Οι Έλληνες ψηφίζουν, η Ευρώπη ανησυχεί
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Με τα μάτια της Ευρώπης (και όχι μόνον) καρφωμένα στην Ελλάδα, όπου το πρωϊ της Κυριακής 6 Μαϊου 2012 ανοίγουν οι κάλπες, προσέρχονται οι Έλληνες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από το αποτέλεσμα των εκλογών πολλά θα καθορισθούν, όπως:
Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδος.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας
Η πολιτική γεωγραφία της Ελλάδος
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Έκδηλη είναι, επομένως, η ανησυχία των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα Γερμανών και Γάλλων (και εκεί κρίνονται σήμερα πολλά https://www.panhellenicpost.com/archives/5689 ) για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 9.850.802 πολίτες, ενώ οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, ανέρχονται σε 359.959. Σε όλη την επικράτεια θα λειτουργήσουν 20.554, από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007.
Στο σημείο αυτό μια πρώτη παρατήρηση: Η αποχή στις εκλογές του 2012 αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του 2009. ‘Ισως προσεγγίσει το 30-32%. Δύο είναι οι παράγοντες που σηματοδοτούν μια τέτοια πιθανή εξέλιξη:
- Η κίνηση που παρατηρήθηκε χθες Σάββατο στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, τα τρένα και τους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων ήταν σχεδόν υποτονική. Αυτό σημαίνει λίγοι ετεροδημότες θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν. Ομοίως ελάχιστοι είναι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και οι Απόδημοι Έλληνες που ήλθαν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.
- Οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις των κομμάτων δίνουν αυξημένα ποσοστά αποχής. Υψηλά ποσοστά άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων και μία τάση προς τα μικρά κόμματα.
Αν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν, τότε τα δύο μεγάλα κόμματα ίσως συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο του 50% των ψήφων όταν άλλοτε προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 70%.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αυτοδυναμία θα είναι το μέγα «ζητούμενο» καθώς για να επιτευχθεί, απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών από ένα ή περισσότερα κόμματα τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο:
1. Η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από:
- τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή,
- τη διάφορα του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.
Το κόμμα που θα αποσπάσει την “πρωτιά”, ακόμη και αν έχει μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο κόμμα, λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών και οι υπόλοιπες 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που περνούν το 3%.
2. Η αυτοδυναμία εξαρτάται από:
- το ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς και από
- τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων.
Το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές, δηλαδή έχει την αυτοδυναμία και σχηματίζει κυβέρνηση:
i. με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,
ii. με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,
iii. με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,
iv. με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,
v. με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,
vi. με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%.
Να σημειωθεί ότι την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 32 κόμματα, εκλογικές συμπράξεις και συνδυασμοί.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (στις εκλογές όλα μπορούν να ανατραπούν) δύο πράγματα μπορούν να θεωρηθούν περίπου ως δεδομένα:
- Ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 20%.
- Ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.
Και σ΄αυτήν την περίπτωση, όμως, που ήθελε τυχόν επαληθευτεί η πιό πάνω υπόθεση εργασίας, υπάρχει ζωηρό ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν, δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι, (απαιτείται το 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή) να εκλεγεί επτακομματική βουλή και με δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα θέλει περίπου 35% για αυτοδυναμία ο κ. Σαμαράς, να μην δεχθεί διερευνητική εντολή ώστε να πάει σε νέες εκλογές.
Να σημειωθεί ότι η κατανομή των εδρών στα κόμματα γίνεται αναλογικά, με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια και χωρίς υπολογισμό λευκών και άκυρων ψήφων. «Χαμένη ψήφος», πέραν της λευκής και άκυρης, είναι κι εκείνη που δίνεται σε κόμμα που θα μείνει εκτός Βουλής, επειδή δεν συγκέντρωσε το πανελλαδικό 3%.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ενδεικτικά αποτελέσματα είναι πιθανόν να υπάρχουν μέχρι τις 21.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αλλά λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού και της ενδεχόμενης εισόδου πολλών κομμάτων, ακόμη και δέκα, στη νέα Βουλή, σίγουρα αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν παρά πολύ αργά τη νύχτα.
Στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ελλάδα, βρίσκεται αποστολή παρατηρητών του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) για την Αποτίμηση της Εκλογικής Διαδικασίας.
Τέλος, όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα βρίσκονται επί ποδός και με ανταποκριτές που έχουν στείλει στην Αθήνα, θα καλύψουν την εκλογική αναμέτρηση.
Σχόλια Facebook