο με Ύπατο Πρόεδρο τον κ.  Κώστα Ηατζηστεφανίδη ) αντέδρασε άμεσα.

Σε δήλωσή της προς την Panhellenic Post  η πρώην Ύπατος Πρόεδρος κα Νίνα Περοπούλου τόνισε ότι «οι Μακεδόνες σε όλο τον κόσμο εναντιωνόμαστε σε μια τέτοια εξέλιξη. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτά είναι και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας.»

Αντίθετη δήλωσε και η επίσης πρώην Ύπατος πρόεδρος κα Νίνα Γκατζούλη. Μιλώντας στην «Panhellenic Post” υποστήριξε ότι  «ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε τον επιθετικό προσδιορισμό Μακεδονία για τα  Σκόπια, είτε λάβει Γεωγραφική είτε οποιαδήποτε άλλη έννοια».

Κρις Σπύρου:

Ο γνωστός ελληνοαμερικανός και εκ των πλέον δραστήριων Αμερικανών πολιτικών, ο κ. Κρις Σπύρου, πρώην Πολιτειακός Βουλευτής και π. Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσαιρ, που έδωσε επικούς αγώνες για να μην αναγνωριστεί κράτος της Νοτιοσλαβίας με όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, μιλώντας για το θέμα στην “Panhellenic Post” τόνισε:

«Εγώ πάντα έλεγα -και το είπα πρώτη φορά το 1993 όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στα Ηνωμένα Έθνη να αναγνωρίσει τη Νοτιοσλαβία ως νέο κράτος με όνομα που περιείχε τον όρο Μακεδονία- ότι το πρόβλημα του θέματος της Μακεδονίας δεν ήταν ποτέ οι Σκοπιανοί. Το πρόβλημα ήταν πάντα οι… «ντοπιανοί»!

Τίποτα δεν έχει, από τότε, αλλάξει. Οι σημερινοί «ντοπιανοί» επικυρώνουν τους «ντοπιανούς» του τότε.  Δυστυχώς, οι συμπατριώτες μας δεν με έχουν διαψεύσει.

Ο κ. Τσίπρας, είναι ο πιο πρόσφατος πολιτικός ηγέτης «ντοπιανός».

Θα πρότεινα στον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος –ιδιαίτερα αν είναι ο νέος «ντοπιανός»-  να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες όπως γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα, μόνο με τη συμμετοχή Ελλήνων. Να δούμε. Φαντάζομαι ότι, εάν είναι αυτός πρωθυπουργός, θα καλέσει να συμμετάσχουν και τους Σκοπιανούς!

Γιατί το 497, όταν η ηγεσία των Αγώνων ρωτήθηκε εάν η αντιπροσωπία από τη Μακεδονία θεωρούνταν Έλληνες, εκείνοι ψηφίσανε ομόφωνα ότι ήταν Έλληνες και  τις επέτρεψαν να συμμετάσχει  στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους, ο προπάππους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως Έλληνας, με την αποστολή από τη Μακεδονία, κέρδισε το Πένταθλο.

Ας κάνουμε το 2013 Ολυμπιακούς Αγώνες τύπου αρχαίας Ελλάδας και ας καλέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και τους Σκοπιανούς να συμμετέχουν ως ’Ελληνες.

Τότε φαίνεται δεν υπήρχαν Νότιοι και Βόρειοι Μακεδόνες, ήταν όλοι Έλληνες από τη Μακεδονία».

ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 66ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 25 έως τις 28 Μαΐου του 2012 στη Φιλαδέλφεια της Πολιτείας της Πενσυλβένιας αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Απαιτούμε όπως η συνεχής προπαγάνδα για αλυτρωτισμό που εκπέμπεται από την ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης της οικειοποίησης και διαστροφής της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, παύσει παντελώς.
  2. Δεν θα δεχθούμε ποτέ οποιαδήποτε Εκκλησία, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» η παράγωγό του στο όνομά της.
  3. Διαφωνούμε με την χρήση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε οποιοδήποτε έγγραφο από Ελληνικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες εντός Ελλάδος και παγκοσμίως.
  4. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τους 372 Ακαδημαϊκούς ειδικούς της Ελληνορωμαϊκής εποχής παγκοσμίως για την διακήρυξη της ιστορικής αλήθειας της Μακεδονίας.

