Κρις Σπύρου: Να ξαναγίνει η Αγία Σοφία η Βασιλική της Ορθοδοξίας
Του Χρήστου Μαλασπίνα
Την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης, όπως αυτά διαλαμβάνονται στο πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα 306 του Αμερικανικού Κογκρέσου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» κ. Κρις Σπύρου, σε ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, την Τρίτη, 29 Μαίου, ανήμερα της Επετείου της Αλώσεως. (Τρίτη, 29 Μαϊου 1453).
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Βόρειας Αττικής και η πρόεδρος της κυρία Δέσποινα Αφεντούλη. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης, ο κ. Αντώνης Βογιατζής, πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών και άλλοι επίσημοι.
Δύο μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 27 Μαίου, ο κ. Σπύρου ήταν επίσης ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου και ο σύλλογος Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΥΒΕ, με γενικό τίτλο «Η Αγία Σοφία: Η βεβήλωση ενός Ιερού Χώρου». Την εκδήλωση παρακολούθησε –και προλόγισε- ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.
Στην ομιλία του ο κ. Σπύρου προανήγγειλε την μελλοντική δημοσίευση ανοικτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Έρντογαν, στην οποία θέτει συνολικά το όλο θέμα.
Μιλώντας στην Panhellenic post, ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια του κ. προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και πρώην Πολιτειακού Βουλευτής του Νιού Χάμσαιρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Κρις Σπύρου και των Αγιοσοφιτών να επανέλθει η Αγιά Σοφιά στην αρχική της υπόσταση ως η Βασιλική της Ορθοδοξίας, ενώ στη δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας ο κ. Κρις Σπύρου τόνισε ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να δώσει πίσω τις χριστιανικές εκκλησίες και τις περιουσίες τους «στους πραγματικούς δικαιούχους».
Πρόσθεσε ότι ήδη η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο, έχει παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, την Τουρκία για το γεγονός ότι το Σεπτέμβρη του 2010 απαγόρευσε σε αντιπροσωπία των αγιοσοφιτών να επισκεφθούν την Αγιά Σοφιά και να τελέσουν Θεία Λειτουργία, όπως είχαν προγραμματίσει και ενημερώσει γι αυτό, την τουρκική κυβέρνηση.
Οι αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, μετά την τουρκική απαγόρευση, πραγματοποίησαν υπαίθρια Θεία Λειτουργία στην «αόρατη Αγία Σοφία», στα Ελληνο-τουρκικά σύνορα.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην προς τον κ. Έρντογαν ανοικτή επιστολή του ο κ. Σπύρου, αφού αναφέρει ότι <είναι πασίγνωστο ότι στην Τουρκία όλες οι θρησκείες, εκτός της θρησκείας του Ισλάμ, τελούν υπό τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο. Κυβερνητικό έλεγχο ο οποίος, με την πάροδο του χρόνου, έχει οδηγήσει στην αυθαίρετη δήμευση όλων των χριστιανικών εκκλησιών και όλων των τόπων προσευχής και λατρείας άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων και στην κατάσχεση όλων των θρησκευτικών περιουσιών» απορρίπτει τις κατά καιρούς πυροτεχνικές εξαγγελίες του κ. Ερντογάν περί δήθεν απελευθέρωσης θρησκευτικών περιουσιών επισημαίνοντας ότι αυτό που στην πραγματικότητα κάνει ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι: «…να μεταφέρει κατασχεμένη θρησκευτική περιουσία εντός της Τουρκίας από μία τουρκική πολιτική οντότητα, σε μία άλλη τουρκική πολιτική οντότητα».
Να σημειωθεί ότι Στο 306 Ψήφισμά της η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφους 43 υπέρ και 1 κατά, απαιτεί από την Τουρκία:
1.«Να θέσει τέλος σε όλες στις θρησκευτικές διακρίσεις.
2.Να επιτρέψει στην νόμιμη εκκλησία και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς παρεμπόδιση ή περιορισμούς να οργανώνουν και να τελούν θρησκευτικές λειτουργίες, να παρέχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και ιερατική εκπαίδευση, να διορίζουν και να ορίζουν τους κληρονόμους, να διοργανώνουν συνεδριάσεις θρησκευτικών κοινοτήτων, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για την διακονία των φτωχών και των αρρώστων, καθώς και άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.
3. Να επιστρέψει στους κανονικούς δικαιούχους όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και άλλους τόπους προσευχής, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, ιερούς τόπους και άλλες θρησκευτικές περιουσίες συμπεριλαμβανομένων και των κινητών περιουσιών, όπως έργα τέχνης, χειρόγραφα, ιερά κειμήλια, δισκοπότηρα και άλλα κειμήλια.
4.Να επιτρέψουν στις κανονικές χριστιανικές εκκλησίες και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο ή περιορισμό, να διατηρήσουν, να ανοικοδομήσουν και να ανακαινίσουν κατά την κρίση τους όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και τους άλλους ιερούς τόπους προσκυνήματος, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, και άλλες θρησκευτικές περιουσίες εντός της Τουρκίας».
Σχόλια Facebook