Σε βιβλίο ο αρχαίος κυπριακός πολιτισμός και η συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών
Ενα βιβλίο για την ιστορία της Κύπρου, που γράφτηκε ειδικά για τους ξένους επισκέπτες που θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσιάστηκε σήμερα.
Σε ομιλία της κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βάσου Καραγιώργη
«Ancient Cyprus, 9000 years of culture”,στο οίκημα του Ιδρύματος Λεβέντη στη Λευκωσία, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, ανέφερε ότι το βιβλίο ”είναι ένα πραγματικό δώρο και προσφορά στην πατρίδα μας από έναν ακούραστο σκαπανέα της επιστήμης – για να χρησιμοποιήσω τον όρο στην κυριολεξία του – τον δρα Βάσο Καραγιώργη και το Ιδρυμα Λεβέντη που έχει προσφέρει, και συνεχίζει να το πράττει για τόσα πολλά χρόνια, στον πολιτισμό γενικά και στον ελληνικό πολιτισμό ειδικότερα”.
Οπως είπε, στο βιβλίο του ο συγγραφέας χρησιμοποίησε την εξηντάχρονη πείρα του στην αρχαιολογία της Κύπρου για να επιλέξει 206 αντικείμενα από τα πλούσια εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου της Λευκωσίας.
”Τα περιγράφει και τα σχολιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να φωτίζεται ολόκληρος ο αρχαίος κυπριακός πολιτισμός και η συμβολή του νησιού μας στην πολιτιστική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών, που αποτελούν σήμερα την ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού”, συνέχισε.
Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε ειδικά για τους ξένους επισκέπτες που θα φιλοξενηθούν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, γι’ αυτό και η πρώτη έκδοση γίνεται στα αγγλικά, ενώ ετοιμάζεται και έκδοσή του στα ελληνικά.
Ο ρόλος της Κύπρου, πρόσθεσε η Υπουργός, υπήρξε πάντα σημαντικός λόγω της στρατηγικής της θέσης ανάμεσα στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και την Ανατολία.
”Τον ουσιαστικό αυτό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στην αρχαιότητα μπορεί θαυμάσια να τον διαδραματίσει και σήμερα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διαφωτίσουμε σωστά τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τις βαθιές αυτές ρίζες του πολιτισμού μας που εκτείνονται αρκετές χιλιετηρίδες μέσα στον χρόνο”, επισήμανε.
Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι διαβάζοντας τα γεγονότα που αναφέρει ο δρ Καραγιώργης στο βιβλίο του σχετικά με τον πλούτο των μεταλλείων χαλκού στην ιστορική διαδρομή της Κύπρου, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογισθεί παρόμοια φαινόμενα της σημερινής μας πραγματικότητας με τον πλούτο που μας χάρισε η φύση σε υδρογονάνθρακες.
”Η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον τομέα της ενέργειας και των θαλάσσιων υποθέσεων”, συνέχισε.
Ωστόσο, είπε, δυστυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως η Τουρκία, η οποία διατηρεί και προωθεί αναχρονιστικές επεκτατικές πολιτικές και συμπεριφορές σε βάρος των γειτόνων της.
”Θύμα αυτής της πολιτικής είναι η Κύπρος της οποίας το έδαφος κατέχεται για 38 χρόνια από την Τουρκία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα παραβιάζονται παντοιοτρόπως από την κατοχική δύναμη, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού πλήττονται βάναυσα και ο πανάρχαιος πολιτιστικός μας πλούτος στις κατεχόμενες περιοχές βεβηλώνεται και λεηλατείται συστηματικά”, κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.
Σχόλια Facebook