Εγρήγορση για να μείνουν εκτός ΝΑΤΟ τα Σκόπια
Βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου η νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί την 7η Μαΐου αν και άγνωστη, βρίσκεται «αντιμέτωπη» με το πρώτο «κρίσιμο» πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στα εθνικά θέματα και που δεν θα είναι άλλο τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20 Μαΐου.
Αυτό γιατί δεν είναι μόνον η Τουρκία που προβάλει «βέτο» για τη συμμετοχή του Ισραήλ. Είναι και τα Σκόπια που έχουν ξεκινήσει την «εαρινή» επίθεσή τους, με στόχο την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Παρά τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, πως τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνο εάν επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκολα Πόποφσκι, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα ώστε να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και να μην εμποδίσει στο μέλλον την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας του.
Παράλληλα ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον διεθνή μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς, καθώς και με φιλοσκοπιανούς γερουσιαστές που και αυτοί έχουν εντείνει τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ώστε να ανοίξει στο Σικάγο ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Αθήνα ωστόσο δεν δείχνει να φοβάται και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σ Δήμας είναι καθυσηχαστικός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις βρίσκονται «επί ποδός» και θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς την πλευρά των Αμερικανών Γερουσιαστών και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί τυχόν «εκβιασμός» του ΝΑΤΟ από τους Σκοπιανούς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρώην Υπουργός Νικόλαος Μάρτης, με άρθρο του είχε «απαντήσει» στον ισχυρισμό του Μάθιου Νίμιτς ότι Ελλάς-ΠΓΔΜ «μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών».
Το όνομα της ΠΓΔΜ δεν αφορά μόνο τους δύο γείτονες, επισημαίνει ο κ. Μάρτης, αλλά και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζει, μάλιστα, ότι το ενδιαφέρον για τη σημερινή Ε.Ε. επιβεβαίωσαν οι 15 ηγέτες της τότε ΕΟΚ τον Ιούνιο 1992 στη Διάσκεψη Κορυφής στη Λισσαβόνα, όπου ομόφωνα αποφάσισαν να αναγνωρίσουν την εν λόγω χώρα, <εφ όσον η ονομασία της δεν θα εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία»>.
«Είναι αδιανόητο με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία προς έξοδο στο Αιγαίο αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μάρτης.
Πάντως, από ελληνικής πλευράς, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακριβώς ενόψει του Σικάγο, έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καλή προετοιμασία.
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι μόλις πρόσφατα επετεύχθησαν ομόφωνες αποφάσεις στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που επανέλαβαν τις θέσεις των δύο Οργανισμών στις 5 και 7 Δεκεμβρίου.
Σχόλια Facebook