5.Το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για την αποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με οποιοδήποτε όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ή παράγωγα του όρου αυτού.

6.Συμφωνούμε με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, η οποία απέκλεισε τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του από οποιαδήποτε μελλοντική επίσημη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Οποιαδήποτε αλλαγή της απόφασης αυτής πρέπει να είναι απόφαση των Ελλήνων μέσω δημοψηφίσματος.

  1. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της.
  2. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Πρέπει να αποσύρει αμέσως όλα τα κατοχικά στρατεύματά της, να αποσύρει τους παράνομους εποίκους οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Τουρκική ενδοχώρα πρέπει να επιστρέψει όλες  τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες και να προβεί σε αποζημιώσεις προς τους Κυπρίους.
  3. Θεωρούμε τις συνεχείς διακρίσεις , πράξεις, κανονισμούς και τακτικές της Τουρκίας ενάντια στο Χριστιανικό Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης παραβίαση θρησκευτικής  ελευθερίας κάτι που τυγχάνει ασυμβίβαστο με τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος της ΕΕ. Απαιτούμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή της κατησχυμένης περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.  Η τελευταία απόφαση του Ανωτάτου Τουρκικού Δικαστηρίου να αρνηθεί την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως αντιτίθεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  4.    Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας να αναγνωρίσουν την γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν οι Έλληνες Πόντιοι.
  5.   Καταδικάζουμε τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου από την Τουρκία.
  6.   Απαιτούμε την επιστροφή των ιερών κειμηλίων των μοναστηριών Δράμας και Σερρών από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.
  7. Απαιτούμε από το Ηνωμένο Βασίλειο την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο της καταγωγής τους.
  8. Οι Καλλάς, είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή  περιοχή Χιντου Κους  του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό.  Ως αδερφοί  Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.
  9. Υποστηρίζουμε την πρόταση των Καλλάς “Bring the Glory Back”  (Επαναφέρετε την Δόξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) η οποία έχει υποβληθεί ως  πρότυπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
  10. Η συλλογή των οστών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι οικονομική συναλλαγή, αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα και εθνικό καθήκον μας. Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί το Σεβασμό των Ανθρωπίνων, Πολιτικών, Πολιτιστικών, Θρησκευτικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας.
  11. Η Αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας με το θέμα των Τσάμηδων, εάν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  12. Αναρωτιόμαστε για το δεσμό μεταξύ του Τουρκικού Λόμπι στις ΗΠΑ και της Ηνωμένης «Μακεδονικής» Διασποράς.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Η Παμμακεδονική Ένωση των Η.Π.Α. σε συνεδρίαση του 66ου Ετησίου Συνεδρίου που συνήλθε από τις 25-28 Μαΐου 2012, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβένιας έχοντας υπ’ όψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Π.Γ.Δ.Μ αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη χώρα της Π.Γ.Δ.Μ οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ή παράγωγά του. Παροτρύνουμε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να ερευνήσει τον προκείμενο κίνδυνο μιας ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα αυτού.
  1. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι σε καμία περίπτωση οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου συμπεριλαμβανομένων των Μακεδονικών Ενώσεων στην Ελλάδα θα αποδεχθούν ποτέ τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του για το όνομα της γειτονικής χώρας. Επίσης αναγνωρίζουμε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, όμως και τα εθνικά μας θέματα χρήζουν ίσης σπουδαιότητας. Δεν πρέπει να αφήσουμε ακραία στοιχεία να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
  1. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.  Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
  1. Η Παμμακεδονική Ένωση ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία  της Ελλάδας, την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπόλοιπη Διεθνή Κοινότητα, όπως η τελική ονομασία του κρατιδίου της Π.Γ.Δ.Μ ξεχωρίζει με ακρίβεια τον Σλαβικό πληθυσμό αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες.
  1. Η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.  Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
  1. Η μόνιμη ονομασία της χώρας της Π.Γ.Δ.Μ οφείλει να εκφράζει την πολυεθνική της σύσταση η οποία θα επιτρέψει σε όλους του κατοίκους της να συνυπάρχουν ειρηνικά.
  1. Απαιτούμε όπως δοθούν σε άτομα Ελληνικής προέλευσης κατοικούντων στην Π.Γ.Δ.Μ  όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
  1. Η Μακεδονική ταυτότητα είναι πολιτιστικά και ιστορικά ελληνική. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε έννοια Μακεδονικής εθνολογικής ταυτότητας και Μακεδονικής γλώσσας.
  1. Είναι ιερό μας καθήκον να εξακολουθήσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια της Μακεδονίας.  Το απαιτεί η Ιστορία.
  1. Ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η τελική συμφωνημένη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ή τα παράγωγά του.
  1. Zητούμε όπως η τελική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ αντανακλάται στο σύνταγμά της.
  1. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη του κρατιδίου βορείως των συνόρων της Ελλάδος με το ενδιάμεσο όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.  Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειές του να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εφ’όσον το επίσημο όνομα του δεν θα περιέχει τον όρο Μακεδονία η παράγωγο του ονόματος αυτού.  Περαιτέρω, δεν τρέφουμε κακία η δόλο για τους πολίτες του κράτους αυτού ή της διασποράς του. Επιπλέον θεωρούμε πως οι καλές γειτονικές σχέσεις θα αποτελέσουν ένα περαιτέρω κριτήριο για την ευρω-ατλαντική του ένταξη.

