Λιλήκας: Από μηδενική βάση το Κυπριακό
Το Κυπριακό από μηδενική βάση θέλει να διαπραγματευτεί ο Γιώργος Λιλλήκας – Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας εξηγεί ότι για να λειτουργήσει η ΔΔΟ προϋποτίθεται αφαίρεση ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί πλέον να της αποδοθεί σωστό περιεχόμενο.
«Μπορούμε». Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει, μέσα από τη συνέντευξή του στη «Σ», ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας. «Τις τελευταίες δεκαετίες», εξήγησε, «έχουν πείσει κάποιες πολιτικές ηγεσίες τον κυπριακό Ελληνισμό ότι είναι αδύνατος και του έχουν τσακίσει και την εθνική του αξιοπρέπεια και τις αντιστάσεις του ή επιχείρησαν να το πράξουν. Με το δεν μπορούμε να πούμε όχι στα ΗΕ, δεν μπορούμε να προκαλέσουμε την Τουρκία, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Αγγλία, δεν μπορούμε το ένα, δεν μπορούμε το άλλο, στο τέλος ο κυπριακός Ελληνισμός έχασε την αυτοπεποίθησή του και έχασε τον δυναμισμό που τον χαρακτήριζε».
Η απάντησή μου εμένα, υπογραμμίζει, είναι ότι μπορούμε. Το αποδείξαμε το 2004 ότι μπορούμε, το αποδείξαμε το 2006 ότι μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία, το αποδείξαμε με το φυσικό αέριο που μας έλεγαν όλοι ότι θα προκαλέσουμε την Τουρκία και μας ειρωνεύονταν και σήμερα χαίρονται για την εύρεσή του, επεσήμανε. «Μπορούμε κάλλιστα να το πιστέψουμε και να το οργανώσουμε σε μια διεκδικητική στρατηγική», δήλωσε.
Ο κ. Λιλήκας υποστηρίζει ότι ” υποψηφιότητά μου ως ανεξάρτητη, μη κομματική, έχει γίνει πόλος συσπείρωσης από πολίτες όλων των ιδεολογικών χώρων και όλων των κομματικών προελεύσεων και λειτουργεί πολυσυλλεκτικά αυτήν τη στιγμή”.
“Μια υποψηφιότητα η οποία δεν έχει πίσω της τις κομματικές δεσμεύσεις που να την κρατούν προσκολλημένη σε κάποιες κομματικές διαδικασίες ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεωρώ ότι έχει προοπτικές”, επισημαίνει ο κ. Λιλήκας και προσθέτει: ” Θα το δείτε στην πορεία, όταν θα καταθέσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις, ότι θα έχουμε πολύ ριζοσπαστικές προτάσεις για εκσυγχρονισμό των θεσμών του κράτους, για την επιβολή της διαφάνειας στις κρατικές διαδικασίες, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας μέσα στο πολιτικό μας σύστημα. Και αυτές οι τομές, πιστεύω, δεν μπορούν να απορριφθούν από τα κόμματα, από τη στιγμή που οι πολίτες και η κοινωνία θα τις αγκαλιάσει. Η δύναμη πάντα που μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές είναι οι πολίτες”.
Προσδιορίζοντας το πολιτικό του στίγμα ο κ. Λιλήκας λέει ότι στέκεται στον αντίποδα της σχολής σκέψης ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ και ξεκαθαρίζει: “δεν κατεβαίνω εναντίον του οποιουδήποτε. Θέτω την υποψηφιότητά μου ενώπιον των πολιτών και στην κρίση των πολιτών”
Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στον στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Λιλήκας υποστηρίζει ότι “η συνεισφορά αυτής της Κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου θεωρώ ότι πλησιάζει το μηδέν. Ουσιαστικά κληρονόμησε τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης με την Noble Energy και απλά τις ολοκλήρωσε. Έκτοτε, το μόνο που έκανε, ήταν τον δεύτερο διαγωνισμό με καθυστέρηση τριών χρόνων και μετά από πάρα πολλές πιέσεις κομμάτων, της Βουλής και έντονης αρθρογραφίας και δημιουργίας μοχλών πίεσης (…) Ως αποτέλεσμα χάσαμε δύο χρόνια και αυτήν τη στιγμή έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ, που ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουμε τον αγωγό (που χρειάζεται δύο χρόνια να έρθει στην Κύπρο) και θα έπρεπε να είχαμε ήδη εξαγγείλει ένα επενδυτικό πακέτο, για να ξεκινήσει η δημιουργία της υποδομής της μονάδας υγροποίησης, θα χρειαστούν ίσως και δύο χρόνια να γίνουν οι σχεδιασμοί και πέντε για την μονάδα. Αυτά έπρεπε να ξεκινήσουν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση και εκπνέει η θητεία της και δεν έχει καν δημιουργήσει το επενδυτικό πακέτο.
Τέλος, αναφερόμενος ο κ. Λιλήκας στη λύση του Κυπριακού, επισημαίνει ότι “…η διζωνικότητα εκ φύσεως προϋποθέτει την αφαίρεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών από τον κυπριακό Ελληνισμό για να λειτουργήσει, διαφορετικά καταργείται η διζωνικότητα. Εάν έχουν όλοι οι Κύπριοι όλες τις ελευθερίες και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να υπάρξει διζωνικότητα”.
Ολόκληρη η συνέντευξη στην http://www.sigmalive.com/simerini/politics/interviews/487111
Σχόλια Facebook