20 Νομπέλ στηρίζουν την Ελλάδα
«Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece) είναι ο τίτλος επιστολής η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Χάραλντ Ζουρ Χάουζεν, του γερμανού γιατρού και διευθυντού του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις εργασίες του που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Την επιστολή, η οποία έχει επίσης σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνυπογράφεται από άλλους δεκαεννέα τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ, καθώς και από τον Ιέιν Ματέι, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). (Τα ονόματα παρατίθενται στο τέλος του άρθρου)
Χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία
Η επιστολή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια. Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών αφού περιγράψουν λακωνικά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κεφαλαίων (τα ονομαζόμενα «διαρθρωτικά κεφάλαια») τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί η υποστήριξη προς την χώρα μας.
Τα εν λόγω κεφάλαια, για διαφόρους λόγους δεν εισέρευσαν στη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, τηςέρευνας και της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην επιστολή. Καθώς οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας, ξαναθέτοντας σε ισχύ τα μέτρα του παρελθόντος».
Οι προτάσεις
Για να μην αφήσουν δε τίποτε στην τύχη, οι 21 λαμπερές προσωπικότητες της επιστήμης απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
- Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρωνέρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.
- Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
- Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Η επιστολή κλείνει κάνοντας μνεία στο ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει, μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική οικονομία.
Οι υπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά)
Peter C. Agre, Νομπέλ Χημείας 2003, Elizabeth H. Blackburn, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Günter Blobel, Νομπέλ Ιατρικής 1999, Edmond H. Fischer, Νομπέλ Ιατρικής 1992, Carol W. Greider, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Jules A. Hoffmann, Νομπέλ Ιατρικής 2011, H. Robert Horvitz, Νομπέλ Ιατρικής 2002, Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Eric R. Kandel, Νομπέλ Ιατρικής 2000, Wolfgang Ketterle, Νομπέλ Φυσικής 2001, Roger D. Kornberg, Νομπέλ Χημείας 2006, Yuan T. Lee, Νομπέλ Χημείας 1986, Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy’s Crafoord Prize 1996, John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006, Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL, Sir Paul M. Nurse, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Sir Venkatraman Ramakrishnan, Νομπέλ Χημείας 2009, Sir Richard J. Roberts, Νομπέλ Ιατρικής 1993, Hamilton O. Smith, Νομπέλ Ιατρικής 1978, Thomas A. Steitz, Νομπέλ Χημείας 2009, Kurt Wüthrich, Νομπέλ Χημείας 2002, and Harald zur Hausen, Nobel Prize Νομπέλ Ιατρικής 2008.
Το Βήμα
Σχόλια Facebook