Διεθνείς αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης
Την εκτίμηση ότι στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, διατυπώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σούλτς αναφέρει ότι τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό». Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Μάρτιν Σούλτς επισημαίνει, ακόμη, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνει ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν επί αυτών των μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Καταλήγοντας, ο κ. Σούλτς υπογραμμίζει ότι προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με όλες τις «δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις» της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. «Υπολογίζουμε ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση με λογικές απόψεις η οποία θα συνεχίσει σε μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει την απόγνωση των Ελλήνων εκλογέων, οι οποίοι υπέστησαν δαπανηρές και πολύ καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τους Έλληνες, πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να διαλυθεί», είπε ο κ. Βεστερβέλε. «Πρέπει να παραμείνει μια κοινότητα, στις καλές στιγμές και στις άσχημες», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, που συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές στο πλαίσιο του πακέτου στήριξής της, δήλωσε παράλληλα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς» από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν «μακροπρόθεσμα, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας», πρόσθεσε. Όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα, «θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση», συνέχισε ο εκπρόσωπος. Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η Γερμανία δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και απορρίπτει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης, που θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικά», κυρίως εξαιτίας του «εκπληκτικού ποσοστού» που κέρδισε η Χρυσή Αυγή. «Ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να υποστεί εδώ και μήνες τέτοιες θυσίες που υπάρχει ένα αίσθημα εξέγερσης στον λαό, το οποίο εκφράστηκε σε αυτές τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εκλογές με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου από το Μπορντό, όπου είναι δήμαρχος.
«Το ναζιστικό κόμμα κέρδισε ένα εκπληκτικό ποσοστό σε μια χώρα που υπέφερε πολύ από τον ναζισμό», πρόσθεσε ο Ζιπέ και επισήμανε: «Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν αποσταθεροποιηθεί πολύ εξαιτίας της κρίσης». «Αυτό συμβαίνει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία, αυτό συνέβη στην Ιταλία με διαφορετικό τρόπο και συμβαίνει στην Ελλάδα πολύ πιο έντονα απ΄ οπουδήποτε αλλού, διότι εκεί η κατάσταση είναι πιο δύσκολη», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθυσμός βρίσκεται στο όριο αυτού που μπορεί να αντέξει σε όρους λιτότητας, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας πως οι προσπάθειες που ζητούνται από τις χώρες θα μπορούσαν να επανεκτιμηθούν. “Τι δείχνουν οι εκλογές στην Ελλάδα και σε κάποιο βαθμό και στη Γαλλία; Ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαραίτητο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην αξιοπιστία για τις αγορές και τη δυνατότητα να υποστηριχθούν από τους λαούς” οι δημοσιονομικές περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ στη διάρκεια συνάντησής του με Γάλλους δημοσιογράφους.
“Βλέπουμε πως στην Ελλάδα βρισκόμαστε στα όρια όσον αφορά το λαό”, πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το αν το πρόγραμμα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να χαλαρώσει δεδομένων των αποτελεσμάτων των χθεσινών εκλογών, ο Μπαρνιέ δήλωσε πως “το ερώτημα είναι πώς να βοηθήσουμε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία εθνικής ενότητας”. “Πρέπει οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ να μελετήσουν από πολύ κοντά την κατάσταση”, εκτιμά ο επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Εσωτερικής Αγοράς. “Πρέπει να διατηρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”, αλλά επίσης “να εκτιμήσουμε” την κατάσταση της χώρας, δήλωσε. Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξής της από την ΕΕ και το ΔΝΤ “υπάρχουν μηχανισμοί εκτίμησης, προσαρμογής, ρύθμισης”, υπογράμμισε.
«Δραματικό», χαρακτήρισε τη Δευτέρα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. Όπως επισήμανε, η πολιτική δεν μπόρεσε να κάνει κατανοητό στους πολίτες ότι υπάρχει κρίση και πως η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πλήθος υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσει. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη να στηρίξουν, από κοινού, την Ελλάδα για να γίνει ανταγωνιστική ενώ, από την πλευρά τους, οι Έλληνες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να λειτουργεί πραγματικά το φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα μάλιστα απέναντι στους πλούσιους, τόνισε. Διαφορετικά, όπως πρόσθεσε, ο πληθυσμός αισθάνεται αδικημένος και τη δυσαρέσκεια του την εκδηλώνει με τιμωρία των κυβερνώντων.
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος πως Δημοκρατία και Ευρωπαϊκό Ιδεώδες πρέπει να έχουν την αποδοχή των πολιτών. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Φάιμαν επισήμανε πως είναι δικαίωμα κάθε χώρας-μέλους να αποχωρήσει από αυτή και, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πρέπει να ειπωθεί με ειλικρίνεια στον πληθυσμό, ποια θα ήταν τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης. Πρόσθεσε δε, πως το χρέος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποπληρωθεί σε ευρώ και οι δυσκολίες θα ήταν τεράστιες αν η αποπληρωμή θα έπρεπε να γίνει με ένα άλλο, υποτιμημένο νόμισμα. Εξάλλου, πολλοί θα ήταν εκείνοι, που θα φροντίσουν να εξάγουν γρήγορα στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους σε ευρώ, εκτιμά ο καγκελάριος της Αυστρίας.
Έκκληση προς όλα τα ελληνικά κόμματα της νέας Βουλής και στους εκπροσώπους τους, που θα διαπραγματευτούν μια νέα κυβέρνηση, να επιδείξουν «ρεαλισμό», απηύθυνε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. «Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση για την Ελλάδα», τόνισε και προειδοποίησε πως για την Ελλάδα «δεν πρόκειται να υπάρξει παραμονή στην Ευρωζώνη, χωρίς να εφαρμοστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις» και πως εάν η Ελλάδα δεν κάνει οικονομίες «τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα χρήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, «ακόμη και μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει πως μόνον με τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις, θα δοθεί στήριξη από την ΕΕ» και πως δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με μια νέα πολιτική (σ.σ. από ελληνικής πλευράς) θα δοθεί στην Ελλάδα η υποστήριξη από όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα είναι σημαντικό για την Ελλάδα να προωθήσει την ανάπτυξη και στο σημείο αυτό υπενθύμισε τη δική του πρόταση για δημιουργία αναπτυξιακών ταμείων.
Την πλήρη στήριξή του στο κόμμα της ΝΔ και στον αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, εξέφρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτενς. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στην ανακοίνωσή του συγχαίρει τον Α. Σαμαρά για τα αποτελέσματα των εκλογών και επισημαίνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ εξέφρασε την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Στηρίζω πλήρως τις προσπάθειες του Α. Σαμαρά να κρατήσει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΚ. Τέλος, αναφερόμενος στην είσοδο της άκρας δεξιάς στην ελληνική Βουλή, ο Βίλφριντ Μάρτενς σημειώνει: «Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αναφορά για όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ, ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την εξάλειψη των ακραίων πολιτικών παρατάξεων. Χαιρετίζω τη θέση του Α. Σαμαρά να απομονώσει τις ακραίες παρατάξεις».
Τη βεβαιότητα ότι οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλειφθούν από την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD)Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται ώστε να μετριαστούν οι κοινωνικές του συνέπειες και ζήτησε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους Έλληνες.
*Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Μάρτιν Σούλτς.
ΠΗΓΗ: www.ant1online.gr,
Σχόλια Facebook