Ζητούν ακύρωση της αναγνώρισης

Αντιδράσεις στη σύνθετη ονομασία εκδηλώνουν και Αμερικανοί πολιτικοί. Ειδικότερα,  το Μέλος του Κογκρέσου Robert Andrews, με επιστολή του (28 Μαίου 2012)  στον Philip Gordon, Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, του State Department,  ζητάει από την Κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα να αποσύρει την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» -πράξη της προηγούμενης Κυβέρνησης Τζόρτζ Μπούς-  χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση ως ” unfair to the people of Greece” . Ο κ. Robert Andrews καλεί την Κυβέρνηση Ομπάμα “…and I ask you to correct this error…”, δηλαδή να αποσύρει την αναγνώριση των Σκοπίων ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”!

 ΨΗΦΙΣΜΑ Βουλής Αντιπροσώπων

Εξάλλου, στο 650 ΙΗ (10 Μαίου 2012) Ψήφισμα της Αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων, που προώθησαν οι Mrs. MALONEY (for herself, Mr. BILIRAKIS, Mr. SARBANES, Mr. PALLONE, Mr.SIRES, Mr. GRIMM, Ms. LEE of California, Mr. JACKSON of Illinois, and Mr. MCGOVERN) ζητούν από τα Σκόπια:

(1) urges the former Yugoslav Republic of Macedonia to work

within the framework of the United Nations process with Greece to

achieve longstanding United States and United Nations policy goals

by finding a mutually acceptable name, for all uses, for the former

Yugoslav Republic of Macedonia;

(2) urges the former Yugoslav Republic of Macedonia to abstain

from all hostile activities and stop violating provisions of the United

Nations-brokered Interim Agreement between the former Yugoslav

Republic of Macedonia and Greece regarding `hostile activities or

propaganda’; and

(3) urges the United States Government to work in partnership

with North Atlantic Treaty Organization (NATO) allies to uphold

previous NATO Summits decisions, with regard to the enlargement

issue and extend an invitation to the former Yugoslav Republic of

Macedonia as soon as a mutually acceptable solution to the name

issue has been reached within the framework of the United

Nations.