Πρώτα λύση στο όνομα, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ- Στο κενό προσπάθεια των ΗΠΑ

Η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, σύμφωνα με την οποία για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας, επιβεβαιώνεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.
Η Συμμαχία σημειώνει ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και ζητεί ταχεία επίλυσή του, ενώ ενθαρρύνει την ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας πολυεθνικής κοινωνίας.
«Έγιναν κάποιες μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο.
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σικάγο η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο αυτή ήταν η αναδιοργάνωση της Συμμαχίας, ούτε ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές του 21ου αιώνα. Τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στ’ άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Συμμαχία, οι εργασίες κατέληξαν με επιτυχία. Όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν πράγματι ορισμένες παρασκηνιακές και μεμονωμένες απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Η Σύνοδος επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνο όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.
Πρόσθεσε ότι στο περιθώριο της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον πρόεδρο της Γαλλίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας, με την οποία συζήτησαν αρκετά, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθώς και με πολλούς άλλους. «Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και του προβληματισμού όλων», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Μολυβιάτης είχε επίσης την ευκαιρία να έχει σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την τελετή υποδοχής στον χώρο της Συνόδου.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το DefenceNet.gr την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκε επιστολή από τρία εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ προς τον Μπαράκ Ομπάμα που ζητούσαν την θετική αντιμετώπιση της πρώην Γιουγκοσλαβικής  Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Πρόκειται για επιστολή την οποία υπογράφουν  οι  πρώην Υπουργοί  Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ουίλιαμ Κοέν και ο πρώην  γραμματέας Άμυνας και σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ.
Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι  τα Σκόπια πληρούν τις προϋποθέσεις και συμμετέχουν στις αποστολές της Συμμαχίας.
Αποσπάσματά της δημοσιεύονται στον αμερικανικό τύπο:
«Σήμερα το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ μειώνουν τις δαπάνες για την άμυνα, οι νέες υποψήφιες  προς ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις τους και ανθρώπινο δυναμικό για τη Συμμαχία. Αυτή η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις τη δεκαετία του 1990, η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται εγγυημένη. Επειδή,  σε αυτή τη φάση, δεν αναμένεται  να γίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ, υπάρχει ο φόβος να μην ανοίξει  η πόρτα στο Σικάγο για αυτές τις χώρες», σημειώνουν  οι τρεις προαναφερόμενοι Αμερικανοί πολιτικοί, νουθετώντας στη Συμμαχία να επιδείξει, τουλάχιστον, θετική προσέγγιση προς αυτές.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η FYROM πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Γεωργία δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από τη συνέχιση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αφού προσβλέπουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.

Πάντως η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό.